Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Αντ. Σαμαράς: «Η αναγεννημένη Ν.Δ. πέτυχε τους στόχους της»

 Η ετυμηγορία των πολιτών, όπως αποτυπώθηκε στις χθεσινές δημαρχιακές και περιφερειακές εκλογές, ήταν καταδικαστική για την πολιτική της κυβέρνησης και τους ανεύθυνους χειρισμούς του πρωθυπουργού, αφού η εκλογική δύναμη του κυβερνώντος κόμματος υποχώρησε θεαματικά σε όλη την επικράτεια περίπου 10 μονάδες.
Επίσης  η πρωτοφανής αποχή που άγγιξε το 45% πρέπει να αποδοθεί στην απροθυμία των πολιτών να λάβουν μέρος στον πολιτικό εκβιασμό που οργάνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και στην οικονομική δυσπραγία που περιόρισε τις μετακινήσεις των ετεροδημοτών
Οι Πολίτες αντέδρασαν όχι ίσως όσο έπρεπε, αλλά έστω και οριακά απέδειξαν ότι δεν δέχονται διλήμματα όπως  ο διακαναλικός εκβιασμός του πρωθυπουργού. Πάντως είναι βέβαιο ότι αποκαθήλωσαν την δυναστεία Παπανδρέου και έδωσαν τέλος στην αίσθηση που καλλιεργούσε η κυβέρνηση μέχρι και τις τελευταίες ημέρες ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την πολιτική κυριαρχία.
Το μνημόνιο καταδικάστηκε όχι όμως ηχηρά, από τους πολίτες που βλέπουν την οικονομία να βυθίζεται στην ύφεση και την ανεργία.
Τουλάχιστον η μπλόφα των εθνικών εκλογών δεν αποπροσανατόλισε τον κόσμο και έσκασε στα χέρια του κ. Γιώργου Παπανδρέου.
Στο άλλο στρατόπεδο, η Ρηγίλλης εμφανίζεται ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, αν και θα έπρεπε να έχει βάλει τον πήχη υψηλότερα.
Η αισιοδοξία οφείλεται στην  εκτίμηση ότι η συνολική διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ θα κινηθεί, γύρω στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες ή και χαμηλότερα. Βέβαια μετά την ...
καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης θα περίμενε κανείς να προηγείται ο κ. Σαμαράς.
Παρ' όλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ένα χρόνο μετά  τη μεγάλη ήττα στις εθνικές εκλογές, η Ν.Δ. υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά πραγματοποίησε εντυπωσιακή άνοδο σε όλη τη χώρα υπερισχύοντας στην πλειονότητα των περιφερειών, όταν πριν από λίγες εβδομάδες το κυβερνών κόμμα υποστήριζε ότι θα πετύχει συντριπτική νίκη.
Αισθάνονται ικανοποιημένοι γιατί η Ν.Δ. πέτυχε να εκμηδενίσει τη διαφορά των 10 μονάδων του 2009, δίνοντας κατά την άποψη τους, νέα προοπτική στους πολίτες, που μπορούν να ελπίζουν σε μια πολιτική της ανάκαμψης πέραν του μνημονίου. 
Το βασικό στοιχείο που δημιουργεί ικανοποίηση είναι ότι στην περιφέρεια Αττικής ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ήταν προσωπικό στοίχημα του προέδρου του κόμματος, περνάει στο δεύτερο γύρο. Άλλο στοιχείο που τους προκαλεί ικανοποίηση είναι ότι στην Πελοπόννησο η διαφορά του Πέτρου Τατούλη από τον Δημήτρη Δράκο είναι οριακή, που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα θα είναι ανοικτό για τον δεύτερο γύρο.
Η Ρηγίλλης θεωρεί, επίσης, ότι το αποτέλεσμα των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών δικαιώνει την αντιμνημονιακή στρατηγική του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά και ότι εδραιώνεται η ηγεσία του τόσο στο εσωκομματικό πεδίο, όσο και στην κοινωνία, καθώς πλέον θα έχει το προφίλ του εν δυνάμει πρωθυπουργού.
Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς είδε στο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών την «αναγέννηση» της Νέας Δημοκρατίας , λέγοντας πως με τη στήριξη του ελληνικού λαού το μήνυμα θα ολοκληρωθεί στο β’ γύρο.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «Η Ν.Δ. κατάφερε ακόμα σχεδόν να εκμηδενίσει τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ σχεδόν ένα χρόνο μετά την ήττα στις εκλογές του 2009.  Ποτέ ένα κόμμα δεν έχει κάνει ολική επαναφορά μέσα σε ένα μόνο χρόνο»,
Εδώ βέβαια θα μας επιτρέψει να υπενθυμίσουμε ότι δεν ξεπέρασε το ποσοστό του Κώστα Καραμανλή ο οποίος δέχθηκε πόλεμο λάσπης από όλα τα ΜΜΕ για 5 ολόκληρα χρόνια.
Εκτίμησε ότι οι πολίτες αποδοκίμασαν το μνημόνιο και έδωσαν μήνυμα για αλλαγή πολιτικής. Όσον αφορά στην αποχή, είπε ότι αποτελεί ένδειξη ότι «το εκβιαστικό δίλημμα του πρωθυπουργού δεν κατάφερε να δώσει στο ΠΑΣΟΚ τη λευκή επιταγή που ζητούσε».
Εδώ ίσως θα έπρεπε να εξετάσει και την στάση του δικού του κόμματος που δεν κατάφερε να πείσει και να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους. Ίσως θα έπρεπε να ξαναδεί την σχέση του με τον Καραμανλή την οποία απεμπόλησε στην συνέντευξη στον Πρετεντέρη.
Ο Σαμαράς έκλεισε λέγοντας ότι «Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, η ΝΔ δίνει αξιόπιστη πρόταση εξόδου από την κρίση. Οι Έλληνες πλέον ξέρουν που να ακουμπήσουν».
Ταυτόχρονα διαπίστωσε ότι η Νέα Δημοκρατία πραγματοποιεί μεγάλη επιστροφή  στον κεντρικό πολιτικό χάρτη της χώρας. 
Εμείς θεωρούμε ότι ο κόσμος δυστυχώς, αντέδρασε χλιαρά στην πολιτική της διάλυσης που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ, δίνοντάς του έστω και οριακά την νίκη, με αποτέλεσμα να κομπάζουν οι πρωτεργάτες της κατάστροφής. Ο πρωθυπουργός απέδειξε για μιά ακόμη φορά ότι είναι αναξιόπιστος και αφερέγγυος, μας θεωρεί ιθαγενείς και μας φέρεται αναλόγως.
Η Ν.Δ. δεν έπεισε ίσως γιατί ο Σαμαράς δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνει με το Μνημόνιο αλλά και γιατί απογοήτευσε μεγάλη μερίδα των οπαδών του κόμματος του, επιτιθέμενος στον Κώστα Καραμανλή που εξακολουθεί να μετράει πολύ στην παράταξη. Ωστόσο αυτή η εβδομάδα του δίνει την δυνατότητα να αυξήσει τα ποσοστά του και να εδραιωθείεί στην αρχηγεία της Νέας Δημοκρατίας. Ίσως αυτό να είναι το βασικότερο crash test της καριέρας του.
από τον seirios
Πηγή politis-gr,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...