Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Ευρεία νίκη Ερντογάν στην Τουρκία


Το κόμμα του, σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωικά αποτελέσματα, λαμβάνει ποσοστό περίπου 56%.

Με ποσοστό 55,6% προηγείται το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 19%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 12,2% και οι ανεξάρτητοι με 7,8%, σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν. Ωστόσο έχουν ενσωματωθεί ψήφοι κυρίως από
την Ανατολική και Νοτιοανατολική Τουρκία, πράγμα που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα ποσοστά δεν θεωρούνται ενδεικτικά, αφού καθυστερεί η ενσωμάτωση των ψήφων της δυτικής Τουρκίας.
Έχουν βαρύνουσα σημασία τα ποσοστά των κομμάτων ιδιαίτερα σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη. Σημειώνεται ότι οι 142 από τος συνολικά 550 βουλευτές της τουρκικής εθνοσυνέλευσης εκλέγονται στους τρεις αυτούς νομούς.
Εξάλλου, σύμφωνα με το τηλειπτικό δίκτυο Haberturk, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), με καταμετρημένο το 21% των ψήφων, λαμβάνει το 56%,
Στις εκλογές του 2007 το κόμμα του κ. Ερντογάν είχε κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό 46,5 % ενώ τώρα με βάση τις σφυγμομετρήσεις το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αναμένεται να λάβει μεταξύ 45-50% των ψήφων.
Η εκλογική διαδικασία
Eκλεισαν σήμερα στις 17.00 ώρα Ελλάδας οι κάλπες στην Τουρκία, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τις γενικές εκλογές. Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 04.00 ώρα Ελλάδας στις ανατολικές επαρχίες της χώρας και μία ώρα αργότερα στις δυτικές, ενώ η προσέλευση του κοινού ήταν πολύ μεγάλη από νωρίς μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Πολλά άτομα τραυματίστηκαν και η αστυνομία προχώρησε σε 40 συλλήψεις λόγω επεισοδίων που έγιναν κυρίως στην Αγκυρα και στο νότιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας.
Η κρισιμότητα των εκλογών
Πριν από την εκλογική αναμέτρηση, οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν σταθερά τη νίκη του κυβερνητικού κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP), με ποσοστά που ξεπερνούν, για τρίτη φορά, τις μέχρι τώρα εκλογικές επιδόσεις του κόμματος.
Το ερώτημα ωστόσο στις εκλογές αυτές είναι αν η άνετη αυτή νίκη θα εξασφαλίσει στο κόμμα του Ερντογάν τα δύο τρίτα των βουλευτών της εθνοσυνέλευσης, ποσοστό που απαιτείται για την ολοκλήρωση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θα απαλλάξουν την Τουρκία οριστικά από το στρατιωτικό σύνταγμα του 1982.
Τις τελευταίες μέρες η δημόσια ζωή στην Τουρκία κυριαρχείται από την έκκληση του περιοδικού ECONOSMIST που ζήτησε από τους Τούρκους ψηφοφόρους να στηρίξουν την αντιπολίτευση, «να ψηφίσουν κατά του αυταρχισμού», όπως χαρακτηριστικά έγραψε στο κύριο άρθρο του το περιοδικό, για το ύφος της εξουσίας του κ. Ταγίπ Ερντογάν.
«Ορισμένοι θέλουν να εμποδίσουν τις αλλαγές που γίνονται στην Τουρκία», δήλωσε ο Εγκεμίν Μπαγίς, αρμόδιος στην κυβέρνηση για τα θέματα της ΕΕ και υποψήφιος βουλευτής στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Από την Κόνια (IKONIO) όπου διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία, ως υποψήφιος βουλευτής, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σχολίασε σκωπτικά ότι «το άρθρο μάλλον δείχνει ότι η Τουρκία βρίσκεται στο σωστό δρόμο».
Πολιτικοί αναλυτές και εκλογολόγοι σημειώνουν, ωστόσο, ότι η επέμβαση αυτή βρετανικού τύπου θα έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο, γιατί θίγει λεπτές ευαισθησίες της τουρκικής κοινής γνώμης που δεν συμπαθεί εξωτερικές επεμβάσεις τα εσωτερικά της. Τον κίνδυνο αυτόν αγνόησε, ωστόσο, ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Kόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης, που υιοθέτησε το άρθρο και παρατήρησε ευχαριστημένος ότι «η διεθνής κοινότητα κατάλαβε επιτέλους την πραγματική φύση τους AKP» . Άλλες φωνές από το κόμμα του, όμως, αποδοκίμασαν ως «απαράδεκτη ιμπεριαλιστική επέμβαση», την προτροπή του βρετανικού τύπου υπέρ του κόμματός τους.
Οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι τα στοιχεία που ενισχύουν την εκλογική συμπεριφορά του κυβερνητικού κόμματος, είναι η εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη -πρωτοφανής για την τουρκική ιστορία- η πολιτική σταθερότητα που πασιφανώς έχει επιτρέψει την οικονομική αυτή ανάπτυξη, αλλά και η τουρκική εξωτερική πολιτική που υπό την ηγεσία των Ερντογάν και Νταβουτογλου βρίσκεται κοντύτερα στις προσδοκίες και τις αντιλήψεις του εκλογικού σώματος. Οι αποστάσεις από την πολιτική του κόμματος Ισραήλ LIKOUD στο Ισραήλ, αλλά και η πολιτική των μηδενικών τριβών με τους γείτονες, καθώς και η προβολή της Τουρκίας ως πρότυπου για τη μετεξέλιξη των εξεγερμένων αραβικών κοινωνιών, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην κοινή γνώμη.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ακόμα ότι το εκλογικό σώμα είναι πολωμένο και ότι ότι ελάχιστες μετακινήσεις σημειώνονται από το ένα πολιτικό στρατόπεδο στο άλλο. Η πόλωση που ξεκινά από βαθύτερες τομές στην τουρκική κοινωνία, ενισχύεται από την τακτική της αντιπολίτευσης να μη συζητά τις συγκεκριμένες επιδόσεις της κυβέρνησης αλλά να επικεντρώνει την αντιπαράθεση σε «συστημικούς κινδύνους», λέει ο καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης κ. Ιλτέρ Τουράν.
Έτσι ίσως ερμηνεύεται η στρατηγική του κυβερνητικού κόμματος που έχει συγκεντρώσει τις εκλογικές προσπάθειες του στην πελατεία του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης MHP, λέει ο Τerhan Erdem διευθυντής του οργανισμού δημοσκοπήσεων KONDA. Αν η στρατηγική αυτή επιτύχει, το MHP δεν θα συγκέντρωσε του 10% που απαιτείται για να εκπροσωπηθεί στην εθνοσυνέλευση, με αποτέλεσμα να αυξηθούν εντυπωσιακά οι έδρες που θα κερδίσει το κυβερνητικό κόμμα. «Ο στόχος των 330 βουλευτών, θα είναι τότε εύκολα επίτευξιμος», λέει οαρθρογράφος της Χουριέτ, Σεντάκ Εργκίν.
Οι λίστες των υποψηφίων στις εκλογές αυτές είναι ριζικά ανανεωμένες σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Το κυβερνητικό κόμμα έχει αποκλείσει από τις λίστες των υποψηφίων παλαιότερα στελέχη που έχουν υπηρετήσει δύο, τρεις ή και περισσότερες φορές στην εθνοσυνέλευση και έχει ενισχύσει την κοινοβουλευτική του ομάδα με νεότερα στελέχη που προέρχονται πολλές φορές από τη δημόσια διοίκηση. Πρέσβεις, ανώτατοι λειτουργοί του υπουργείου Οικονομικών και Εσωτερικών έχουν συμπεριληφθεί σε εκλόγιμη θέση σε πάρα πολλά από τα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Αλλαγές σημειώνονται και στα ψηφοδέλτια της αντιπολίτευσης όπου έχουν περιληφθεί πολλοί από τους προφυλακισμένους κατηγορούμενους στρατιωτικούς, για εμπλοκή σε απόπειρες πραξικοπημάτων και στην υπόθεση ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ.
Αλλαγές σημειώνονται, επίσης, και στα ψηφοδέλτια του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης MHP, απ΄ όπου αναγκάστηκαν να παραιτηθούν σημαντικά στελέχη μετά από σκάνδαλο που ξέσπασε με τη διαρροή φωτογραφιών και video που ενέπλεκαν τα στελέχη αυτά σε ερωτικές - σεξουαλικές ιστορίες.
Ορισμένες τέλος αλλαγές αναμένονται από τις δημογραφικές ανακατατάξεις που αυξάνουν τις έδρες των μεγάλων πόλεων σε βάρος επαρχιακών πόλεων που παραδοσιακά είχαν τις περισσότερες έδρες.
Επεισοδιακές εκλογές
Αρκετά άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί, και περίπου 40 συνελήφθησαν σε αρκετά επεισόδια που συνδέονται με τις βουλευτικές εκλογές, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Το πιο σημαντικό περιστατικό σημειώθηκε σε συνοικία της Άγκυρας, όταν μια ομάδα επιτέθηκε βίαια σε υποστηρικτές του κυβερνητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), κατηγορώντας τους για νοθεία σε εκλογικό τμήμα, διευκρίνισε το πρακτορείο. Πέντε άνθρωποι γρονθοκοπήθηκαν και η αστυνομία χρειάστηκε να πυροβολήσει στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος, προσέθεσε το Ανατολή. Δεκατέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν στο επεισόδιο αυτό.
Παράλληλα η αστυνομία συνέλαβε 34 ανθρώπους στη νοτιοανατολική επαρχία Μπατμάν, της οποίας η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι. Οι συλληφθέντες «ασκούσαν πιέσεις», σύμφωνα με το Ανατολή, σε ψηφοφόρους να ψηφίσουν ανεξάρτητους υποψηφίους που κατέβασε ένας φιλοκουρδικός σχηματισμός.
Στο Βιρανσεχίρ, επίσης στη νοτιοανατολική Τουρκία, ένας ανεξάρτητος βουλευτής που κατέβαινε στις εκλογές επιτέθηκε σε δύο αξιωματικούς της αστυνομίας, σύμφωνα με το Ανατολή.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...