Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Το έγγραφο της διπροσωπίας της κυβέρνησης

 
Σε έγγραφο του υπουργείου Εργασίας προς το ανώτατο δικαστήριο, που έφτασε ακριβώς την παραμονή της προηγούμενης δικασίμου και οδήγησε σε αναγκαστική αναβολή της συζήτησης της προσφυγής κατά του μνημονίου, για τις 23 Νοεμβρίου, αποκαλύπτεται  πλήρως η διπροσωπία του ΠΑΣΟΚ και η οδός του  πολιτικού αριβισμού που ακολουθεί.
 Στο έγγραφο (ως νομικά και πολιτικά επιχειρήματα της κυβέρνησης προκειμένου να πείσει τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι λόγοι υπέρτερου 
 δημόσιου συμφέροντος επέβαλαν το μνημόνιο και τις περικοπές μισθών και συντάξεων στους δημόσιους υπαλλήλους καθώς και ότι τηρήθηκαν πλήρως οι αρχές της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας) γίνεται λόγος για το υπερβολικό έλλειμμα που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη συνεχή διόγκωση των κρατικών δαπανών για τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες και επέβαλαν ως απολύτως αναγκαίες τις περικοπές συντάξεων και επιδομάτων.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «στη ραγδαία επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας συνέβαλε σημαντικά και η μεγάλη αύξηση των δαπανών για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και την κάλυψη του αυξανόμενου ελλείμματος».
Η διόγκωση των ασφαλιστικών δαπανών αποδίδεται στη «γήρανση του πληθυσμού» και «την αλματώδη αύξηση του προσδόκιμου ζωής των Ελλήνων και των Ελληνίδων, το οποίο ανέτρεψε την αναλογική σχέση εργαζομένων-συνταξιούχων και «διπλασίασε τον μέσο χρόνο καταβολής της εκάστοτε σύνταξης».
Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου, «οι μεγαλύτερες υπερβάσεις ετησίως στον προϋπολογισμό προέρχονται, συστηματικά, από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και ως εκ τούτου οι μεταρρυθμίσεις για την περιφρούρηση της βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης απαιτούσαν την άμεση λήψη μέτρων. Τα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης έπρεπε να ενδυναμωθούν για να αντιμετωπίσουν τις υποβόσκουσες διαρθρωτικές ανισορροπίες που οφείλονται στη γήρανση του πληθυσμού, καθώς τα κόστη των ασφαλιστικών παροχών στην Ελλάδα είναι τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση»!
Όμως , η θέση αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση μόνο με τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση και τις αντιθέσεις του ( με κάθοδο μάλιστα στους δρόμους του ίδιου του κ. Παπανδρέου ως ….διαδηλωτή !) στην προσπάθεια της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που επιχειρήθηκε επί κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά   έρχεται σε αντίθεση ΚΑΙ με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, όταν απέκλειε κατηγορηματικά ουσιώδεις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.
Οι μεγάλες υποκρισίες δεν υπάρχουν για να κρύψουμε την ασχήμια και το κακό που έχουμε μέσα μας, αλλά την κενότητά μας, έλεγε ο Αμερικανός Συγγραφέας  Eric Hoffer.
politis-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...