ΠΩΣ ΜΕΤΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΕ 24 ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ
Τα «νέα τζάκια» είναι εδώ κι έχουν αναλάβει ξανά ενεργό δράση. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για την Ελληνική Ενωση Νέων Επιχειρηματιών, που εμφανίστηκε στο πολιτικό σκηνικό τη δεκαετία του '80, ως προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να δημιουργήσει ένα φορέα νέων επιχειρηματιών.
Το 1987 ξεκίνησαν με...
κλειστές συναντήσεις και διαλέξεις μόνο για τα μέλη, που γίνονταν συχνά στο κτίριο της «Ιντεραμέρικαν», που ανήκε τότε στον Δ. Κοντομηνά - εκ των πρωτεργατών του εγχειρήματος. Συμμετείχαν επίσης οι επιχειρηματίες Θανάσης Λαβίδας (τώρα επίτιμος πρόεδρος που διατηρεί ακόμα σχέσεις με τους Παπανδρέου), Χάρης Κυριαζής (επικεφαλής της PriceWaterhouse Hellas, με την οποία συνεργάζεται η κυβέρνηση), Ντόρης Μαργέλλος (το όνομά του ενεπλάκη αργότερα στην «υπόθεση του καλαμποκιού»), Δ. Καλλιτσάντσης, Βαρβάρα Βερνίκου, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Κώστας Καίσαρης, Μηνάς Τανές, Κωνσταντίνος Μπουτάρης, Π. Κανελλόπουλος, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και άλλοι.
Σήμερα, 24 χρόνια μετά, ο άλλοτε «φέρελπις γιος του Ανδρέα» είναι πρωθυπουργός και η Ελληνική Ενωση Νέων Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) παραμένει ενεργή, μόνο που τώρα λέγεται Ελληνική Ενωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ). Εφυγε δηλαδή από τον τίτλο το «Νέων», χωρίς όμως «να αλλάξει τίποτα άλλο από τους σκοπούς», όπως δηλώνουν τα μέλη της. Το νέο δ.σ. εξελέγη τον περασμένο Ιούνιο στη γενική συνέλευση της Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε στο, γνωστό σήμερα λόγω της απεργίας πείνας των μεταναστών, μέγαρο Υπατία. Μεταξύ των μελών του δ.σ. υπάρχουν ονόματα γνωστών επιχειρηματιών όπως ο Χριστιανός Χατζημηνάς, ο Βασίλης Αποστολόπουλος, ο Τηλέμαχος Λαβίδας, ο Ιωάννης Σαρακάκης κ.ά. Επίτιμος πρόεδρος είναι ο Θανάσης Λαβίδας και επίτιμα μέλη ο Κ. Καίσαρης, ο Δ. Κοντομηνάς και ο Κ. Μπουτάρης.
Ο νέος πρόεδρος, Παναγιώτης Μίχαλος, στην ομιλία του ανέφερε ότι «η Ελληνική Ενωση Επιχειρηματιών από το 1987, εκπροσωπώντας ένα σημαντικό κορμό δυναμικών ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική και διεθνή αγορά, έχει ως σκοπό την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, μέσω ενός εποικοδομητικού και γόνιμου διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του τόπου και τους γνωμηγήτορές της».
Σε ερώτηση της «Κ.Ε.» αν η ΕΕΝΕ διατηρεί προνομιακή σχέση με τον Γ. Παπανδρέου, όπως πριν από 25 χρόνια, όταν ιδρύθηκε, ο Π. Μίχαλος δήλωσε ότι η ΕΕΝΕ δεν σχετίζεται με πολιτικά κόμματα και ότι συνομιλεί με όλους. «Ως νέος με οράματα, ο Γ. Παπανδρέου ήθελε να αναδείξει επιχειρηματίες της νέας γενιάς, αλλά δεν υπήρχε καμία σχέση με κάποιο κόμμα».
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Γ. Παπανδρέου τον είχαν κατηγορήσει τότε, ότι ήθελε να εγκαθιδρύσει μια «νέα τάξη» επιχειρηματιών, εξυπηρετώντας τις πολιτικές του φιλοδοξίες.
Ο ίδιος είχε απαντήσει για όλα αυτά σε συνέντευξή του στο «Εψιλον» το 1992, υποστηρίζοντας ότι γύρω απ' αυτό το θέμα έχει δημιουργηθεί ένας μύθος: «Πολλά έχουν ακουστεί για την υπόθεση αυτή. Προσπάθεια που έχει αντίστοιχους φορείς σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είχε στόχο να δημιουργήσει νέα τζάκια, κάθε άλλο, αλλά ν' αλλάξει τη λογική του επιχειρηματία στη χώρα μας. Από τον ασύδοτο -που ενδιαφερόταν μόνο για το γρήγορο κέρδος- σ' εκείνον που θα έχει επαγγελματική, κοινωνική και εθνική συνείδηση».
Στην ιστοσελίδα της Ενωσης αναφέρεται ότι «η ΕΕΝΕ εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειονότητα των επιφανών ελλήνων επιχειρηματιών με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» και επιδίωξή της είναι να «αντιμετωπίζεται ο επιχειρηματίας ως παράγων καινοτομίας και δημιουργίας -μακριά από τα αρνητικά στερεότυπα του παρελθόντος». Υστερα από ένα διάστημα άτονης παρουσίας, η ΕΕΝΕ σήμερα έχει αποκτήσει ξανά έντονη δραστηριότητα. Εχει επισκεφθεί τους περισσότερους υπουργούς στα υπουργεία τους, διοργανώνει τακτικά διαλέξεις και γεύματα, συνήθως στην Αθηναϊκή Λέσχη, ή στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», μόνο για τα μέλη της.
«Μας βλέπετε τόσο δραστήριους τελευταία, λόγω κρίσης», αναφέρει ο πρόεδρος Π. Μίχαλος. «Προσπαθούμε να συμβάλουμε κι εμείς στο ξεπέρασμά της. Προσπαθούμε π.χ. να προωθήσουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση για να μειωθεί η διαφθορά». Επίσης , πιστεύει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς συμβιβασμούς με τις συντεχνίες».
Η ΕΕΝΕ συμμετέχει σε όλες τις επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας στο εξωτερικό, όταν συνοδεύονται από επιχειρηματικές αποστολές. «Σε κάθε επιχειρηματική αποστολή στο εξωτερικό στέλνουμε μέλη μας (με δικά μας έξοδα) για να πείσουν τους ξένους να επενδύσουν στην Ελλάδα», λέει. Κάτι που όπως παραδέχεται, όμως, δεν είναι εύκολο. Αιτία θεωρεί ότι είναι η έλλειψη σταθερού περιβάλλοντος και η υψηλή φορολογία. «Το fast track δεν θα χρειαζόταν αν υπήρχε σταθερό περιβάλλον. Να γίνει fast track όλο το σύστημα. Η επένδυση των 50 εκατομμυρίων ευρώ δεν έχει στον ήλιο μοίρα;»
Η τελευταία δραστηριότητα της ΕΕΝΕ ήταν η συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά (στην οποία συμμετείχε και ο Θωμάς Λιακουνάκος με τον Κώστα Καίσαρη), όπου οι επιχειρηματίες επανέλαβαν τα γνωστά αιτήματα περί μείωσης της φορολογίας κ.λπ., ενώ μεταξύ άλλων σχολίασαν και τον συνδικαλισμό, λέγοντας ότι τον ελέγχουν πρόσωπα που σχετίζονται με το βαθύ κράτος και ουσιαστικά δεν εκπροσωπούν τον ιδιωτικό τομέα, αλλά το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.
Η προηγούμενη συνάντηση ήταν με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος τους εντυπωσίασε για το «οξύ πνεύμα του και την τετράγωνη λογική του» κι έλεγαν για εκείνον τα καλύτερα λόγια. Το τελευταίο διάστημα έχουν δεξιωθεί επίσης τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τον πρέσβη της Τουρκίας Hasan Gogus, τον πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, ενώ η επόμενη κλειστή συνάντηση της ΕΕΝΕ θα γίνει στις 15 Μαρτίου με τον πρέσβη του Ισραήλ Arye Mekel.
Κοινό συμπέρασμα από τις συναντήσεις; Οτι οι περισσότεροι πολιτικοί, όταν μιλάνε με τους επιχειρηματίες, δεν λένε ακριβώς τα ίδια που αναφέρουν και στο δημόσιο λόγο τους...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου