Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Χωρίς πάτο το βαρέλι της ύφεσης που θα φτάσει στο -4,5%

«Δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα, δεν θα επιιβαρυνθούν άλλο οι φτωχοί»

Βαθιά στην οικονομική ύφεση βρίσκεται η Ελλάδα φέτος με πιθανότητα να υπερβεί το -4,5% εξαιτίας της επιδείνωσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης παραδέχτηκε ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα
το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα "και αν κάνουμε" όπως είπε "την προσπάθεια να εφαρμόσουμε και στο σκέλος των εσόδων και στο σκέλος των δαπανών όλα όσα έχουμε ψηφίσει στη Βουλή των Ελλήνων δε θα χρειαστούν νέα μέτρα".

Σε κάθε περίπτωση "το θέμα είναι να μην επιβαρυνθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Είναι δεδομένο ότι τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα δε μπορούν να επιβαρυνθούν άλλο και δε θα επιβαρυνθούν άλλο".

Ο υπουργός ζήτησε τη γενική συστράτευση όλων των Ελλήνων στην προσπάθεια εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής με το οποίο η χώρα δεσμευτεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. Εξήγησε, δε, ότι όλες οι διαδικαστικές δυσκολίες που εμφανίζονται στις διμερείς διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες όπως η Φινλανδία σχετικά με τη συμμετοχή τους στη κοινή χρηματοδότηση μας θα επιλυθούν τελικά σε επίπεδο Eurogroup όμως βασική προϋπόθεση γι' αυτό είναι η δική μας συνέπεια στην εκτέλεση των ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Σχετικά με το ευρωομόλογο, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως μπορεί να μην έχει ακόμη ωριμάσει ακόμη "αλλά, το EFSF είναι ένας μηχανισμός ο οποίος μπορεί να παρεμβαίνει τώρα και στην πρωτογενή και στη δευτερογενή αγορά και ο οποίος εκδίδει τα δικά του ομόλογα τα οποία είναι πολύ υψηλής αξιολόγησης και πάρα πολύ συμφέροντα στην αγορά και αυτά τα ομόλογα είναι ένα είδος υβριδικών ομολόγων τα οποία έχουν πανευρωπαϊκό χαρακτήρα."

Όσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, δήλωσε πως "αυτή τη στιγμή γίνεται μία χρηματοοικονομική επιχείρηση με επίκεντρο την Ελλάδα, η οποία έχει συνολικό ύψος περίπου 450 δισεκατομμύρια ευρώ. Διότι έχουμε τα 219 δισεκατομμύρια αθροιστικά από τη συμμετοχή των εταίρων μας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και από την άλλη μεριά ο ιδιωτικός τομέας, δηλαδή ο διεθνής τραπεζικός τομέας, μετέχει στην πρωτοβουλία αυτή με ομόλογα, τα οποία λήγουν μέχρι το 2020 και τα οποία έχουν συνολική ονομαστική αξία περίπου 220 δισεκατομμύρια, από τα οποία πρέπει να αντληθεί μία συμμετοχή που θα μας επιτρέψει να έχουμε τουλάχιστον 135 δισεκατομμύρια μέσα στο σχήμα αυτό. Το γενικό αυτό σχήμα της απόφασης φέρνει τα δύο σκέλη ή πυλώνες, τον πυλώνα του δημοσίου τομέα και τον πυλώνα του ιδιωτικού τομέα, σε μία θέση «μετωπική», δηλαδή πρέπει να ολοκληρωθεί ο ένας για να ολοκληρωθεί ο άλλος και το αντίστροφο". Εξ ου και η δυσκολία. Πάντως, διευκρίνισε πως "αυτή τη στιγμή υπάρχουν 45 δισεκατομμύρια, τα οποία είναι διαθέσιμα από το παλαιό δάνειο. Άρα, υπάρχουν τα παλαιά χρήματα και υπάρχει και το νέο καθεστώς και στόχος μας είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλα αυτά το ταχύτερο. Αλλά μην περιμένουμε να τελειώσουμε πριν από την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου."

Τέλος, σε ότι αφορά την ανάπτυξη που είναι και το κλειδί για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του χρέους μακροχρόνια, ο υπουργός τόνισε πως "η ανάπτυξη δεν είναι κάτι αόριστο και η ανάπτυξη δε μπορεί να γίνει χωρίς ένα τραπεζικό σύστημα που παρεμβαίνει θετικά και δημιουργικά στην αγορά, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν σχέση με το νέο πακέτο, προκειμένου να παίξουν πια έναν άλλο ρόλο οι τράπεζες." Πρόσθεσε, δε, πως όσον αφορά το ΕΣΠΑ "έχουμε πάρει πολύ μεγάλες πρωτοβουλίες, θα γίνει αναδρομική ένταξη έργων, θα εισρεύσουν χρήματα με την αναδρομική ένταξη έργων, η κοινοτική συμμετοχή αυξάνεται στο 95% -περιορίζεται μόνο στο 5% η εθνική συμμετοχή- και θα κινηθούν και όλοι οι μηχανισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης σε σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο. Αλλά και πάλι μια επιχείρηση που μπαίνει στον αναπτυξιακό νόμο, εάν δεν πάρει και δάνειο από την Τράπεζα δε μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυση."
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...