Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Νομιμοποιούν το μαύρο χρήμα


Πάγωμα των αντικειμενικών αξιών και διετή αναστολή του «πόθεν έσχες» στην αγορά ακινήτων, φέρεται να έχει αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο, μετά από τις σχετικές προτάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και υπουργών
Αύριο αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την οικονομία τα οποία και θα
.

 παρουσιαστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στο πάγωμα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων – οι οποίες βάση των αρχικών προβλέψεων θα αυξάνονταν το Φθινόπωρο του 2011 και παράταση της αναστολής του «Πόθεν Εσχες» για την πρώτη κατοικία.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα του προγράμματος οι αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν θα αφορούν το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος ή την υιοθέτηση του εναλλακτικού σεναρίου που εξετάζει το υπουργείο και αφορά την θέσπιση έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα πάνω από 6.000 ευρώ.
Παράλληλα θα οριστικοποιηθεί και ο τρόπος εφαρμογής της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης μέτρο το οποίο εξετάζεται να συνοδεύεται και από τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια.
Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την οικονομία αναμένεται επίσης να περιλαμβάνεται η έκτακτη εισφορά για ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, η μείωση του αφορολόγητου ορίου για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας καθώς και αύξηση των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων.
Οι προτάσεις βουλευτών και υπουργών
Το οικονομικό επιτελείο έλαβε υπόψη τις προτάσεις που κατατέθηκαν από μέλη του υπουργικού συμβουλίου και βουλευτές του ΚΤΕ, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα πρόσθετα μέτρα του 2011, ύψους 6,4 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να αναζητηθούν οι παρεμβάσεις εκείνες που θα φέρουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, χωρίς να δημιουργούν υπέρμετρες επιβαρύνσεις στην κοινωνία.
Στα μέτρα αυτά περιλαμάβονταν η αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η αναμόρφωση του μέτρου των αποδείξεων, αλλά και η επιβολή έκτακτης εισφοράς για όλα τα υψηλά εισοδήματα πάνω από ένα όριο.
Ακόμη, προτείνεται η διετής αναστολή του «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας αλλά και δευτερεύουσας ή εξοχικής, μέτρο που περιλαμβάνεται και στις προτάσεις της ΝΔ. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αναζωογονήσει το κλάδο της οικοδομής, θα αυξήσει την απασχόληση και συνεπώς θα φέρει έσοδα στα ταμεία του δημοσίου.
Στο σκέλος του ΦΠΑ, θεωρείται βέβαιη η μετάταξη από το φθινόπωρο των υπηρεσιών εστίασης από τον συντελεστή 13% στον συντελεστή 23%.
Κυβερνητικοί βουλευτές θεωρούν σχεδόν δεδομένη την προώθηση νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με ισχύ από τον Ιανουάριο 2012, το οποίο, μεταξύ των άλλων, θα προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης, καθώς και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.
Στο σκέλος των δαπανών, ζητείται η διεύρυνση του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο, σε μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις. Έτσι, εκτιμάται, ότι θα επιτευχθεί η μείωση κατά 150.000 του αριθμού των αμειβομένων από το Δημόσιο, χωρίς απολύσεις, αλλά με εθελούσιες αποχωρήσεις, μερική απασχόληση, προσωρινή απασχόληση, μετατάξεις μέσω ΑΣΕΠ και εργασιακή εφεδρεία πριν από τη μετάταξη.
Επίσης, οι εν λόγω βουλευτές θεωρούν δεδομένη τη μείωση μεγάλου αριθμού επιδομάτων, τη ριζική μείωση στις επιτροπές, τη μείωση των υπερωριών και την εναρμόνιση του μισθολογίου του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Ενώ, μείωση αναμένεται και στο ύψος των επικουρικών συντάξεων.
Υφεση και αναθεώρηση έφεραν τα νέα μέτρα
Η αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2010 από τη Eurostat και η μεγαλύτερη της προβλεπόμενης ύφεση, φαίνεται ότι «ευθύνονται» κατά κύριο λόγο για την ανάγκη των πρόσθετων παρεμβάσεων στον φετινό προϋπολογισμό, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο.
Η ανάγκη των επιπλέον μέτρων για φέτος οφείλεται στα εξής:
2,5 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση του ελλείμματος, 1 δισ. ευρώ από τη μεγαλύτερη της προβλεπόμενης ύφεσης, 1,7 δισ. ευρώ από νέες φορολογικές ελαφρύνσεις (ουσιαστικά τις επιστροφές φόρου από τις αποδείξεις) και 1,2 δισ. ευρώ από την επανεκτίμηση των μέτρων που είχαν αποφασισθεί στο πλαίσιο του αρχικού μνημονίου.
Η υστέρηση που αναμένεται στα έσοδα εφέτος, οφείλεται, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, στις απώλειες, 200 εκατ. ευρώ από δικαιώματα τυχερών παιχνιδιών, 150 εκατ. ευρώ από τη μη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, 100 εκατ. ευρώ από τη μη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ΦΠΑ, 770 εκατ. ευρώ από προσδοκώμενα έσοδα παραχωρήσεων αδειών ΟΠΑΠ και αδειών τηλεπικοινωνιών που δεν μπορούν να καταγραφούν, 200 εκατ. ευρώ από τη μη εγκατάσταση του συστήματος εισροών- εκροών στα καύσιμα και 500 εκατ. από διάφορες άλλες πηγές.
Στον αντίποδα, όμως, περισσότερα κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ από τα αναμενόμενα, ήταν τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους (300 εκατ. ευρώ), την περαίωση (300 εκατ. ευρώ) και άλλα ήσσονα μέτρα (200 εκατ. ευρώ).
 Πηγή: Έθνος
Attica Free Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...