Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ενέκριναν το πακέτο, απαιτούν κι άλλες θυσίες

 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε χθες την τρίτη δόση του δανείου προς τη χώρα μας ύψους 2,5 δις ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό εκταμιευμένο χορηγούμενο στην Ελλάδα δανειακό ποσό στα 10,58 δις ευρώ από τον περασμένο Μάιο.
Το κείμενο αξιολόγησης ωστόσο αποτελεί μια προσωρινή και μόνο ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Τονίζεται ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο η εφαρμογή του Μνημονίου εξελίσσεται «σε γενικές γραμμές ομαλά» και γίνεται λόγος για σημάδια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.
Επισημαίνεται ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μπροστά που πρέπει καλύψει η Ελλάδα, ενώ ζητούνται περισσότερες...
 μεταρρυθμίσεις για να προωθηθεί η ανάπτυξη στη χώρα και να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης.
Τέλος, το ΔΝΤ δίνει μία νότα ελπίδας με την πρόβλεψή του για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο και μετά του 2011. Στην έκθεσή του επικροτεί την επιτυχία της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα κατά 6 περίπου ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, μόνο κατά το δημοσιονομικό έτος του 2010, ενώ επαινεί και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έφερε στη Βουλή και τελικά υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία συντελώντας- όπως αναφέρεται- στο να επιτευχθούν μεγάλα μακροπρόθεσμα δημοσιονομικά οφέλη και βελτίωση στους όρους προσφοράς εργασίας.
Το ΔΝΤ χτυπάει όμως καμπανάκι κινδύνου για τη σταθερότητα αυτής της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει με το επιχείρημα ότι οι διαθέσεις των αγορών απέναντι στην Ελλάδα παραμένουν ευμετάβλητες, η οικονομία βρίσκεται ακόμα σε στάδιο προσαρμογής, ενώ η ανεργία αυξάνεται. Στην έκθεση τονίζεται ρητά ότι η δοκιμασία της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες θα είναι στο επίπεδο της ανάπτυξης. Δοκιμασία που το ΔΝΤ χαρακτηρίζει κλειδί για την ελληνική οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...