Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς θα στραφεί ο Παπανδρέου


Τη συμμετοχή τεχνοκρατών, ει δυνατόν κοινής αποδοχής, στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα ορίσει μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος προανήγγειλε και δημοσίως χθες ο πρωθυπουργός, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

«Θύμισα σε όλους ότι ακόμα και προεκλογικά είχα ...
δηλώσει ανοιχτός σε κυβερνητική συνεργασία, ακόμα και αν έχουμε αυτοδυναμία. Συνεχίζω να έχω την ίδια άποψη και συνεχίζω να είμαι ανοιχτός σε συνεργασίες με δυνάμεις που έχουν βεβαίως κοινούς στόχους» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που έθεσε το θέμα και στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Άλλωστε το είχε θέσει και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε πρωτίστως με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά αλλά και επικεφαλής άλλων κομμάτων.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός δέχεται το τελευταίο διάστημα εισηγήσεις για έναν ριζικό ανασχηματισμό που θα υπερβαίνει το ΠΑΣΟΚ και θα επιχειρεί να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, μάλιστα, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκροτήσει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα - εφόσον ξεπεράσει τον σκόπελο της έγκρισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των ιδιωτικοποιήσεων από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα - που θα περιλαμβάνει ορισμένους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών που θα καταλάβουν κρίσιμες θέσεις, όπως π.χ. να προωθήσουν τις αποκρατικοποιήσεις, θα μπορούσε να είναι και πρόσωπα κοινής αποδοχής, κυρίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να μην υπάρξουν κατηγορίες ηθικής τάξεως και απειλές για Εξεταστικές και Ειδικά Δικαστήρια. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, τα πρόσωπα αυτά θα συμβάλουν και στη διεύρυνση της επιρροής της κυβέρνησης αλλά και στον διεμβολισμό του λεγόμενου «μεσαίου χώρου» της ΝΔ, αν και όλα βεβαίως κρίνονται από την αποτελεσματικότητα.

Τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, πάντως, που ο πρωθυπουργός έχει υπόψη του για κυβερνητικές θέσεις, δεν έχει συζητήσει παρά ίσως με στενούς του συνεργάτες και μέλη της οικογένειάς του. Πάντα δε επισημαίνουν πως δέχεται πιέσεις, κυρίως μέσω συγκεκριμένων συγκροτημάτων, να προωθήσει πρόσωπα που έχουν αναφορές σε συμφέροντα με ονοματεπώνυμα. Άλλωστε σημειώνει πως αυτό ειδικά το διάστημα, που βρίσκεται αποδυναμωμένος, βρίσκεται ταυτόχρονα ενώπιον σεναρίων προώθησης σχημάτων συγκυβέρνησης ή κυβέρνησης προσωπικοτήτων, με τελικό στόχο τον ευκολότερο επηρεασμό τους από τα συγκεκριμένα προσωπικά κέντρα.

Βέβαιον είναι ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου θέλει στο Υπουργικό Συμβούλιο τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο, που όμως είχε αρνηθεί σχετική πρόταση που του είχε γίνει στον προηγούμενο ανασχηματισμό, ωστόσο έχει αναλάβει άτυπος σύμβουλός του.

Μεταξύ των ονομάτων που επίσης ακούγονται είναι από τον επιχειρηματικό κόσμο των κ.κ. Καραμούζη, Ταμβακάκη, Ράπανου και Παντελάκη, πλην όμως σε κανέναν εξ αυτών δεν έχει γίνει καμία απολύτως κρούση. Για πολλούς, ο ισχυρός άνδρας του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή, ωστόσο παρότι συνομιλεί πλέον με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου - οι «σκιές» από το παρελθόν στις σχέσεις τους έχουν ξεπεραστεί - πρόσφατα υπήρξαν πληροφορίες ότι συγκέντρωνε υπογραφές κάτω από αντικυβερνητικό κείμενο, γεγονός που ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου, πλην όμως, διαψεύστηκε εν τοις πράγμασι.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος της «Τσιπίτα» έχει επίσης προταθεί στον πρωθυπουργό ως κατάλληλος για τον τομέα της Ανάπτυξης, όπως και ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πλην όμως ο πρόεδρος του ΣΕΒ στην παρούσα τουλάχιστον φάση δεν έχει ελπίδες. Ο κ. Γ. Παπανδρέου πάντως δεν φαίνεται ούτε καν να συζητά ονόματα όπως ο ακαδημαϊκός σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης, για τον οποίο θεωρεί ότι διατηρεί σχέσεις με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και προωθείται από αυτά ή όπως ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτης Γεννηματάς.

Κάποιοι, πάντως, από τους οικονομικούς παράγοντες που το όνομά τους συζητείται για την κυβέρνηση, είτε εν γνώσει είτε εν αγνοία του πρωθυπουργού, διαμηνύουν (ή διαρρέουν) πως δεν πρόκειται να πουν το ναι, αν στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο υπάρχουν υπουργοί που μέχρι τώρα διακρίθηκαν κυρίως για τις ενστάσεις τους και τη διαφοροποίησή του; Από την πολιτική που ακολουθείται, «φωτογραφίζοντας» κατ’ αυτόν τον τρόπο πρόσωπα όπως η κυρία Λούκα Κατσέλη και η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που αποτελούν τα «βαριά ονόματα του πάγκου», τα οποία διαθέτει το ΠΑΣΟΚ, εξαρτούν τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση από το είδος του Υπουργικού Συμβουλίου που θα σχηματιστεί από τον πρωθυπουργό.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί προβλέπεται να είναι ολιγομελής, τα ονόματα στον «πάγκο» δεν είναι πολλά. Ο κ. Πέτρος Ευθυμίου, ο κ. Γιώργος Φλωρίδης, η κυρία Βάσω Παπανδρέου, ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, ο κ. Ηλίας Μόσιαλος. Ο κ. Μόσιαλος, μάλιστα, που εκτός από βουλευτής Επικρατείας είναι και Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, έχει καταθέσει στον πρωθυπουργό συγκεκριμένη πρόταση για δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του σχεδίου Ιδιωτικοποιήσεων, καθώς ο πρωθυπουργός ανησυχεί για την αντίδραση εκείνων που θα πραγματοποιηθούν αν προηγηθεί της ψηφοφορίας ο ανασχηματισμός. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως ο κίνδυνος δεν προέρχεται τόσο από εκείνους που θα τεθούν εκτός κυβέρνησης, όσο από εκείνους που ενώ το περιμένουν, δεν θα υπουργοποιηθούν.

Ένας ανασχηματισμός, ωστόσο, που θα υπερβαίνει τα όρια του ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείεται να εντείνει τις αντιδράσεις μεταξύ των στελεχών που διαφωνούν με την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου. Ήδη σε τομείς όπως στο συνδικαλιστικό του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου, μετά τα μέτρα που εξαγγέλλονται, πληθαίνουν αυτοί που κόβουν κάθε δεσμό με το ΠΑΣΟΚ ή και παραδίδουν τις κομματικές τους ταυτότητες.
Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...