ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Του Θάνου Αθανασίου
Σε θρίλερ εξελίσσεται το αν οι κοινοτικοί και υπερατλαντικοί δανειστές θα δώσουν την περίφημη 6η δόση στην Ελλάδα, καθώς η αξιολόγηση από την τρόικα διακόπηκε κακήν κακώς τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής. Παρά την εκ των υστέρων προσπάθεια των δύο πλευρών να «χαμηλώσουν τους τόνους», έγινε γνωστό από πηγές κοντά στις συζητήσεις ότι αφενός η τρόικα καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση έλλειψη προετοιμασίας σε κρίσιμα θέματα, αφετέρου ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος μάταια προσπάθησε να πείσει την τρόικα να ρίξει τον πήχη του ελλείμματος για το 2011.
Η τρόικα ξεκαθάρισε στον Έλληνα υπουργό ότι κάτι τέτοιο είναι εκτός αρμοδιοτήτων της και πως «εμείς ήρθαμε εδώ για να κάνουμε αξιολόγηση και όχι διαπραγμάτευση». Ο κ. Βενιζέλος, κατά τις ίδιες πηγές, επέμεινε ο στόχος να πάει στο 8,5% του ΑΕΠ αντί του 7,6% που είναι βάση της διεθνούς συμφωνίας, οι εκπρόσωποι της τρόικας το αρνήθηκαν, αντέτειναν πως «θα μπορούσαν να εισηγηθούν στους πολιτικούς τους προϊσταμένους το 8%», ο κ. Βενιζέλος το απέρριψε και η τρόικα αποχώρησε.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν πιάνει τον στόχο λόγω ύφεσης – βαθύτερης των προβλέψεων κατά μιάμιση μονάδα – όμως ουδείς στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον (έδρα του ΔΝΤ) ξεχνά ότι ο μόνος στόχος που αναφέρει το μνημόνιο είναι ότι το έλλειμμα του 2011 πρέπει να κλείσει στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς σε απόλυτα νούμερα η ύφεση δεν επηρεάζει σε κανένα βαθμό το γεγονός ότι η κυβέρνηση, δεν κατάφερε να συμμαζέψει τις υπέρογκες δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου και να καταφέρει να μαζέψει τα έσοδα από τους φόρους που επιβάλλει. Η δε ύφεση, όπως πάμπολλες φορές έχει γράψει η Κομισιόν, οφείλεται στο ότι δε προχωράνε τα διαρθρωτικά μέτρα. Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2010είχαν προειδοποιήσει ότι αν τα κλειστά επαγγέλματα δεν άνοιγαν, η χώρα θα έχανε1,4 μονάδες ΑΕΠ.
Όπως λένε οι ίδιες πηγές το υπουργείο Οικονομικών φάνηκε απροετοίμαστο να τεκμηριώσει επαρκώς το πώς θα μειώσει τα κρατικά έξοδα με το μέτρο του ενιαίου μισθολογίου και πόσο θα ελαφρύνει η μισθοδοσία από τις αποχωρήσεις εργαζομένων που θα φέρει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.
Εκτός αυτού οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν προχωράνε, τα επαγγέλματα παραμένουν κλειστά και οι άνεργοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά, οι εργασιακές σχέσεις δεν προδιαθέτουν κανένα επιχειρηματία να προχωρήσει σε καμία επένδυση,η γραφειοκρατία είναι ανέγγιχτη, η φοροδιαφυγή καλπάζει και η κυβέρνηση αδυνατεί να επιβληθεί σε ταξιτζήδες που κλείνουν λιμάνια και αεροδρόμια, σε εστιάτορες που δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ και σε μπράβους νυχτερινών κέντρων που δηλώνουν εισοδήματα άνεργου οικοδόμου.
Σε αυτό το ζοφερό πολιτικό σκηνικό, τρόικα και κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι νέα εισπρακτικά μέτρα όχι μόνο δεν αποδίδουν αλλά εκ των πραγμάτων δεν περνάνε. Η τρόικα επισήμως και με γραπτή ανακοίνωση λέει ότι δεν τα ζητάει, ο υπουργός από το βήμα της συνέντευξης Τύπου λέει ότι «απλώς μας λένε να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα» και όλοι τρέμουν τον εφιάλτη της στάσης πληρωμών αν το Eurogroup και το ΔΝΤ δεν πάρουν την πολιτική απόφαση να κρατήσουν την Ελλάδα στον αφρό.
Real.gr | | |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου