Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ζητά την μείωση των βουλευτών από 300 σε 200 και την κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων. Τι λέει ο ίδιος στο NewsIt!
Σε ημέρες που ο πολιτικός κόσμος βιώνει στιγμές απαξίωσης και πρωτόγνωρης λαϊκής οργής, ένας πολιτικός του ελληνικού κοινοβουλίου αποφασίζει να
προτείνει πράγματα που βρίσκονται μέσα στο μυαλό κάθε έλληνα πολίτη, που βλέπει να κάνει θυσίες οι οποίες δεν πιάνουν όμως τόπο. Ο λόγος για τον βουλευτή, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε επιστολή του προς όλους τους βουλευτές της Βουλής, προτείνει επτά πράγματα, προκειμένου να κερδίσουν μέρος έστω της χαμένης αξιοπιστίας τους και ζητά τολμηρές αλλαγές στο καθεστώς των βουλευτών, που πλέον σε περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, προκαλεί το κοινό αίσθημα.
Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200. Σε σχέση με άλλες χώρες παρεμφερούς μεγέθους η Ελλάδα έχει πολλούς βουλευτές. Η μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 επιτρέπεται από το Σύνταγμα και μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα στο πλαίσιο μιας αλλαγής του εκλογικού νόμου που θα ανακατανέμει τις εκλογικές περιφέρεις με κεντρικό άξονα τη δημιουργία μικρότερων εκλογικών περιφερειών. Ο πολιτικός συμβολισμός μιας τέτοιας κίνησης είναι πολύ πιο σημαντικός από την εξοικονόμηση των 11 εκατ. Ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό που αυτή συνεπάγεται.
2.Την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Ο βουλευτής θα δικαιούται σύνταξη μόνο από έναν ασφαλιστικό φορέα (αυτόν στον οποίο ανήκε ως εργαζόμενος πριν γίνει βουλευτής), ενώ για όσο διάστημα διατηρεί την βουλευτική του ιδιότητα θα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές του από τη Βουλή.
3.Την κατάργηση του επιδόματος για συμμετοχή των βουλευτών σε Επιτροπές της Βουλής. Εκτός του απαράδεκτου καθεστώτος να αμείβονται οι βουλευτές με περισσότερα χρήματα για να συμμετέχουν σε Επιτροπές που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς τους, με αυτό τον τρόπο μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 3,6 εκατ. Ευρώ το χρόνο.
4.Το κλείσιμο του καναλιού της Βουλής. Το κανάλι κοστίζει περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ στον έλληνα φορολογούμενο ο οποίος μπορεί να μην το έχει παρακολουθήσει ποτέ καθώς η τηλεθέασή του φτάνει μετά βίας το 0,3%.
5.Την κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων. Είναι τουλάχιστον προκλητικό σήμερα, όταν μια μέση ελληνική οικογένεια έχει τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα, να παρέχει η Βουλή στους Βουλευτές μεταφορικό μέσο. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται επίσης 5,4 εκατ. Ευρώ το χρόνο.
6.Την κατάργηση στην πράξη της βουλευτικής ασυλίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί άμεσα με την κοινή βούληση όλων των κομμάτων η αρμόδια επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας να εισηγείται πάντα και για όλες τις υποθέσεις υπέρ της άρσης στην Ολομέλεια της Βουλής.
7.Την διαχρονική ανάρτηση του «πόθεν έσχες» των βουλευτών στο διαδίκτυο. Τα πόθεν έσχες των βουλευτών πρέπει να είναι προσβάσιμα από τους πολίτες όχι μόνο για τον τελευταίο χρόνο αλλά από το έτος που εισήλθαν για πρώτη φορά στη Βουλή. Δεν είναι κακό να μπαίνει κανείς πλούσιος στην πολιτική αλλά να μπαίνει φτωχός και να βγαίνει πλούσιος. Είναι ανάγκη ο κάθε έλληνας πολίτης να μπορεί να έχει συγκριτική εικόνα για τα οικονομικά των βουλευτών ώστε να μην χαρακτηρίζονται ισοπεδωτικά όλοι «κλέφτες».
Όπως δήλωσε στο Newsit o Kυριάκος Μητσοτάκης "έστειλα σήμερα μια ανοιχτή επιστολή σε όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με την πρόθεση μου αυτή επιθυμώ να καταθέσω κάποιες ιδέες και προτάσεις για να μπορέσουμε να κερδίσουμε ως Ελληνικό Κοινοβούλιο πίσω ένα μέρος της χαμένης μας αξιοπιστίας. Συγκεκριμένα προτείνω με την επιστολή αυτή: τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, τη κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, την κατάργηση του επιδόματος για τη συμμετοχή των βουλευτών σε επιτροπές της Βουλής, το κλείσιμο του καναλιού της Βουλής, την κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων, την κατάργηση στην πράξη της βουλευτικής ασυλίας και τη διαχρονική ανάρτηση του πόθεν έσχες των βουλευτών στο διαδίκτυο.
Οι μέρες που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμες και οι ευθύνες όλων μας είναι ιστορικές. Έχουμε μπροστά μας μεγάλους κινδύνους αλλά και εξίσου σημαντικές ευκαιρίες. Ή θα επιλέξουμε να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος η θα αναμετρηθούμε γενναία με τις αδυναμίες μας ακόμη και αν χρειαστεί να ματώσουμε οι ίδιοι. Πάντως η αμηχανία είναι ανεπίτρεπτη και η αδράνεια μπορεί να αποβεί καταστροφική. Στο κάτω - κάτω η προσαρμογή της κοινωνικής δημοκρατίας μας στις απαιτήσεις των καιρών αποτελεί δικιά μας ευθύνη".
Newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου