Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Γαλλία: Επανάσταση για το συνταξιοδοτικό


Σε πραγματική επανάσταση τείνουν να εξελιχθούν οι κινητοποιήσεις εκατομμυρίων γάλλων εργαζομένων κατά της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο και από τη Γερουσία.


Η Γαλλία έχει παραλύσει από την έκτη μεγάλη απεργία μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα, με πάνω από δύο εκατομμύρια διαδηλωτές να βρίσκονται στους δρόμους, οι οποίοι διακηρύττουν ότι ακόμα και αν ψηφιστεί ο νόμος, εκείνοι θα πολεμήσουν για την ακύρωσή του.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα “Le Monde”, υπέρμαχος της
 μεταρρύθμισης Σαρκοζί, εναποθέτει τις ελπίδες της στον… καιρό και στην πρόκληση βροχής για να μετριαστούν οι δυναμικές διαδηλώσεις!


Η συμμετοχή των πολιτών, πάντως, ξεπερνάει τη δραστηριοποίηση των συνδικάτων, εκδηλώνοντας την οργή και την αποδοκιμασία τους για την αύξηση του κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, καθώς και για την συνολική πολιτική του γάλλου προέδρου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στις διαδηλώσεις συμμετέχουν οι γάλλοι μαθητές, με το Μέγαρο των Ηλυσίων, να “τρέμει” την κινητοποίηση και των φοιτητών.


Από τις κινητοποιήσεις είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί πρόβλημα με τα αποθέµατα πετρελαίου, αφού οι εργαζόµενοι στην πετρελαϊκή βιοµηχανία συνεχίζουν για όγδοη ηµέρα τις κινητοποιήσεις τους, με τη χώρα να διαθέτει ποσότητα που επαρκεί για περίπου 94 ακόµη ηµέρες, σύµφωνα µε τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.


Παρά τις αντιδράσεις πάντως, ο γάλλος πρόεδρος συνεχίζει απτόητος.


Σίγουρα, πάντως, οι κινητοποιήσεις των Γάλλων, αποτελούν παράδειγμα για όλους τους εργαζομένους, αφού ακόμα και οι μαθητές της χώρας δείχνουν ότι ανησυχούν για το μέλλον τους, σημάδι μιας βαθιάς πολιτικοποιημένης κοινωνίας.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...