Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Φοροδιαφυγή : Aπουσία … πολιτικής βούλησης.

 
Φοροδιαφυγή : Aπουσία … πολιτικής βούλησης.
Ο τίτλος ιδιαίτερα ελκυστικός,όπως γράφει ο Γ. Παντελάκης,  για να συγκεντρώσει τα βλέμματα πάνω του: «Οι φοροφυγάδες στο εδώλιο».
Είχε δε και παραλλαγές: «Παραπομπή σε δίκες-εξπρές για τους φοροφυγάδες», «αυστηρότερες ποινές και φορο-αστυνομία για όσους φοροδιαφεύγουν», «ποινικό αδίκημα η μη καταβολή ΦΠΑ» κ.ο.κ.
Χρειάστηκαν περισσότερο από ένα χρόνο οι κυβερνώντες για να δημοσιοποιήσουν τις σκέψεις τους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία υπολογίζεται σε 30-35 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Το ότι δήλωναν προεκλογικά έτοιμοι ν’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ας το εκλάβουμε ως πταίσμα ανάλογο μ’ εκείνα στα οποία υποπίπτουν όλα τα....
 κόμματα εξουσίας πριν από τις εκλογές.
Το πρόβλημα με τη φοροδιαφυγή είναι διαφορετικό. Δεν οφείλεται στην απουσία νόμων και εγκυκλίων, αλλά στην απουσία μηχανισμών και πολιτικής βούλησης.
Παρά το έντονο πρόβλημα εσόδων που αντιμετωπίζει το Δημόσιο εξαιτίας της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση δεν δικαιούται να υπερηφανεύεται στον ένα χρόνο της θητείας της ότι πέτυχε κάτι ιδιαίτερο.
Χορτάσαμε από επικοινωνιακά τεχνάσματα με φοροδιαφεύγοντες μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου και με πισίνες στα βόρεια προάστια που δεν είχαν δηλωθεί. Αλλά, επί της ουσίας, δεν υπήρξε καμία πρόοδος.
Και πώς θα μπορούσε άλλωστε; Οι μηχανισμοί ελέγχου είναι σχεδόν διαλυμένοι και διαβρωμένοι. Και δεν φτάνει αυτό, η πολιτική βούληση είναι να χαρίζονται οφειλές πολλών δισ. ευρώ.  Η υπόθεση της περαίωσης αυτό δείχνει. Οπως και η διάταξη των 24 δισ. ευρώ που επιχείρησαν να χαρίσουν, αλλά λόγω αντιδράσεων την πήραν πίσω…
politis-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...