«Η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε, από την πρώτη στιγμή, πως το μείγμα οικονομικής πολιτικής για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα πρέπει να εδράζεται στη διάκριση στα βασικά συστατικά του:
Στο «διαρθρωτικό» έλλειμμα, το οποίο είναι αποτέλεσμα των χρόνιων αδυναμιών και αγκυλώσεων της οικονομίας, και στο «κυκλικό» έλλειμμα, το οποίο είναι συνέπεια των επιπτώσεων του οικονομικού κύκλου.
Αυτή τη διάκριση αποτυπώνουν και πρόσφατες μελέτες, όπως είναι αυτές του ΚΕΠΕ (Οικονομικές Εξελίξεις, Μάιος 2010) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Μηνιαίο Δελτίο, Ιούλιος 2010).
Ενδεικτικά, ο διαχωρισμός αυτός παρουσιάζεται και στο ακόλουθο διάγραμμα της ΕΚΤ, το οποίο και ενσωμάτωσε πρόσφατα σε Ομιλία του ο πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και Σύμβουλος του κ. Πρωθυπουργού κ. Παπαδήμος.
Διάγραμμα στο οποίο και καταγράφεται η μεγάλη διόγκωση των ελλειμμάτων σε όλη την Ευρωζώνη, κατά την...
περίοδο 2007-2009.
Αυτός ο διαχωρισμός του ελλείμματος είναι σημαντικός, διότι απαιτεί διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των συστατικών του.
Απαιτεί ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που, από τη μία πλευρά, θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες, συσταλτικές, πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου να συρρικνωθεί το «διαρθρωτικό» έλλειμμα και, από την άλλη, θα περικλείει αντισταθμιστικά μέτρα, μηδενικού ή ελαχίστου δημοσιονομικού κόστους, τόνωσης της αγοράς ώστε να αντιμετωπισθεί το «κυκλικό» έλλειμμα.
Ένα άλλο, ρεαλιστικό, μείγμα για την έξοδο της χώρας από το «Μνημόνιο» και την κρίση, το οποίο έγκαιρα και αναλυτικά έχει παρουσιάσει στους πολίτες η Νέα Δημοκρατία.
Μείγμα, το οποίο η Κυβέρνηση αφού αρχικά το αγνόησε, στη συνέχεια το διαστρέβλωσε, και σήμερα δείχνει να μην το κατανοεί.
Μείγμα, όμως, που δίνει ελπίδα στους πολίτες και προοπτική στην οικονομία.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου