Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

12 πλήγματα σε συντάξεις και μισθούς

Οι νέοι κάτω των 25 ετών θα αμείβονται με μείον 20% στο βασικό μισθό. Η φωτογραφία από το πρόσφατο φόρουμ εργασίας του ΟΑΕΔ στα μέσα Μαΐου
ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΑΡΠΑΖΟΥΝ Ο,ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Εντεκα νέες περικοπές προβλέπονται στις αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και τους συνοδευτικούς -εφαρμοστικούς αυτού- νόμους. Παράλληλα παραμένει -και μάλιστα εντεινόμενη- η απειλή της απόλυσης. Τώρα πια και
στο δημόσιο τομέα, κυρίως δε στους υπό κατάργηση οργανισμούς. Και εδώ έρχεται και εφαρμόζεται η δωδέκατη περικοπή (στα επιδόματα του ΟΑΕΔ).
Οι νέοι κάτω των 25 ετών θα αμείβονται με μείον 20% στο βασικό μισθό. Η φωτογραφία από το πρόσφατο φόρουμ εργασίας του ΟΑΕΔ στα μέσα Μαΐου Για ακόμη μία χρονιά, τη δεύτερη συνεχόμενη μετά τις περσινές περικοπές με το Μνημόνιο, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στις πλάτες των συνταξιούχων. Το 2010 καταργήθηκαν η 13η και η 14η συντάξεις, «πάγωσαν» οι αποδοχές, άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, μπήκε σε εφαρμογή ο νέος ΛΑΦΚΑ.
Και είναι πιο σκληρές οι περικοπές στους συνταξιούχους καθώς πρόκειται για μια κοινωνική κατηγορία που βλέπει το χρόνο να «σώνεται», δεν διαθέτει μέσα παραγωγής, ούτε αποτελεί -πλέον- εργατική δύναμη προκειμένου να διεκδικήσει μια καλύτερη μοίρα, ενώ όλοι (κράτος και αγορά) τους αντιμετωπίζουν μόνο σαν καταναλωτές (που μερικές φορές πιέζουν και τις τιμές προς τα πάνω).
Οι φετινές περικοπές και τα νέα «χαράτσια», αρχής γενομένης από τους συνταξιούχους, έχουν ως εξής:
1 Πέραν του ποσοστού 3% που πληρώνουν όσοι έχουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ -και για το σύνολο του ποσού- επιβάλλεται νέος αυξημένος «ΛΑΦΚΑ» για αποδοχές άνω των 1.700 ευρώ, ύψους 6%. Ποσοστό που κλιμακώνεται έως το 14% για αποδοχές πάνω από 3.500 ευρώ το μήνα.
2 Οσοι είναι κάτω των 60 ετών πληρώνουν επιπλέον εισφορά (άνω των 1.700 ευρώ) 6% (έως 2.300), 8% (έως 2.900) και 10% (για πάνω από 2.900).
3 Οι επικουρικές άνω των 300 ευρώ υπόκεινται σε παρακράτηση 3%-10% (για αποδοχές πάνω από 650 ευρώ το μήνα το τελευταίο ποσοστό).
4 Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που έλαβαν το εφάπαξ πριν από το 2010 θα υποχρεωθούν σε εισφορά 2% (για αποδοχές άνω των 800 ευρώ) σαν ποινή για το... κανονικό εφάπαξ που έλαβαν.
5 Το πλαφόν των 2.770 ευρώ στις κύριες συντάξεις εφαρμόζεται ακόμη και εάν πληρώθηκαν εισφορές για μεγαλύτερο ποσό ή κάποιος -που ήδη βρισκόταν στην ανώτατη κλάση- ασφαλίστηκε για περισσότερα των 35 ετών.
6 Οσοι υπέβαλαν αίτηση για τη λήψη του εφάπαξ μετά την 1η Ιανουαρίου 2010 -ήδη συνταξιούχοι- θα πάρουν το εφάπαξ μειωμένο από 10% (Δημόσιο) έως 15% (ΔΕΚΟ, ΔΕΗ κ.ά.).
7 Οι νέοι κάτω των 25 ετών θα αμείβονται με μείον 20% στο βασικό (751 ευρώ σήμερα) ή τον κλαδικό μισθό. Ετσι ο εισαγωγικός μισθός ανειδίκευτου εργάτη για νέο αυτής της ηλικιακή κατηγορίας περιορίζεται στα 601 ευρώ και αυτά μεικτά.
8 Ολοι οι εργαζόμενοι πληρώνουν έκτακτη -επί... πενταετία όμως, μέχρι το 2015- εισφορά 1%-3% για τα εισοδήματα του 2010 και εξής.
9 Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώσουν εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ 2% και επιπλέον 1% οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα (επιμεριζόμενο από 0,5% σε μισθωτό και επιχείρηση). Ετσι, στον ιδιωτικό τομέα η εισφορά φτάνει στο 5%.
10 Από το «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων στο Δημόσιο (ανά δύο έτη) οι μισοί υπάλληλοι χάνουν 5% φέτος (και οι άλλοι μισοί θα χάσουν το ίδιο ποσοστό το επόμενο 12μηνο, διάστημα κατά το οποίο ανέμεναν τη στιγμή της μισθολογικής ωρίμανσης).
Ενιαίο μισθολόγιο... αναδρομικά
11 Τις επόμενες ημέρες θα επιβληθεί και νέα περικοπή στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα αναδρομικά από την 1η/1/2011, με την εφαρμογή του νέου-ενιαίου μισθολογίου. Χωρίς να υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά 1%-3% που αφορά το σύνολο των μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ, κάτι που συνεπάγεται πρόσθετη επιβάρυνση έως 400 ευρώ το χρόνο.
12 Και όσοι απολυθούν δεν θα λάβουν τα συνήθη επιδόματα από τον ΟΑΕΔ. Για τη λήψη ολόκληρου του Δώρου Χριστουγέννων θα πρέπει κάποιος να είναι επιδοτούμενος ήδη επί ένα 8μηνο (από την 1η Μαΐου εκάστου έτους), ενώ για το Δώρο Πάσχα (μισό επίδομα) απαιτείται επιδότηση από την Πρωτοχρονιά μέχρι τα τέλη Απριλίου (από 5 και 3 μήνες αντίστοιχα για Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως ίσχυε). Παράλληλα τίθεται πλαφόν 18 μηνών στην επιδότηση μέσα στην 4ετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...