Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Δηλώσεις Παπανδρέου στο Reuters. Αποκλείει αύξηση ΦΠΑ και προαναγγέλει συγχώνευση τραπεζών


Από το βήμα του Economic Club of New York, σε εκδήλωση  για την ελληνική οικονομία, ο Γιώργος Παπανδρέου, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στον ΦΠΑ και τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων τραπεζών που θα ισχυροποιήσουν τον τραπεζικό κλάδο . 
Ο πρωθυπουργός, και σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αναζητεί άλλους τρόπους αύξησης των εσόδων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στον ΦΠΑ. Ομολόγησε  ότι εξετάσθηκε η πιθανότητα περαιτέρω αύξησης ΦΠΑ σε κάποια καταναλωτικά προϊόντα, αλλά δήλωσε ότι  κοιτάμε εάν μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους να έχουμε έσοδα αντί να τον αυξήσουμε περαιτέρω».
Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη διεύρυνση
 της φορολογικής βάσης με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για την αύξηση των εσόδων ενώ σχεδιάζει  και τη μείωση φόρων σε ορισμένους κλάδους, ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και να ενισχύσει την ανάπτυξη.
Αναφέρθηκε επίσης στις συζητήσεις και τις επαφές που γίνονται μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, προβλέποντας ότι όταν ολοκληρωθεί ο γύρος των συγχωνεύσεων, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αποτελείται από μία ισχυρή κρατική τράπεζα και δύο ή τρεις ιδιωτικές:
 «Διαθέτουμε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι εγγενώς υγιές. Δεν υπάρχουν τοξικά προϊόντα και στοιχεία στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών. Ασφαλώς και υπέστησαν πλήγμα, εξαιτίας του κρατικού χρέους της Ελλάδας, αλλά καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις τράπεζες».
 Επίσης απέκλεισε την έκδοση ομολόγων μέσα στο 2010 και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση  σχεδιάζει την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για δανεισμό όταν διαπιστώσει ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση από τις αγορές.
 «Θα το κάνουμε όταν θα είμαστε σίγουροι ότι οι αγορές θα ανταποκριθούν θετικά. Δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένη ημερομηνία».
Ακόμη επιχείρησε να διαψεύσει πληροφορίες  ότι συζητείται η παράταση της στήριξης από το ΔΝΤ όπως και η  παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής, λέγοντας ότι «Δεν θέλουμε παράταση»
Τέλος, υποστήριξε ότι «οι συζητήσεις γίνονται σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουμε την ορθή υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να καταστεί δυνατό να βγούμε στις κεφαλαιαγορές το συντομότερο δυνατόν. Και αφ' ης στιγμής βγούμε στις κεφαλαιαγορές, τότε είναι σχεδόν αυτόματη η απεξάρτηση και απομάκρυνσή μας από το πακέτο αυτό, Ε.Ε. - ΔΝΤ». *
Το βράδυ της Τετάρτης, σε δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν του στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, μιλώντας  στους ομογενείς, ο Γ. Παπανδρέου απηύθυνε πρόσκληση να στηρίξουν το νέο ομόλογο που θα εκδώσει το Δημόσιο.
Στο  Reuters μίλησε και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου ο οποίος δήλωσε ότι μέσα στο  2010  θα είναι έτοιμο  το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη διάθεση ομολόγων της Διασποράς
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να διαψεύσει  σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο  Reuters φήμες, υποστηρίζοντας ότι καμία συζήτηση δεν έχει γίνει με την τρόικα για παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής του πακέτου που έχει χορηγηθεί στη χώρα ή την καταβολή νέων κονδυλίων.
 Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βρέθηκε στο ίδιο μήκος κύμματος χθες, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα παράτασης του Μνημονίου γιατί «βρισκόμαστε μέσα στους στόχους μας και υπάρχει προοπτική να βγούμε από την κρίση μέσα στο 2013».  
 Σχολιάζοντας το ΚΚΕ τις δηλώσεις είπε ότι «Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Ν. Υόρκη αποτελεί μια ακόμα απόδειξη για το πώς εννοεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την ανάπτυξη: μεροκάματα Ινδίας και εργασιακές συνθήκες γαλέρας, ανεργία για τον λαό, ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, καζίνο και φρουτάκια», σχολιάζει το ΚΚΕ.
Και συμπληρώνει: «Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες έχουν τον δικό τους δρόμο, τον οποίο πρέπει να ανοίξουν με τη δική τους συμμαχία και πάλη».

Seirios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...