Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Στα ύψη το spread των 10ετών ομολόγων

Tα ελληνικά δεκαετή ομόλογα έχουν αυξήσει τα επιτόκια τα οποία βρίσκονται  σε απόσταση «αναπνοής» από τις 1.000 μονάδες βάσης.Σήμερα στην αγορά κρατικών ομολόγων παρατηρείται εκ νέου διεύρυνση της  ψαλίδας μεταξύ δεκαετών ελληνικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών , με το spread τους να βρίσκεται κοντά στο «φράγμα» των 1.000 μονάδων, διαμορφούμενο στις 990,9 μονάδες βάσης.
Είναι το υψηλότερο  spread  από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη και αποδίδεται στις φήμες σχετικά με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τίς οποίες δυστυχώς η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν μπορεί να ελέγξει.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Παρίσι, διέψευσε για μιά ακόμη φορά  τα σενάρια αναδιάρθρωσης, προσπαθόντας να ανατρέψει το άσχημο κλίμα ενώ ανέφερε πως η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους είναι θέμα εβδομάδων.
Στελέχη της τραπεζικής αγοράς  ωστόσο επισημαίνουν, ότι η εικόνα αυτή δεν...
 είναι αντιπροσωπευτική του κλίματος που επικρατεί διότι  ο τζίρος είναι περιορισμένος αν και γενικά απουσιάζει το αγοραστικό  ενδιαφέρον για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.
Τα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, δέχονται επίσης  κάποιες πιέσεις  εν όψει των νέων δημοπρασιών κρατικών ομολόγων που αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα και ενώ συνεχίζονται οι εκθέσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους. Παρόλα αυτά το spread των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά αυξήθηκε στις 441 μονάδες βάσης (4,41%) και το επιτόκιο τους διαμορφώθηκε πάνω από το 7%. Η πίεση στα πορτογαλικά ομόλογα εντάθηκε από χθες, μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού Δημόσιου Χρέους της χώρας ότι θα προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων την ερχόμενη Τετάρτη - μετά τη μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού που προέκυψε κατά την προχθεσινή δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων. Εν τούτοις σε σύγκριση με τα Ελληνικά ομόλογα υπάρχει τεράστια διαφορά η οποία είναι υπερδιπλάσια εις βάρος της χώρας.
την ερχόμενη εβδομάδα η Ισπανία και η Ιταλία, θα προχωρήσουν σε νέα έκδοση ομολόγων. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας διαμορφώθηκε κοντά στο 5,5%.  Οι βελγικοί τίτλοι επίσης παρουσίασαν άνοδο κατά 8 μονάδες βάσης με το spread των 10ετών ομολόγων να φθάνει τις 126 μονάδες βάσης. Πιθανόν  η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα σε συνδιασμό με το υψηλό χρέος που είναι το τρίτο στην Ευρωζώνη να επηρρέασε τις αγορές.
Σύμφωνα με τον ολλανδικό επενδυτικό όμιλο Robeco, μέλος της τράπεζας Rabobank που διαχειρίζεται 147 δις. ευρώ, κάποιες χώρες της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, θα προχωρήσουν σε μερική χρεοκοπία μετά το 2011. «είναι πολύ πιθανόν οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να χρεοκοπήσουν, αλλά αντ΄αυτού μπορεί να επιμηκυνθεί η διάρκειας λήξης των δανείων τους», είπε ο κ. Ρόντερικ Μούνστερς, Διευθύνων Σύμβουλος της Robeco, τονίζοντας ότι «η διάρκεια λήξης όλων των περιφερειακών ομολόγων μπορεί να επεκταθεί κατά 3 έως 5 χρόνια. Αυτό θα συμβεί μετά το 2011» .
Γενικά μετά την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, τα ομόλογα των χωρών της Δυτικής Ευρώπης εμμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα ομόλογα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν πολύ χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης.
. Σύμφωνα με το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, ο δείκτης MarkitiTraxx που μετρά το κόστος ασφάλισης τους χρέους - credit default swaps - 15 χωρών της Δυτικής Ευρώπης - μεταξύ των οποίων της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας - διαμορφώθηκε 7 μονάδες βάσης υψηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες περιλαμβάνονται χώρες, όπως η Ρουμανία, η Ουκρανία και η Τουρκία. Η πίεση στο δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης έχει οδηγήσει για πρώτη φορά στο φαινόμενο αυτό.
 Seirios

Πηγές ΣΚΑΙ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...