Η παραίτηση του Αχιλλέα Μητσού, παραμονή Πρωτοχρονιάς, από τη θέση του γενικού γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας, που πλέον υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας, αναδεικνύει με τον πιο εκτυφλωτικό τρόπο την παθογένεια του πολιτικού συστήματος και την αλαζονεία όσων κατέχουν θώκους εξουσίας σε αυτό το σύστημα.
Ο παραιτηθείς χρέωσε στον υφυπουργό Παιδείας Γ. Πανάρετο υπερσυγκεντρωτισμό και παρεμβάσεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Τι λέει ο κ. Μητσός; (Δηλώσεις του δημοσιεύαμε σε χθεσινό άρθρο) Πάνω από 1 δισ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια, που προορίζονται για τα ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα, παραμένουν στο γραφείο του υφυπουργού, εφ’ όσον, λέει ο κ. Μητσός, ο υφυπουργός θέλει να τα ελέγχει ο ίδιος, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η απορρόφηση των εν λόγω κοινοτικών κονδυλίων.
Μάλιστα. Ενας πανεπιστημιακός με τεράστια εμπειρία σε θέματα έρευνας...
και από προηγούμενη θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξωθείται σε παραίτηση, δίνοντάς μας όμως την ευκαιρία, γι’ ακόμη μια φορά, να συνειδητοποιήσουμε, επιτέλους, ποιοι και πώς μας κυβερνάνε.
και από προηγούμενη θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξωθείται σε παραίτηση, δίνοντάς μας όμως την ευκαιρία, γι’ ακόμη μια φορά, να συνειδητοποιήσουμε, επιτέλους, ποιοι και πώς μας κυβερνάνε.
«Στο χώρο της έρευνας υπάρχει ένα περίεργο φαινόμενο» λέει ο κ. Μητσός. «Ενώ έχουμε εξαιρετικούς ερευνητές, έχουμε ταυτόχρονα ένα μέτριο επίπεδο έρευνας». Ακριβώς γιατί τα χρήματα που προορίζονται για την έρευνα παραμένουν στα γραφεία του υφυπουργού.
Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί ο απλός πολίτης πού πάνε όλα αυτά τα χρήματα, αφού δεν διατίθενται για το σκοπό τον οποίο θέλουν να υπηρετήσουν.
Η εντυπωσιακή παραίτηση του κ. Μητσού θα μπορούσε βέβαια να προβληματίσει όλους, από τη στιγμή που συνοδεύεται με ακριβείς αιχμές κατά του πολιτικού του προϊσταμένου.
Υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παραίτηση-βόμβα στα θεμέλια της κυβερνητικής πολιτικής. Γιατί ένας επιστήμονας και εχέφρων πολίτης ξεβράζεται από το πολιτικό σύστημα;
Είναι τυχαίο ότι η υπουργός Παιδείας αποδέχτηκε ασμένως την (εξ)αναγκαστική παραίτησή του; Οι πολιτικοί άντρες-γυναίκες οφείλουν να απαντήσουν στις αιχμές των υφισταμένων τους εδώ και τώρα. Να διαφωτίσουν τους πολίτες. Να επικρατήσει η διαφάνεια. Να λειτουργήσουν οι νόμοι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου