Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Πως έμαθε η ΕΚΤ το κόλπο που χρησιμοποιούσαν κυβέρνηση και τράπεζες

Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την χρήση των εντόκων ως μηχανισμό παροχής εγγυήσεων στην ΕΚΤ ώστε να χορηγεί ρευστότητα.
Το www.bankingnews.gr είχε αποκαλύψει το θέμα πριν 3 εβδομάδες περίπου καθώς από
σήμερα 1η Ιουλίου η ΕΚΤ θέλοντας να βάλει ένα φραγμό στην ανεξέλικτη χρήση των εντόκων ενημέρωσε την ΤτΕ και αρμοδίως και τις ελληνικές τράπεζες ότι από εδώ και στο εξής αποδεκτά ως εγγύηση για παροχή ρευστότητας θα δέχεται έντοκα μόνο υπό την αίρεση ότι δεν θα υπερβαίνουν τον μέσο όρο του τελευταίου 4μήνου.
Δηλαδή αν μια τράπεζα π.χ. η Εθνική κατέχει μέσο όρο 4μήνου 800 εκατ ευρώ έντοκα θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εξολοκλήρου και να λάβει περίπου 700 εκατ ευρώ ρευστότητα.
Αν όμως η Εθνική ενώ έχει μέσο όρο τετραμήνου 800 εκατ αλλά βρεθεί την ημέρα που θα καταθέσει τις εγγυήσεις στην ΕΚΤ με 1 δις ευρώ τα 200 εκατ ευρώ δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση.
Τι είχε πραγματικά συμβεί με τα έντοκα στην κυριολεξία;
Οι τράπεζες στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν το κράτος και το κράτος τις τράπεζες συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό των εντόκων 3μηνης και 6μηνης διάρκειας.
Οι τράπεζες τι έκαναν; Ακολουθούσαν 2 τακτικές
1)  Συμμετείχαν στις δημοπρασίες εντόκων έπαιρναν τα έντοκα τα κατέθεταν στην ΕΚΤ η οποία έδινε ρευστότητα και εν συνεχεία οι τράπεζες την ρευστότητα αυτή την έδιναν στο ελληνικό κράτος για να πληρώσουν τα έντοκα.
Με βάση αυτή την μέθοδο η ΕΚΤ χρηματοδοτούσε το ελληνικό κράτος μέσω του ΟΔΔΗΧ.
2)  Οι τράπεζες συμμετείχαν στις δημοπρασίες εντόκων πλήρωναν άμεσα τα κεφάλαια στον ΟΔΔΗΧ και εν συνεχεία με τα έντοκα τα κατέθεταν στην ΕΚΤ για να πάρουν ρευστότητα την οποία επίσης ανακύκλωναν σε έντοκα.
Η μεγάλη ανατροπή ήρθε όταν μια τράπεζα όχι δύο ή κάποιοι τυχαίοι αλλά μια συγκεκριμένη τράπεζα ενημέρωσε την ΕΚΤ για το ελληνικό κόλπο πως δηλαδή ΟΔΔΗΧ και τράπεζες «στήνουν το παιχνίδι με τα έντοκα».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ το διερεύνησε παρακολουθώντας ακόμη και τις δημοπρασίες εντόκων του ελληνικού δημοσίου και διαπίστωσε – εύκολα μάλιστα – ότι όντως ΟΔΔΗΧ και τράπεζες βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία και μάλιστα όταν η ΕΚΤ παρακολουθούσε τις εξελίξεις στα έντοκα συνέπεσε στην φάση που 2-3 μεγάλες τράπεζες είχαν σηκώσει στην κυριολεξία δημοπρασίες εντόκων.
Η ΕΚΤ λοιπόν έβαλε ένα φρένο σε μια διαδικασία που κακά τα ψέματα δεν είχε κάποια εξόφθαλμη παρατυπία.
Απλά οι τράπεζες βρήκαν ένα παράθυρο να κοιτούν τον ήλιο παραφράζοντας βρήκαν δίοδο να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ και η ΕΚΤ αποφάσισε να βάλει κουρτίνα στο παράθυρο.
Τώρα και όσον αφορά την κατανομή του μοντέλου διακράτησης των εντόκων.
Το νέο πλαίσιο λειτουργίας οριοθετεί τα αξιοποιήσιμα έντοκα με βάση τον μέσο όρο του εκάστοτε τελευταίου 4μήνου.
Όμως φαίνεται αυτό να μην ισχύει και εδώ θα μου επιτραπεί να αναφέρω ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Τα έντοκα γραμμάτια που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες
(Στοιχεία Απριλίου)
.
.
.
.
..
.
.
http://www.bankingnews.g/
Politis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...