Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην 75Η ΔΕΘ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 75ΗΣ ΔΕΘ

Κυρίες και κύριοι,

Βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας με έντονα αισθήματα χαράς και συγκίνησης.
Δεν χρειάζεται να σας πώς γιατί…
Ξέρετε όλοι τους δεσμούς που με συνδέουν με τη Μακεδονία.
Δεσμοί οικογενειακοί. Αλλά και δεσμοί κοινών αγώνων για εθνικά δίκαια.
Κάποιοι έχουν την πικρία ότι η Αθήνα «ξέχασε» τη Θεσσαλονίκη. Υπήρξα σε όλη μου την πολιτική σταδιοδρομία βουλευτής Περιφέρειας. Ξέρω καλά αυτή την πικρία…
Ξέρω όμως ακόμα, ότι πολλοί αγωνιστήκαμε για να αλλάξει αυτό. Και τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να αλλάζει…
Τώρα όμως, έγιναν βήματα πίσω. Πολλά βήματα πίσω.
Και η Μακεδονία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα:
Σε όλους τους τομείς φαίνεται η εγκατάλειψη:
Σε συμβολικό επίπεδο από την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Δεσμευόμαστε πως εμείς θα το επαναφέρουμε! Και θα το κάνουμε όχι αυτό που ήταν. Όχι μια «ενισχυμένη Νομαρχία». Αλλά ένα αληθινό κέντρο διοικητικού συντονισμού όλων των νευραλγικών τομέων στη Βόρειο Ελλάδα.
Στην Οικονομία, η εγκατάλειψη φαίνεται από την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 25% το Α’ εξάμηνο του 2010.
Από τη μεγάλη κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής το αντίστοιχο διάστημα. Από τον αφανισμό των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων και τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας:
Ως το τέλος Αυγούστου έκλεισαν στη Θεσσαλονίκη 2.140 επιχειρήσεις, ενώ οι άνεργοι στην ευρύτερη περιοχή μόνο της Κεντρικής Μακεδονίας έφτασαν τους 149.284!
Στις υποδομές, την ώρα που τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης παραμένουν στάσιμα, ο Δημήτρης Ρέππας εξήγγειλε… master plan για

Wall Street Journal για Ελλάδα: Μια διεφθαρμένη χώρα που εκβιάζει

Σχολιάζοντας την κατηγορηματική διαβεβαίωση του υπουργού των οικονομικών στην Financial Times, ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, άρθρο στην Wall Street Journal, ερμηνεύει (και παραφράζει) τη δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου ως εξής: Εάν η Γερμανία δεν εξακολουθήσει να δίνει χρήματα στην Ελλάδα η Ελλάδα θα καταστρέψει το ενιαίο νόμισμα, μ’ άλλα λόγια με ένα άκομψο τρόπο, αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να εκβιάζει την ευρωζώνη.Η WSJ αμφισβητεί όχι μόνο τη δέσμευση από την πλευρά της Ελλάδας να θέσει τα οικονομικά της υπό έλεγχο, αλλά ακόμα και την προθυμία της να επιβάλλει τα μέτρα λιτότητας για τα οποία έχει δεσμευτεί. Όσο δεν το κάνει αυτό – προσθέτει – η Ευρώπη και ιδίως η Γερμανία θα είναι αναγκασμένη να διοχετεύει συνεχώς χρήματα στην Ελλάδα προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία δηλ. στην ουσία την αποχώρηση από το ευρώ. Και αυτό διότι σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, είναι πιθανόν οι αγορές να εξαναγκάσουν και τα άλλα κράτη στην περιφέρεια της ευρωζώνης σε χρεοκοπία.
Παραπέμπει αναλυτικά στο πρόσφατο άρθρο του Michael Lewis στο Vanity Fair, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας χαρακτηρίζεται ως «η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη διαφθορά στην ΕΕ», μία χώρα στην οποία είναι λογικό να υποθέτει κανείς ότι

Φως, περισσότερο φως κύριε πρωθυπουργέ

Η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη στις γερμανικές προτάσεις για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στους παραβάτες του συμφώνου σταθερότητας.

Αυτό υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Ανέφερε  όμως ότι αυτή την στιγμή  δεν υπάρχει πρόβλεψη στη Συνθήκη για αποβολή κράτους από την Ευρωζώνη, ενώ ερωτώμενος σχετικά εκτίμησε ότι ακόμη και αν γίνει αναθεώρηση, «είναι δύσκολο να προβλεφθεί κάτι τέτοιο καθώς θα υπήρχαν αντιδράσεις από πολλές χώρες».

Φως, περισσότερο φως κύριε πρωθυπουργέ για να θυμηθώ και τα λόγια του Γκαίτε.
                               Mehr Licht her Papandreou

Καθώς δύο τινά συμβαίνουν. Ή για μια ακόμη φορά δεν λέτε την αλήθεια – γεγονός που το επαναλαμβάνεται κατά κόρον το τελευταίο χρόνο- ή για μια ακόμη φορά

ΔΝΤ: Δεν ήταν προτεραιότητα το χρέος!

 Π. ΤΟΜΣΕΝ: ΟΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ * ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ... 2013


Σε έμμεση παραδοχή λάθος προτεραιοτήτων που είχε θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν ανέλαβε «τη σωτηρία της Ελλάδος», προχώρησε ο εκπρόσωπός του στην τρόικα Πολ Τόμσεν.

Εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση απ' αυτή που έπρεπε στις δημοσιονομικές ανισορροπίες της χώρας, δηλαδή στο χρέος και στο έλλειμμα, ενώ το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Ρόμπαϊ - Παπανδρέου: Ο πρώτος βαλτώνει (οικονομική διακυβέρνηση) και ο δεύτερος τα «βλέπει θολά»
Ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ, που συνόδευσε τον υπουργό Οικονομικών στην περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μιλώντας σε θεσμικούς επενδυτές του Λονδίνου επιβεβαίωσε στην ουσία «τις επιφυλάξεις» που είχαν διατυπωθεί αναφορικά

Ο διασυρμός του Καραμανλή



Τα μεγάλα εγκλήματα αναζητούν πάντα αποδιοπομπαίους τράγους. Ένας από αυτούς είναι ο Κώστας Καραμανλής.
Εδώ έχουν διαπραχτεί εγκλήματα εσχάτης προδοσίας, έχει παραδοθεί η χώρα στη φασιστική μπότα των διεθνών μηχανισμών του χρήματος, σκάβουν τους τάφους μας ΚΑΙ αυτοί που βάλανε φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στα έγκλήματα, τα διατεταγμένα ανδρείκελα, συνεχίζουν το γνωστό τροπάρι: Να αναθεματίζουν τον Κώστα Καραμανλή για τις συμφορές.
Έχει η υποκρισία τα όριά της. Αλλά τα ανδρείκελα με πρώτους και καλύτερους την κυβέρνηση και αυτή την εμετική ροδέλα των «νταβάδων», τον Καρατζαφέρη, έχουν ξεπεράσει τα όρια της υποκρισίας και της σχιζοφρένειας.
Συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι της σκανδαλολογίας: Αυτό το χυδαίο, ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ παιχνίδι που καρατομεί πρόσωπα και επικαλύπτει τις πολιτικές και κυρίως τη μήτρα των σκανδάλων…
Ο Καρατζαφέρης αυτό το «όνειδος» του ανδρεικέλου, ο «δοκιμαστής» κλόουν των «νταβάδων», απτόητος και χωρίς ελάχιστη τσίπα επιχειρεί να επικαλύψει το δικό του έγκλημα ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ (υπέγραψε την κατοχή μας) με σκανδαλολογικά γαυγίσματα εναντίον του Καραμανλή.
Ξαφνικά, επίσης, κάποια άλλα όντα των υπονόμων, μέσα στη θύελλα της υλοποίησης των γενοκτονικών σχεδίων κατά της Ελλάδας, θυμήθηκαν ότι ο Καραμανλής δεν «φοράει παντελόνια»!!!
Και οι ξετσίπωτες πόρνες των ΜΜΕ, με πρώτες αυτές των κρατικών καναλιών, περιφέρουν στις πασαρέλες τους το «όνειδος» του λακεδισμού, και το «λούστρο» των

Οι επαφες Παπανδρέου στις ΗΠΑ


Στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταβαίνει το Σάββατο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και στη συνάντηση αναφορικά με την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας.

 Μαζί με τον πρωθυπουργό έρχονται στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ο υφυπουργός Σπ. Κουβέλης και ο υφυπουργός γιά Απόδημους, Δ. Δόλλης (δεν γνωρίζουμε αν αυτός θα προωθήσει τα ζητήματα των Απόδημων στην γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ).
Η αντιπροσωπεία, συνολικά, είναι 22-25 άτομα
,εκτός από αυτούς που είναι  της κρατικής Τηλεόρασης κ.ά... 

Το ξενοδοχείο ''Le Parker Méridien New York'' (119 West 56th Street, Manhattan), θα αποτελέσει το κατάλυμα τους, όπου οι τιμές κυμαίνονται από 725.28 έως 1,356.40 δολ., την βραδυά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Το συνολικό κόστος και αυτού του ταξιδιού

ΔΕΗ: Το μαλλιοτράβηγμα και ο πρώην της Δαμανάκη

 
Περίεργα φαινόμενα εμφανίζονται στη ΔΕΗ, την ώρα όπου η αγορά της ενέργειας «βράζει», με επιπτώσεις που θα γίνουν ορατές και στην τσέπη της κοινωνίας και σε όλο το φάσμα της οικονομίας,όπως σχολιάζεται στην στήλη «Χαμαιλέων της αγοράς» στο euro2day.

Την περασμένη Κυριακή εμφανίστηκε σε πρωτοκλασάτη εφημερίδα εκτενές δημοσίευμα το οποίο περιέγραφε σχέσεις ανοιχτής και οριστικής ρήξης ανάμεσα στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΚΟ κ. Αρθούρο Ζερβό και στον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Απόστολο Μπαράτση, χρεώνοντας στον δεύτερο ότι θέλει να γίνει… χαλίφης στη θέση του χαλίφη, ότι επιδιώκει να δημιουργήσει προσωπικό φέουδο μέσα στο μαγαζί και τάσσεται ανοιχτά κατά της αιολικής ενέργειας.

Ε, δεν λέμε, ειδικά αυτό το τελευταίο, στην εποχή της πράσινης ανάπτυξης, των πράσινων επενδύσεων και των πράσινων οραμάτων (της εξίσου πράσινης… Τίνας) είναι μάλλον προς… θάνατο, αφού αντιτάσσεται στην κυρίαρχη πλέον πολιτική μας μόδα που τα θέλει όλα πράσινα, ίσως και τα… άλογα!

Όπως και να ‘χει, όμως, θα περίμενε κάποιος ότι το δημοσίευμα αυτό είτε θα επέφερε

Η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στην ΔΕΘ

Από τον Seirio
O πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ο οποίος βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου (8:00 μ.μ.) ενώπιον των παραγωγικών φορέων στη ΔΕΘ, αναμένεται να χαράξει σαφή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε όσους ψήφισαν και όσους καταψήφισαν το μνημόνιο, παρουσιάζοντας παράλληλα την εναλλακτική» πρόταση που θα εφαρμόσει η ΝΔ όταν κληθεί, λίαν συντόμως, να κυβερνήσει.
 Ταυτόχρονα θα αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, η οποία ήδη έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση τους περισσότερους Έλληνες.
Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να επιτεθεί στην κυβέρνηση, καθιστώντας την μοναδική υπεύθυνη για την κρίση χρέους και για τα αδιέξοδα, εθνικά και οικονομικά στα οποία οδηγεί η πολιτική της. Επίσης θα υποστηρίξει ότι το μνημόνιο δεν ήταν η μοναδική λύση αλλά η εσφαλμένη επιλογή του Παπανδρέου, και θα περιγράψει το «άλλο μίγμα πολιτικής» που προτείνει η ΝΔ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να αναλύσει την  στρατηγική της ΝΔ για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη  απαλλαγή από την μέγκενη της τρόικας, προσπαθώντας έτσι να προβάλλει την εικόνα του πολιτικού που θα εγγυηθεί αυτή την ταχεία έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.
Ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα παρακολουθεί, την ομιλία του κ. Σαμαρά από την πρώτη σειρά στο Βελλίδειο. Ο Κώστας Καραμανλής, επιστρέφοντας στην πόλη που τον ανέδειξε, θέλει να στείλει ένα ενωτικό μήνυμα, ενώ οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι ο τέως πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει πως «αυτό το Σαββατοκύριακο είναι του Σαμαρά».
Αναμένεται ότι στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, θα υπάρχει ειδική

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Τα "κρυφά" έσοδα του μνημονίου

Με πολύ, είναι αλήθεια επιμονή και αξιοθαύμαστη υπομονή προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη οι υποστηρικτές του Μνημονίου ότι τίποτε περισσότερο δεν προβλέπεται, τίποτε δεν είναι κρυμμένο και ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι θα έλθουν νέα μέτρα που θα εντείνουν ακόμη περισσότερο την ανέχεια του μέσου Έλληνα πολίτη.
Μάλιστα, ακόμη και σχετικά με την επικαιροποίηση του Μνημονίου, υποστηρίζουν ότι αυτή οφείλεται σε απλές διορθωτικές κινήσεις και ότι δεν αφορούν σε καμία περίπτωση την αποτυχία των μηχανισμών εσόδων του κράτους να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το οποίο μάλιστα επιβραβεύτηκε από τον πρωθυπουργό κατά την αναγγελία του ανασχηματισμού.
Δεν θα διαφωνήσει κανείς μαζί τους. Αρκεί μονάχα να διευκρινίσουν στον ελληνικό λαό τι σημαίνει έσοδα από "μη καθορισμένα μέτρα".
Γιατί έτσι περιγράφονται τα ποσά που πρέπει να εξευρεθούν και που δεν αναφέρονται αναλυτικά στο Μνημόνιο για τα έτη 2012, 2013 και 2014! Τα ποσά αυτά ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 15 δισεκατομμυρίων 525 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι υποχρέωση που έχει

"Τα χρέη των νοσοκομείων αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ"

Δημιουργία νέων χρεών, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, προς τους προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων μέσα σε έντεκα μήνες και μη εξόφληση των προηγούμενων χρεών, πλασματικές εφημερίες σε δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται γιατροί που εφημερεύουν και να πληρώνονται γιατροί που δεν εφημερεύουν, αλλά και παράνομες προμήθειες υλικών χωρίς διαγωνισμούς αλλά με απευθείας αναθέσεις είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Την περιγραφή αυτή έκανε ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μάριος Σαλμάς, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη με τη νέα του ιδιότητα. Μάλιστα, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”, ενώ προήδρευσε και σε σύσκεψη με φορείς της υγείας στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
“Δεν έχει επιτευχθεί καμία μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης τους τελευταίους μήνες, καθώς αυτή παραμένει στα 1,7 δισ. ευρώ και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό. Όσον αφορά στα χρέη προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων, που ήταν 6,5 δισ. ευρώ, πλήρωσαν μόνο

Βατοπέδι: Παιχνίδια με την κλήση του Κ. Καραμανλή

 
Την Τρίτη θα αποφασίσει η προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου αν θα καλέσει τον Κώστα Καραμανλή, καθώς χθες το ΠΑΣΟΚ προτίμησε να κρύψει τις προθέσεις του και να παίξει μικροκομματικά παιχνίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως η Ν.Δ. παρείχε πλήρη κάλυψη στον Κ. Καραμανλή, ενώ συνεργάτες του διέρρεαν πως "δεν υπάρχει λόγος να κληθεί. Ότι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε".

Το αίτημα για κλήση του τ. πρωθυπουργού μετά την κατάθεση της συμβολαιογράφου (και συζύγου του Γιώργου Βουλγαράκη…) Κατερίνας Πελέκη επανήλθε στην επιτροπή από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη, ενώ ανάλογη δήλωση έκανε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Όμως το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να αποφασίσει, προφασιζόμενο την απουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα!
                                                                                  
Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Αμοιρίδης εκτίμησε ότι ίσως ο τ. πρωθυπουργός θα πρέπει να κληθεί αφού καταθέσουν οι κατηγορούμενοι υπουργοί. Αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του "δεν θα πει όχι" στην κλήση Καραμανλή.

Από την πλευρά της η Ν.Δ. υπενθύμισε ότι η Κ. Πελέκη είναι κατηγορούμενη και ενδεχομένως αλλάζει κατάθεση για να επωφεληθεί των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Καστανίδη. Επίσης χαρακτήριζαν ως "καθόλα νόμιμη και αξιοπρεπή" πολιτική απόφαση

Η αλήθεια για το Βατοπαίδι

                                      Γράφει ο Νίκος Τ.   
  Ενα ζήτημα Εθνικής σημασίας που απασχολεί δεκαετίες την Ελλάδα, τα αρμόδια υπουργεία, τις Εθνικές αρχές ασφαλείας και πληροφοριών, αποτέλεσε με την βοήθεια και «άλλων εξωτερικών» παραγόντων αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, εξεταστικών επιτροπών, ανεξέλεγκτης πολυλογίας, τις συνέπειες των οποίων ενδεχομένως να υποστεί ο Ελληνισμός σε βάθος χρόνου. Το πρόβλημα ξεκινά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και την τύχη του. Οικουμενικό για όλους τους Ορθόδοξους του κόσμου. Όχι για τους Τούρκους.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο στην Πόλη είναι γνωστό: Δεν αναγνωρίζεται από το τουρκικό κράτος η οικουμενικότητά του, θεωρείται ένα ίδρυμα που απευθύνεται σε ορθόδοξους Τούρκους, και ως εκ τούτου οι ιεράρχες του πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι. Η θέση αυτή της Τουρκίας παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάννης και στερεί από την οικουμενική ορθοδοξία τη δυνατότητα να διαχειριστεί τα του οίκου της όπως θα έπρεπε. Γιατί, σε συνδυασμό με την εξάλειψη της πολίτικης ρωμιοσύνης και την κλειστή Σχολή της Χάλκης, που συστηματικά επεδίωξε η Τουρκία, δεν υπάρχει παραγωγή νέων ντόπιων στελεχών για το Πατριαρχείο, και είναι ορατός ο δι’ ασφυξίας θάνατός του.

Σε περίπτωση λοιπόν που ο Προκαθήμενος του Οικουμενικού Θρόνου αντιμετωπίσει αιφνίδιο ή φυσιολογικό «πρόβλημα» τότε χηρεύει η θέση του. Εκτιμήθηκε λοιπόν ιδιαίτερα από το 2000 (επί ΠΑΣΟΚ και ορθώς) ότι είναι σφοδρά πιθανόν σε περίπτωση χηρείας, να διεκδικήσει η Ρωσία την έδρα του Οικουμενικού Θρόνου κυρίως λόγω του ότι σε αυτή

Οταν οι πολιτικές επιλογές είναι σωστές

                                                                                                  Από τον Seirio

Η Ρηγίλλης, μετά τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται ο πρώην πρωθυπουργός από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση, να απολογηθεί για το ανύπαρκτο σκάνδαλο Βατοπαιδίου, πράττοντας επιτέλους σωστά, δήλωσε δια του  εκπρόσωπου του κόμματος Πάνου Παναγιωτόπουλου σε ραδιοφωνικό σταθμό :

«Ένας πρώην πρωθυπουργός επιλέγει εκείνος τον χρόνο και τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες θα απευθυνθεί στην κοινή γνώμη».

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα, με την αμέριστη βοήθεια των ΜΜΕ, μετά την κατάθεση, της συζύγου του Γιώργου Βουλγαράκη συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπαίδι.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κ. Πελέκη είναι η αυτή η οποία χειρίστηκε την πλειονότητα των υποθέσεων ανταλλαγών του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπαιδίου της οποίας νομικός σύμβουλος υπήρξε ο πατέρας της για πολλά χρόνια.   
Κάνοντας χρήση του νέου νόμου του κ. Καστανίδη, είπε στην Επιτροπή ότι «προφανώς υπήρξε κεντρική πολιτική απόφαση που ελήφθη με ευθύνη του πρωθυπουργού και μεταβιβάστηκε στους υπουργούς από τους καθ' ύλην αρμόδιους».
Επίσης, ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να μην αναλαμβάνει την ευθύνη και να φταίνε τρίτοι για μία κυβερνητική απόφαση που ελήφθη από τον πρωθυπουργό και το πρωθυπουργικό γραφείο.

Βεβαίως η κυρία αυτή με την τεράστια περιουσία, δεν υπήρξε πολιτικό πρόσωπο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γνωρίζει τι συνέβη την περίοδο εκείνη.

Επειδή όμως απ’ ότι φαίνεται, ακολουθεί τον δόγμα του συζύγου της, ότι νόμιμο είναι και ηθικό, ξεχνώντας

Καραμανλής Παπανδρέου Σαμαράς

Από τον Seirio

Όταν μία κυβέρνηση διαπιστώνει ότι είναι δύσκολο να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας, λογικά καταφεύγει σε εκλογές.

Παρουσιάζει την πραγματική κατάσταση και ζητά από τον λαό να της εμπιστευθεί εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας.
Προϋπόθεση για την διαμόρφωση σχέσεων εμπιστοσύνης, αποτελεί η έντιμη ενημέρωση του κόσμου και η  παρουσίαση ενός προγράμματος εφικτού και ικανού να βγάλει την χώρα από την κρίση.

Αυτό έκανε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και αυτό δεν έκανε και δεν κάνει ο νυν Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Δυστυχώς ζούμε σε μια παρακμιακή κοινωνία, εθισμένη στην εικονική πραγματικότητα των ΜΜΕ, όπου ωραιοποιείται το ΔΝΤ, εκθειάζεται η ευφυΐα των κυβερνόντων και αποκρύπτονται συστηματικά  τα εκρηκτικά προβλήματα του λαού.

Όμως η επιβίωση μιας κυβέρνησης  η οποία με την ανάληψη των καθηκόντων της εγκατάστησε στην χώρα το ΔΝΤ , παρακράτησε το 30% των αποδοχών των πολιτών, και εκτίναξε τον πληθωρισμό στο 5,6 , απαιτεί και άλλα μέσα για να παραμείνει στην εξουσία..

Έτσι συκοφαντεί ακατάπαυστα την προηγούμενη κυβέρνηση και ανακινεί συνεχώς σκάνδαλα που αυτοί οι ίδιοι

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Γράφει ο  Δημήτρης Μυ

Τα πράγματα είναι απλά: Όταν υποχωρεί το έδαφος κάτω από τα πόδια σου, όταν χρεωκοπείς, όταν σε ψάχνουν οι πιστωτές, όταν ζεις με δανεικά, θα διαταραχθούν και οι σχέσεις σου. Τηρουμένων των αναλογιών το ίδιο ισχύει και για τα κράτη.
Ενα χρεοκοπημένο κράτος, όπως η Ελλάδα, προφανώς δεν είναι σε θέση να ασκήσει την κυριαρχία του. Αυτοί οι οποίοι κρατούν και διαχειρίζονται το χρέος του, θα διαμορφώσουν και τις επιλογές στην εξωτερική του πολιτική. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής για την εκπόνηση του νέου δόγματος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Αυτή η ανακοίνωση, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι συνέπεσε με την ανακοίνωση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα. Στην εν λόγω έκθεση, οι γνωρίζοντες, διαπιστώνουν ότι αυτό το εργαλείο (ΔΝΤ) της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι έτοιμο να αναλάβει την αναδιάρθρωση του ...........
ελληνικού χρέους. Με άλλα λόγια η πρώην «ισχυρή»

Back to the Future: Επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου κατά 30% ... δωρεάν προσφoρά του σοσιαλισμού του ΓΑΠ

Υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων κατά 30% προβλέπει η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Τα μέτρα λιτότητας που θα γνωρίσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι την προ­σεχή τριετία θα επιδεινώσουν τουλάχιστον το βιοτικό τους επίπεδο κατά 30% και θα μειώσουν σημαντικά το επίπεδο ζήτησης και κατανάλωσης»,σημειώνεται στην εισαγωγή της Έκθεσης.
             
 Μειώσεις μισθών μέχρι τέλους

Περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίες, οι συντάκτες της Εκθεσης του ΙΝΕ αναφέρουν:
«Η ύφεση που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα μετατραπεί σε πολύπλευρη κρίση που θα βυθίσει την χώρα σε παρατεταμένη περίοδο ύφεσης. Η ακολουθούμενη πολιτική, που πολλοί αποκαλούν

Ο Σαμαράς δίνει τον "λόγο" σε bloggers και sites στην ΔΕΘ


Μεγάλη κίνηση ετοιμάζουν οι επιτελείς της Ρηγίλλης ενόψει της παρουσίας του Αντώνη Σαμαρά στην ΔΕΘ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες , για πρώτη φορά θα υποβάλλουν  ερωτήσεις σε πολιτικό αρχηγό, εκπρόσωποι διαδυκτιακών μέσων. 
Οι Παναγιωτόπουλος και Μουρούτης έχουν πάρει τα μηνύματα των καιρών. 
Έχουν καταλάβει την τεράστια παρέμβαση που έχει (πλέον) η διαδικτυακή ενημέρωση. 
Έτσι, αποφάσισαν να δώσουν χώρο και ερωτήσεις σε συναδέλφους που θα εκπροσωπήσουν Blogs και sites.

Ειδήσεις ….. Τέλος!!!

Γράφει ο Γιάννης Πρεβενιός

     Όλο και περισσότερος κόσμος εγκαταλείπει κάθε μέρα τα δελτία ειδήσεων των καναλιών. Το επίπεδο των παρουσιαστών έχει πέσει πολύ χαμηλά και τώρα πλέον μας δείχνουν απροκάλυπτα τι πρέσβευαν εδώ και χρόνια.
Όλοι μας αυτό τον καιρό καταλαβαίνουμε πως η ελεύθερη τηλεόραση που μας έφεραν εδώ και μία εικοσαετία δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία άλλης μορφής χειραγώγησης της Ελληνικής κοινωνίας αφού αρκετές φορές παραπληροφόρησαν ή απέκρυψαν ειδήσεις.
Οι βαρόνοι του τύπου θέλοντας να κάνουν και άλλες δουλειές εκβίασαν εν ψυχρώ πολλούς κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους μας για να προωθήσουν τα συμφέροντα τους. Όσοι τους προσκύνησαν έφτασαν ψηλά ενώ όσοι τους αγνόησαν εξαφανίστηκαν για πάντα από το πολιτικό προσκήνιο.
Ονόματα δεν λέω γιατί όλοι μπορείτε να θυμηθείτε ποιοι σουλατσάρουν από κανάλι σε κανάλι κάθε προεκλογική περίοδο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά κάποιους να βγαίνουν στο πρωινό πάνελ ενός καναλιού στις 8:00 και να βιάζονται να φύγουν γιατί στις 10:00’ ήταν προσκαλεσμένοι σε άλλο κανάλι λες και δεν υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι με ........
λόγο και επιχειρήματα.
Φυσικά οι παραπάνω και με την αβανταδόρικη μεταχείριση των δημοσιογράφων έπειθαν τους τηλεθεατές ότι είναι οι καταλληλότεροι για να διαχειριστούν και να λύσουν τα προβλήματα της κοινωνίας μας.
Αυτό το παιχνίδι κράτησε χρόνια εις βάρος μας γιατί δυστυχώς οι ίδιοι άνθρωποι είχαν βάλει χέρι και στον έντυπο τύπο με αποτέλεσμα η επιρροή τους να είναι τόσο μεγάλη ώστε μπόρεσαν και ανεβοκατέβασαν κυβερνήσεις, εκβίασαν πρωθυπουργούς, υπουργούς και γενικά από ελεγκτές των πεπραγμένων της εξουσίας έγιναν οι ίδιοι εξουσία εξυπηρετώντας

Νέα μέτρα για περισσότερα έσοδα


Ασκήσεις φορολογικής ετοιμότητας από το υπ. Οικονομικών για να πεισθούν οι Βρυξέλλες
Η αδυναμία περιορισμού της φοροδιαφυγής και η καχυποψία της Κομισιόν για την αντιμετώπιση του φαινόμενου οδηγούν την κυβέρνηση στη λήψη επιπλέον μέτρων που θα τονώσουν τα δημόσια έσοδα, τα οποία συνεχίζουν την πτωτική πορεία των προηγούμενων μηνών.
Οπως όλα καταδεικνύουν, το 2010 «φέρνει» στους πολίτες της χώρας αύξηση του ΦΠΑ, αυξήσεις στα τσιγάρα, τα ποτά και τα καύσιμα, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, επιβολή ΕΤΑΚ και ΦΜΑΠ στους ιδιοκτήτες ακινήτων, έκτακτες εισφορές σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ ταυτόχρονα όλοι οι φορολογούμενοι καλούνται να βοηθήσουν το κράτος συγκεντρώνοντας αποδείξεις, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν ακόμα αν θα τις... χρησιμοποιήσουν όλες.
Στόχος των κυβερνώντων είναι να αποδείξουν στους Ευρωπαίους εταίρους ότι μπορούμε και μόνοι μας να ανορθώσουμε την οικονομία χωρίς την αυστηρή επιτήρηση των Βρυξελλών.
Η ανάταξη των δημοσιονομικών μεγεθών θα προέλθει κυρίως από την επιπλέον φορολόγηση των φυσικών προσώπων ως εξής:
1. Αύξηση του ΦΠΑ. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι, με την αναπροσαρμογή των συντελεστών από 19% σε 21% και με την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών, το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει περίπου τρία δισ. ευρώ. Η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες μπορεί να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η προηγούμενη αύξηση του ΦΠΑ από

Οι συνομιλίες Παπανδρέου με Ουάσιγκτον και Στρος-Καν

Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ως πρωθυπουργού σήμερα κι ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης παλαιότερα, έγκειται στο γεγονός ότι είναι εν πολλοίς απρόβλεπτος. Σε αυτή του την ιδιότητα, αλλά πιθανόν και σε κάποιες πιέσεις εκ Βρυξελλών, που πρέπει να δέχθηκε (σ.σ. η Ευρωζώνη δεν είδε ποτέ με καλό μάτι την εμπλοκή του ΔΝΤ στα του οίκου της), θα πρέπει να αποδοθεί και η ενέργεια που φέρεται να έκανε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.
Συγκεκριμένα, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν κι αφού τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια, τεχνικού χαρακτήρα, που προσφέρονταν να δώσει ο οργανισμός του στη χώρα μας, την... απέρριψε. Για την ιστορία, το ΔΝΤ επρόκειτο να παράσχει συμβουλές, για ζητήματα φορολογικού κυρίως περιεχομένου, όπου η τεχνογνωσία του είναι μεγάλη και χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μοναδική. Τελικά, η προσφορά του απορρίφθηκε.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, κατά τη διάρκεια της ίδιας προ-εορταστικής εβδομάδας δεν περιορίσθηκε σε αυτό το τηλεφώνημα προς τον κ. Στρος-Καν. Αντιθέτως, φέρεται να έκανε άλλα δύο - τρία υπερατλαντικά, επίσης, τηλεφωνήματα για το ίδιο πάντα θέμα: το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και τις εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισής του που έχει. Και στο πλαίσιο αυτό φέρεται να συνομίλησε αρκετές φορές

Παπακωνσταντίνου: "Το δάνειο δεν φτάνει"

 


Άλλα λέει «εντός» και άλλα λέει «εκτός» ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μέχρι χθες διατυμπάνιζε την αισιοδοξία του στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης και σήμερα μιλώντας στην Wall Street Journal παραδέχτηκε πως ο μηχανισμός οικονομικής στήριξης της.Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ύψους 110 δισ. ευρώ δεν φτάνει για να καλύψει τα περί αποκλεισμού από τις διεθνείς αγορές.

«Είναι σαφές ότι αυτό δεν αποτελεί μια διατηρήσιμη κατάσταση μακροπρόθεσμα», παραδέχτηκε ενώ ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει προβάδισμα, καθώς έχει ήδη μειώσει το έλλειμμά του προϋπολογισμού λίγο περισσότερο από το ήμισυ του στόχου των 12 δισ. ευρώ που έχει θέσει για το 2010.

«Είναι απίθανο να αποσύρεις 12 δισ. ευρώ από την οικονομία, μέσω της μείωσης των δαπανών και της αύξησης της φορολογίας και να μην προκληθεί κάποια

«Η εναλλακτική λύση θα ήταν μια καταστροφή», πρόσθεσε.

«Είχα πολλές δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών. Ίσως, όμως, ορισμένες από τις χειρότερες ήταν όταν αγωνίσθηκα απέναντι στο χρόνο, ώστε το πακέτο οικονομικής στήριξης να εκταμιευθεί εγκαίρως και να συνεχισθεί κανονικά η εξυπηρέτηση τους χρέους. Η λύση, ήρθε πάνω στην ώρα», ομολόγησε ο υπουργός Οικονομικών.
Star.gr .

ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ ΠΛΕΟΝ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Η παράταση της οικονομικής κρίσης περιορίζει σταδιακά την κοινωνική υποστήριξη στην προσπάθεια υπέρβασής της, συμπεραίνει έρευνα κλίματος για την Οικονομία της Metron Analysis. 
Το ποσοστό όσων δηλώνουν πρόθυμοι να συμβάλλουν περισσότερο στην αντιμετώπισή της κρίσης έχει μειωθεί από το 58% του περασμένου Απριλίου στο 38% σήμερα. Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της εταιρείας Σ.Φαναράς, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας η ελληνική κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη ως προς την αναγκαιότητα του μνημονίου. Το 41% θεωρεί ότι ήταν αναγκαία η ψήφισή του, ενώ το 45% θεωρεί ότι δεν έπρεπε να ψηφιστεί. 
Ωστόσο, από τη σημερινή κατάσταση δεν φαίνεται να ωφελείται πολιτικά κάποιος κομματικός χώρος, αφού η κρίση χρεώνεται πρωτίστως στο σύνολο του κομματικού συστήματος. Αν υπάρχει κάποια σταθερά ακόμη για τη στρατηγική θέση της Ελλάδας αυτή είναι η αποδοχή της συμμετοχής της χώρας στη ζώνη του ευρώ (56%) αν και σε προσωπικό επίπεδο η αποδοχή εμφανίζεται χαμηλότερη. Η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Ελληνική οικονομία - Η επόμενη μέρα», την οποία διοργάνωσε το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ), πρόεδρος του οποίου είναι ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου. 
Στην ομιλία του ο Γιάννος Παπαντωνίου τόνισε την ανάγκη

Αντώνη, Εγώ Φταίω

Επιτέλους χθές το κατάλαβα. ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!
Εγώ είμαι που “εκ του πονηρού έχω στόχο να δημιουργήσω ζητήματα στη ΝΔ, εκεί που δεν υπάρχουν”.Όλοι οι υπόλοιποι στο κόμμα είναι ικανοποιημένοι από την επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ.
Και πως να μην είναι άλλωστε;

Όλοι πλέον στην Ελλάδα έχουν ενημερωθεί και έχουν κατανοήσει απόλυτα ότι:
- η πολιτική του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές έφερε τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση
- με αποκλειστική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ ήρθε η περίφημη τρόικα στη χώρα
- έκανε πολύ καλά η ΝΔ που δεν ψήφισε το μνημόνιο για το περιεχόμενο του οποίου άλλωστε είναι όλοι πλήρως ενημερωμένοι
- τη στιγμή που γίνονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, κλείνουν καθημερινά επιχειρήσεις και γενικά δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει χειροτερέψει η οικονομική του κατάσταση, την ίδια στιγμή γίνονται φοβερές σπατάλες από την κυβέρνηση...

Και αυτά είναι λίγα παραδείγματα μόνο για την οικονομία.

Οι πολίτες είναι πλήρως ενήμεροι και για τις απόψεις της ΝΔ για την εξωτερική πολιτική, την άμυνα, την υγεία, την παιδεία, κλπ.

Όλοι ξέρουν πχ την άποψη της ΝΔ για τις πτήσεις της πολεμικής αεροπορίας μας (μειωμένες αναχαιτίσεις, μειωμένες ώρες εκπαίδευσης κλπ), για την φύλαξη των συνόρων μας, για την κατάσταση στην παιδεία, κλπ.

Άρα όσοι γκρινιάζουν (μαζί και εγώ!) είναι όλοι παράλογοι
.

Με λίγα λόγια Αντώνη, επαναλαμβάνω, ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!

Τώρα λοιπόν που βρήκαμε ποιος φταίει μήπως

Ο Πούτιν ρώτησε για τον Καραμανλή!

Την επιστροφή του στην Προεδρία της Ρωσίας προετοιμάζει με τρόπο μεθοδικό και συνεπή ο Βλαντιμίρ Πούτιν. 
Τα τηλεγραφήματα των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων μάλιστα, αναφέρουν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός της Ρωσίας, σχεδιάζει και Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα του επιτρέψει να επεκτείνει τη χρονική διάρκεια κάθε προεδρικής θητείας, στα πέντε ή τα έξι χρόνια, και έτσι, να γράψει ιστορία, από τη στιγμή που θα επιστρέψει στο Κρεμλίνο, μέσω των εκλογών του 2012.Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ξένους ηγέτες και στην Ελλάδα. Πρόσφατα μάλιστα, με...αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Μόσχα, και τη συνδρομή της Ελλάδας, οι Έλληνες αξιωματούχοι που ήρθαν σε επικοινωνία μαζί του,
διαπίστωσαν ακόμη κάτι: Το ενδιαφέρον του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον Κώστα Καραμανλή!
Σύμφωνα με πληροφορίες  ο Πούτιν, στο περιθώριο των ευχαριστιών του προς τους Έλληνες αξιωματούχους με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία, ρώτησε να μάθει τι κάνει
ο Κώστας Καραμανλής!
Το αν ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει να ασχολείται με τα κοινά, έστω και από απόσταση, και το πώς βλέπουν οι Έλληνες την

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Η Μετανάστευση των Ελλήνων Επιστημόνων

Young Greeks Seek Options Elsewhere

Στο ρεπορτάζ, που κοσμεί την πρώτη σελίδα της σημερινής International Herald Tribune, μιλούν νέοι άνθρωποι που εκφράζουν την απογοήτευση τους για την πορεία της χώρας και την έλλειψη ευκαιριών για καρριέρα.
"Συνειδητοποίησα ότι το σύστημα επίμονα υποστηρίζει αυτούς που έχουν τις διασυνδέσεις και όχι αυτούς που έχουν ταλέντο", είπε ο 26χρονος Αλέξανδρος Κεντικελένης που απογοητευμένος από την Ελλάδα επιστρέφει στη Βρετανία όπου σπούδασε πολιτικές επιστήμες.
H εφημερίδα μεταφέρει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της ΚΑΠΑ Research που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ΒΗΜΑ σύμφωνα με την οποία 7 στους 10 νέους θέλουν να δουλέψουν στο εξωτερικό. Τέσσερις στους 10 προσπαθούν ενεργά είτε να βρουν δουλειά, είτε να σπουδάσουν στο εξωτερικό.
Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι η ανεργία μεταξύ των νέων ηλικίας 15- έως 24 ετών ήταν 29,8% τον Ιούνιο. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι περίπου 20%.
Στις δεκαετίες του ΄50 και '60 χιλιάδες  Έλληνες εγκατέλειψαν την χώρα για μια καλύτερη ζωή στην Αμερική, Αυστραλία και στην Ευρώπη. Τις τελευταίες δεκαετίες οι υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα μετά την ένταξη στην ΕΕ, οδήγησαν πολλούς στον δρόμο της επιστροφής.
Όμως, "το πάρτι δεν κράτησε πολύ", σημειώνει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ αναφερόμενο στην κρίση και τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
"Σήμερα οι νέοι που φεύγουν από την Ελλάδα δεν πηγαίνουν στην Αστόρια να πλένουν πιάτα", υπογραμμίζει ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος. "Είναι πτυχιούχοι στην Νέα Υόρκη που επιλέγουν να ζήσουν και να εργασθούν εκεί".

Eirini Vourloumis for the International Herald Tribune
Alexander Kentikelenis wanted to work in Greek politics, but he is studying in England instead.
ATHENS — In two weeks, Alexandra Mallosi, 29, will be packing her bags and leaving the quiet Athens suburb of Holargos for Abu Dhabi to start a job as a hotel sales manager.

Alexandra Mallosi is moving to Abu Dhabi to start a job as a hotel sales manager as a deepening recession chokes the job market.

Readers' Comments

Share your thoughts.
It was not a tough decision. Her experience in the Greek hotel industry had left her frustrated.
“In other countries, young people are encouraged,” Ms. Mallosi said. “In Greece, they are held back.”
Like Ms. Mallosi, an increasing number of young college graduates are leaving Greece as a deepening recession chokes a job market already crippled by an entrenched