Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Πέρασαν απαρατήρητα τα πιο σημαντικά ...

 

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Είναι απορίας άξιον πώς σ’ αυτήν την χώρα περνούν απαρατήρητα τα πιο σημαντικά. Χθες είχαμε την κατάθεση του προϋπολογισμού. Ενός προϋπολογισμού σκληρού, που αποσκοπεί απλώς και μόνο στην εξοικονόμηση χρημάτων με διαφόρους τρόπους και διάφορες περικοπές – ποσών, αλλά και ανθρώπων.

Προέκυψε πως ενώ βάσει μνημονίου έπρεπε να εξοικονομηθούν 8 δις ευρώ, ξαφνικά εμφανίσθηκε η ανάγκη να εξοικονομήσουμε άλλα 6 δις ευρώ. Πόθεν τούτο; Μα επειδή συνέβη το ατύχημα της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009. Και πώς συνέβη τούτο; Μα επειδή η «ανεξάρτητη» Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία έστειλε, λέει, από μόνη της τα στοιχεία στις Βρυξέλλες και σ’ αυτά συμπεριέλαβε και τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ – ως μη όφειλε και ενώ δεν είναι βέβαιο ότι κάνουν το ίδιο οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όταν δίνουν τα στοιχεία τους προς έλεγχο.

Γι’ αυτό στην χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα δεν γίνεται ο παραμικρός λόγος. Δέχονται όλοι αδιαμαρτύρητα και πανηγυρίζουν ότι ...
επιτέλους στείλαμε διαφανή στοιχεία στις Βρυξέλλες. Έκαναν δηλαδή αυτό ακριβώς για το οποίο κατηγορούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση.

Κάτι άλλο που έχει εντελώς περάσει απαρατήρητο, είναι ότι ο πολυδιαφημισμένος μηχανισμός στήριξης δεν υφίσταται πλέον. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπερηφανεύεται ότι στήθηκε ένας μηχανισμός από την αρχή, που δεν υπήρχε στο παρελθόν, μόνο και μόνο για να σωθεί η Ελλάδα, αυτό έτσι κι’ αλλιώς δεν είναι αλήθεια.

Πρώτον, επειδή ήδη από τον Νοέμβριο του 2008 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε αποφασίσει ενεργότερη συμμετοχή του ΔΝΤ σε κάθε επιχείρηση σωτηρίας ευρωπαϊκής χώρας που θα επλήττετο από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Και δεύτερον, επειδή πριν εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ο μηχανισμός στήριξης εφαρμόστηκε στην Ουγγαρία.

Το πρόβλημα είναι πως ο μηχανισμός στήριξης δεν υφίσταται πλέον. Αλλά αυτό παραδόξως έχει περάσει εντελώς απαρατήρητο. Από όλους. Πληροφορηθήκαμε πως το μεν ΔΝΤ θα εκταμιεύσει το ποσό του δανείου που του αναλογεί κανονικά τον Δεκέμβριο, αλλά δεν θα γίνει το ίδιο με το μέρος του δανείου που λαμβάνουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.


Αυτό θα εκταμιευθεί τον Ιανουάριο, αφού η χώρα μας περάσει από κανονική ακτινοσκόπηση από το Εκοφίν, δηλαδή το Συμβούλιο των υπουργών των Οικονομικών της ΕΕ.


Δηλαδή; Δηλαδή ο μηχανισμός στήριξης δεν υφίσταται πλέον. Διότι δεν νοείται ενιαίος μηχανισμός στήριξης… σπασμένος στα δύο, με ένα τμήμα του να τελεί υπό αίρεση. Εδώ δεν πρόκειται για αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα, όπου το πρώτο σκέλος ήταν πολιτικό και το δεύτερο «καλλικρατικό».


Εδώ πρόκειται για ένα ολόκληρο οικοδόμημα με παγκόσμια εμβέλεια, που αυτήν την στιγμή κλυδωνίζεται σοβαρά.


Και είναι απορίας άξιον πώς έγιναν με τόση ευκολία αποδεκτές οι δικαιολογίες της κυβέρνησης περί γραφειοκρατικών εμποδίων. Διότι δεν είναι καθόλου γραφειοκρατικό εμπόδιο ένας επιπλέον έλεγχος, που τώρα μας λένε ότι προβλέπεται από το Μνημόνιο.


Διότι σ’ αυτήν την περίπτωση, το Μνημόνιο στηρίχθηκε σε έναν μηχανισμό στήριξης που εξαρχής δεν υπήρχε, διότι ούτε αυτοτελής ήταν, ούτε ενιαίος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...