Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Κριτική της Ντόρας Μπακογιάννη στην υπερσυντηριτική στροφή της ΝΔ μέσω των δηλώσεων του Κρανιδιώτη στενού συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά

Την πολιτική αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία επέλεξε η κυρία  Μπακογιάννη σχολιάζοντας τις ακροδεξιές απόψεις που επανειλλημένως εξέφρασε ο μαθητής του Αντώνη Σαμαρά και παλαιό στέλεχος της Πολιτικής Ανοιξης, Φαήλος Κρανιδιώτης.
«Αυτός ο λανθάνων φασισμός,τον οποίο εκφράζει ο κ. Κρανιδιώτης, τείνει να γίνει η κυρίαρχη άποψη μέσα στη ΝΔ και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα» σχολίασε η κυρία Μπακογιάννη, η οποία εκτιμά ότι «αλλοιώθηκε 100% η φυσιογνωμία της ΝΔ» με τη σύμφωνη γνώμη της ηγετικής ομάδας, υπονοώντας τον κ. Σαμαρά αν και απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά σ΄αυτόν.
Οι δηλώσεις αυτές της κ. Μπακογιάννη θεωρήθηκε ότι έγιναν με στόχο να διαμορφωθούν ευνοϊκές πολιτικές συνθήκες ώστε να γίνει σαφής ο ιδεολογικός προσανατολισμός της Δημοκρατικής Συμμαχίας και να περάσει έτσι τα μηνύματα του κόμματός της, εξασφαλίζοντας ενδεχόμενη μελλοντική στήριξη μεγάλου τμήματος του μετριοπαθούς ακροατηρίου που κινείται στον ...
χώρο του πολιτικού Κέντρου και παραδοσιακά υποστήριζε την Ν.Δ. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας άλλωστε δήλωσε εξ αρχής ότι το κόμμα της απευθύνεται σε τμήμα του «μεσαίου χώρου» τον οποίο και επιχειρεί να κερδίσει.
Αντίθετα στην Ν.Δ. του κ.Σαμαρά,  διαμορφώνεται ένα «κίνημα» βουλευτών οι οποίοι κυρίως ανήκουν στην ομάδα των «σαμαρικών», και οι οποίοι πιθανόν μαζί με τον αρχηγό τους να ενστερνίζονται και να προωθούν τις απόψεις του προέδρου της εθνικοπατριωτικής οργάνωσης «Δίκτυο 21» κ. Φαήλου Κρανιδιώτη, δικηγόρου και πολιτικού φίλου του κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος αποκήρυξε τον «μεσαίο χώρο»,
 Ο κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ είναι ομοϊδεάτες και συναγωνιστές από την Πολιτική Άνοιξη  του Α.Σαμαρά και υποστηρικτές του, επιμένει ότι ο μεσαίος χώρος είναι ένας πολιτικός διαχωρισμός, ένα εφεύρημα ενώ σε συνομιλία του με αρκετά «γαλάζια» στελέχη αναφέρει πως «ιστορικό Κέντρο και λαϊκή Δεξιά δεν έχουν πλέον τίποτε να χωρίσουν». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Παρασκευή και 13" εμμένει στις αιχμές του για τη στρατηγική του μεσαίου χώρου. Στην ερώτηση «αν κάποιοι πέριξ του κ. Σαμαρά πιέζουν για μια πιο συναινετική στάση στην οικονομία ή στα εθνικά θέματα», υποστηρίζει υπερασπιζόμενος τον μέντορα του ότι «Μόνο όποιος είναι κακόβουλος ψεύτης ή όποιος έχει πλήρη άγνοια της ισχυρής προσωπικότητας του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να νομίζει ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Η πυξίδα του δείχνει πάντα σταθερά και αμετάθετα το εθνικό συμφέρον», επιβεβαιώνοντας την ιδεολογική του ταύτιση με τον Σαμαρά.
Σ΄αυτή την χρονική στιγμή η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη  εκμεταλλευόμενη το κλίμα που διαμορφώθηκε στην ΝΔ, μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις του κ. Κρανιδιώτη, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «φασιστικές» τις απόψεις του. Θέλοντας δε, να αυξήσει την απήχηση των απόψεών της Δημοκρατικής Συμμαχίας και να κερδίσει όσους έχουν ενοχληθεί από την ιδεολογία του επικεφαλής του «Δικτύου 21», που αναδεικνύεται σταδιακά σε κυριαρχούσα πολιτική τάση της ΝΔ, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και είπε (Ρ/Σ Flash) με αυστηρό τόνο: «Αυτά τα οποία λέει ο κ. Κρανιδιώτης εγώ ως ένα βαθιά φιλελεύθερο κεντροδεξιό άτομο τα θεωρώ φασιστικά» .
Επίσης από το «στρατόπεδο» της κυρίας Μπακογιάννη επιμένουν ότι ο προνομιακός πολιτικός χώρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι το πολιτικό Κέντρο. Μάλιστα, επενδύουν στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη ΝΔ μετά τις παρεμβάσεις του κ. Κρανιδιώτη, θεωρώντας ότι από τη στιγμή που η Ρηγίλλης δεν τον αποδοκιμάζει ευθέως και δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μπορεί να ελπίζουν στη θετική ανταπόκριση όσων «γαλάζιων» στελεχών και ψηφοφόρων δυσανασχετούν με αυτή τη ρητορική.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν βουλευτές και στελέχη της ΝΔ που θεωρούν ότι η ηγεσία του κόμματος πρέπει να αποκηρύξει δημόσια και με σαφήνεια αυτές τις ακραίες απόψεις και να τονίσει το κεντροδεξιό προφίλ του κόμματος που επί χρόνια είχε καλλιεργήσει ο Κώστας Καραμανλής. Ωστόσο  το ιδεολογικό προφίλ που προωθείται σταδιακά από τις νέες ομάδες στην Ν.Δ. ταιριάζει περισσότερο στο παρελθόν του αρχηγού της.
Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο η κυρία Μπακογιάννη βαδίζει για το συνέδριο του κόμματος και μάλιστα αναμένεται σήμερα ότι θα ανακοινωθεί η οργανωτική επιτροπή, ενώ προ των πυλών της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι, μετά τον κ. Ελ. Αυγενάκη (Ηρακλείου), και ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Γ. Κοντογιάννης (Ηλείας), ο οποίος έχει τονίσει ότι «ιδεολογικά είναι πολύ κοντά
στο κόμμα της κ. Μπακογιάννη.
seirios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...