Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Γαλάζια γκρίνια σε πολλά μέτωπα

Γαλάζια γκρίνια σε πολλά μέτωπα
Ξαναφουντώνει η εσωκομματική γκρίνια στην ΝΔ, με αφορμή μια σειρά από κρούσματα των τελευταίων ημερών, που απειλούν να επαναφέρουν το κόμμα σε τροχιά εσωστρέφειας.

Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Βουλγαράκη, τα χαμηλά –παρά την παγίωση της πρωτοπορίας- δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος, οι τοποθετήσεις και πρωτοβουλίες των αποκαλούμενων «μετριοπαθών» βουλευτών αλλά και κάποιες «εμπρηστικές» αναρτήσεις σε ιστοσελίδα που συνδέεται (;) με την ηγετική ομάδα της Συγγρού, προκαλούν αναβρασμό στις τάξεις της «γαλάζιας παράταξης».

Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Γ. Βουλγαράκη έχουν αρχίσει να προκαλούν προβληματισμό στην ΝΔ. Οι επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά, παρ’ ότι αντιλαμβάνονται τις παρεμβάσεις του πρ. Υπουργού ως αυτόνομες κινήσεις, εκφράζουν την ανησυχία τους γαι το αποτέλεσμα που μπορεί να έχουν αυτές σε μερίδα του εκλογικού σώματος που διάκειται φιλικά προς την ΝΔ. Και αυτό διότι, ενώ γίνεται αντιληπτό ότι στο μυαλό της κοινής γνώμης ο κ. Βουλγαράκης έχει χάσει το ηθικό πλεονέκτημα, θεωρείται παράλληλα ότι οι δεσμοί που διατηρεί με την Α’ Αθήνας μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να προκαλέσουν διαρροές σε περίπτωση διαγραφής του (υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βουλγαράκης παραμένει μέλος της ΝΔ).

Το κυριότερο πρόβλημα για την ΝΔ είναι ότι τα όσα διατυπώνει ο κ. Βουλγαράκης –και όχι μόνο- επί του παρόντος τουλάχιστον καταγράφονται και στις έρευνες της κοινής γνώμης η οποία δίνει μεν την πρωτοπορία στην ΝΔ, ωστόσο με πολύ χαμηλά ποσοστά. Αυτό το δεδομένο που αποτελεί σταθερή διαπίστωση στις μετρήσεις έχει πυροδοτήσει ακόμη δύο εστίες στο εσωτερικό της ΝΔ οι οποίες, αν και έχουν διαφορετικό σημείο εκκίνησης, καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Η πρώτη εστία εντοπίζεται μεταξύ των λεγόμενων «μετριοπαθών» βουλευτών. Ο Κωστής Χατζηδάκης π.χ. σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9,84» σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ή θα υπάρξουν καινούργιοι πολιτικοί σχηματισμοί, οι οποίοι θα έχουν μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο ή θα ανανεωθούν οι σημερινοί» διατυπώνοντας εκ νέου τη διαφοροποίησή του από την κεντρική γραμμή ως προς το θέμα των πρόωρων εκλογών.

Και ο έτερος ανήκων στην ίδια ομάδα όμως, ο Κυρ. Μητσοτάκης προχωρά σε πρωτοβουλίες, επαναφέροντας τις θεσμικού περιεχομένου προτάσεις που έχει διατυπώσει δημοσίως. Προκαλώντας ουσιαστικά ένα «ηλεκτρονικό δημοψήφισμα» ζητώντας από όσους τον ακολουθούν στο twitter, να του αποστείλουν τα ερωτήματά τους αναφορικά με τις προτάσεις του για τα βουλευτικά προνόμια. «Την Πέμπτη 3.00-4.30 μμ περιμένω ερωτήσεις σχετικά με τα προνόμια των βουλευτών και ότι άλλο θέλετε...» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ.

Την ίδια στιγμή, γκρίνια στους κόλπους της ΝΔ έχει προκαλέσει μια σειρά από αναρτήσεις στην ιστοσελίδα «antinews» -η οποία διασυνδέεται με μερίδα της ηγετικής ομάδας της Συγγρού, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι η κατεύθυνση προέρχεται από εκεί- μέσω των οποίων καλείται ο Α. Σαμαράς να προχωρήσει σε κινήσεις αντικατάστασης του υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού. Στην αρθρογραφία της ιστοσελίδας γίνεται ρητή αναφορά στην εγκύκλιο Λυκουρέντζου για παραιτήσεις στελεχών εν όψει πιθανών εκλογών –την οποία είχε αποκαλύψει προ ημερών το Newpost.gr- στηλιτεύοντας τη στάση της συντριπτικής πλειονότητας που αρνείται να υποβάλλει την παραίτησή του.

Ωστόσο, εκείνο που έχει προκαλέσει αναβρασμό μεταξύ των «γαλάζιων» είναι η ανοιχτή παρότρυνση στον Πρόεδρο της ΝΔ να προχωρήσει σε ριζική ανανέωση του δυναμικού της ΝΔ, εντολή που του δόθηκε και κατά τις εσωκομματικές εκλογές, διατηρώντας ένα «στενό κύκλο συνεργατών». Επιλογή που από διάφορα κέντρα στο εσωτερικό του κόμματος στηλιτεύεται καθώς επαναφέρει την άποψη της «παρέας» -κάτι που, επίσης υπενθυμίζεται ότι καταδικάστηκε από τον κόσμο της ΝΔ στις εσωκομματικές εκλογές.
 
Newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...