Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Υπό διεθνή κηδεμονία η Ελλάδα, έρχονται επίτροποι στα υπουργεία!

Υπό διεθνή κηδεμονία η Ελλάδα, έρχονται επίτροποι στα υπουργεία! 
Υπό διεθνή κηδεμονία, τίθεται πλέον η Ελλάδα, καθώς υπό το... μανδύα της τεχνικής βοήθειας αλλά και της σύστασης μηχανισμών παρακολούθησης για τη πορεία των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, έρχονται "Επίτροποι" σε όλα τα υπουργεία! Αν και από τη..
 Κυβέρνηση επιμένουν ότι οι εν λόγω Σύμβουλοι δεν θα έχουν αποφασιστικό ρόλο, η ουσία είναι ότι η παρουσία σε μόνιμη βάση εκπροσώπων του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, αποσκοπεί στην άσκηση ασφυκτικού ελέγχου στα "ευαίσθητα" υπουργεία, με στόχο τη κατά γράμμα υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα μας με φόντο τη 5η δόση και το δεύτερο "πακέτο" βοήθειας.
Ειδικά ως προς τη 5η δόση, αν και οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν θα υπήρχε η παραμικρή νύξη στο κοινό ανακοινωθέν της Τρόικας, τελικά προστέθηκε μια παράγραφος στο τέλος της ανακοίνωσης με την οποία τοποθετείται χρονικά η καταβολή της δόσης στις αρχές Ιουλίου και συνδέεται με τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν στο EUROGROUP και στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Στη προσθήκη της σχετικής παραγράφου είναι προφανές ότι συνέβαλαν οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησα τη περασμένη Τετάρτη στη Βιέννη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία για τη παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, με τη συμμετοχή ιδιωτών σε εθελοντική βάση.
Ως προς τη... ταμπακιέρα, δηλαδή το αντίτιμο που καλούμαστε να πληρώσουμε στους δανειστές μας, είναι βαρύ και είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η Τρόικα με την ανακοίνωση της, αναμένει περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας, άρα περαιτέρω μείωση των πραγματικών αποδοχών σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα. Το περίγραμμα του Σχεδίου που τίθεται σε εφαρμογή από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 κιόλας, αποτυπώνεται στο κοινό ανακοινωθέν της Τρόικας, που προβλέπει σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα άρα και απολύσεις, αναδιάρθρωση ή κλείσιμο δημοσίων φορέων, εξορθολογισμό των επιδομάτων, μείωση φοροαπαλλαγών, αύξηση φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, μέτρα για τη φοροδιαφυγή, φορέα ιδιωτικοποιήσεων με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση
Ωστόσο, οι "καυτές" λεπτομέρειες των φετινών μέτρων θα οριστικοποιηθούν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα κι αφού ενημερωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Όπως επισημαίνουν, πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών, δεν πρέπει να αναμένονται μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τα συμφωνηθέντα, καθώς "σκληρά" μέτρα όπως η μείωση του αφορολογήτου- απ' όπου αναμένεται 1,5 δισ ευρώ σε ετήσια βάση- δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μέτρα αμφιβόλου δημοσιονομικού αποτελέσματος χωρίς να δώσει τη συγκατάθεση της η Τρόικα, κάτι που φαντάζει εξαρχής εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά μετά τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η υστέρηση στα καθαρά έσοδα στο 5μηνο έφτασε στα 2 δισ ευρώ! Ειδικά όσον αφορά στο αφορολόγητο ειλημμένη είναι η απόφαση για τη μείωση του αλλά παραμένει ανοικτό το εάν θα μειωθεί στις 6.000 ή στις 8.000 ευρώ, όπως επίσης το εάν θα τεθεί όριο ηλικίας για την εξαίρεση των συνταξιούχων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει εισήγηση να μην ισχύσει η εξαίρεση για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών. Για τις μετατάξεις σε ΦΠΑ 23% "έκλεισε" μόνο για εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, από το Σεπτέμβριο, για τις νέες αυξήσεις έμμεσων φόρων, "έκλεισαν" οι αυξήσεις στα Τέλη Κυκλοφορίας αλλά είναι "ανοικτό" για 10 ή 20%, στα τσιγάρα αύξηση του ελάχιστου φόρου που θα φέρει αύξηση στις τιμές των φτηνών τσιγάρων, στα Αναψυκτικά, στο Φυσικό αέριο. Όσον αφορά στις αυξήσεις που έρχονται στη φορολογία ακινήτων, ειλημμένη είναι η απόφαση για σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών αξιών από το Σεπτέμβριο, για μείωση του αφορολογήτου του ΦΜΑΠ πιθανότατα κατά 100.000 ?, για ειδική εισφορά με ανοικτό το όριο στις 3.000 ή στις 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Ειλημμένη είναι, επίσης, η απόφαση για ειδική εισφορά 3% υπέρ ανεργίας στους δημοσίους υπαλλήλους και για αύξηση της στους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Όσον αφορά στο Δημόσιο, ανοικτό παραμένει το ύψος των περικοπών σε κλαδικά- ειδικά επιδόματα, όπως και ο χρόνος παραμονής στο μισθολογικό κλιμάκιο. Στο πεδίο των συντάξεων, έκλεισε η επιβολή ΛΑΦΚΑ κατά μέσο όρο 8% για συντάξεις άνω των 1.700 ? για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, καθώς και ΛΑΦΚΑ με συντελεστές 6% έως 14% για συντάξεις άνω των 1.700 ? ανεξαρτήτως ηλικίας των δικαιούχων, "έκλεισε" η μείωση κατά 10% στο εφάπαξ Δημοσίου αλλά παραμένει "ανοικτό" το πότε θα ισχύσει, ενώ έκλεισε και η μείωση 3% ως 10% των επικουρικών συντάξεων. Σε κοινωνικές παροχές και Υγεία, ανοικτό παραμένει το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τα επιδόματα, ενώ έκλεισε η επέκταση της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...