Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Οι παρεμβάσεις του «τσάρου» στο Μεσοπρόθεσμο

Την πλατφόρμα του για την οικονομία θα επιχειρήσει να εφαρμόσει ο Ε. Βενιζέλος, με στόχο αφενός να δώσει μια αναπτυξιακή πνοή αφετέρου να... κατευνάσει τα πλήθη με παρεμβάσεις κυρίως στο πεδίο της φορολογίας. Το στίγμα των προθέσεων του έδωσε από τη πρώτη στιγμή παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο από
τον Γ. Παπακωνσταντίνου, κάνοντας ειδική αναφορά στους ανέργους, στους συνταξιούχους, στους μισθωτούς, στους επιχειρηματίες, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά βελτιώσεις στο Μεσοπρόθεσμο χωρίς, βέβαια, να τίθενται εν αμφιβόλω οι βασικές του παραδοχές ήτοι η μείωση του Ελλείμματος και η βιωσιμότητα του Χρέους.
Ανατρέχοντας στις θέσεις που έχει εκφράσει και στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Ε. Βενιζέλος, διαπιστώνει κανείς ότι με τον προκάτοχο του έχει διαφορές ουσίας, που άπτονται κυρίως σε θέματα φορολογίας. Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι προτάσεις του νέου υπουργού Οικονομικών ήταν τόσο το "πάγωμα" των αντικειμενικών αξιών όσο και η επέκταση της αναστολής του πόθεν έσχες και στη δεύτερη κατοικία, μέτρα που έχουν ως στόχο τη στήριξη της οικοδομής και υιοθετήθηκαν έστω με καθυστέρηση στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο. Στις προτάσεις του Ε. Βενιζέλου συμπεριλαμβανόταν, επίσης, η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου μέσω της δημιουργίας χαρτοφυλακίων, πρόταση η οποία ως γνωστόν έχει ενσωματωθεί στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων, αποτελώντας μάλιστα το σημαντικότερο κομμάτι του, με προσδοκία έως 35 δισ ευρώ.
Ποια είναι τα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει στη συνέχεια ο νέος υπουργός Οικονομικών; Αφενός να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις έτσι ώστε να ξεκινήσει η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και στη κατανάλωση, κάτι που αποτελεί, ούτως ή άλλως μέρος της πλατφόρμας του για την οικονομία και ήδη έχει εξαγγελθεί από τη Κυβέρνηση. Βασικός στόχος η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες ήτοι στο 15% καθώς και η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες με ταυτόχρονες μετατάξεις προϊόντων. Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Κατ' αρχήν η συγκρότηση και λειτουργία ενός ικανού φοροελεγκτικού μηχανισμού που θα φέρει έσοδα και κυρίως θα πείσει τους εταίρους μας ότι μπορεί να γίνει αλλαγή πλεύσης στο μέτωπο των εσόδων χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι. Ακολούθως, η επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων, έτσι ώστε αυτό να λειτουργήσει ως "διαβατήριο" για τη διαπραγμάτευση καλύτερων όρων εν όψει του Μνημονίου 2.
Δεύτερο στοίχημα το "ξύπνημα" της οικονομίας, η βελτίωση της ρευστότητας, με τη συμμετοχή των τραπεζών εξ ου και το πρώτο του επίσημο ραντεβού έγινε με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, ενώ αναμένεται να κινηθεί σε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξη στη κατεύθυνση του επανασχεδιασμού του ΕΣΠΑ, με βασικό στόχο την άντληση κοινοτικών πόρων χωρίς εθνική συμμετοχή.
iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...