Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Αγνωστο και πολύ τοξικό το νέο στέλεχος του E.coli, λένε οι επιστήμονες

Αγνωστο και πολύ τοξικό το νέο στέλεχος του E.coli, λένε οι επιστήμονες
Επιστήμονες σε ερευνητικό εργαστήριο του Μπρνό στην Τσεχική Δημοοκρατία παίρνουν δείγματα από λαχανικά για να δουν εάν συγτκαταλέγονται στα «επικίνδυνα» ( Πηγή: AP Photo/Petr David Josek)
Γενεύη 
Εντελώς άγνωστο και πολύ τοξικό είναι το στέλεχος του... βακτηρίου Ε.coli που έχει σκοτώσει 17 ανθρώπους στη Γερμανία και έναν στη Σουηδία.

Η αιμορραγική γαστρεντερίτιδα που έχει προσβάλει εκατοντάδες ανθρώπους στην Ευρώπη οφείλεται σε στέλεχος του βακτηρίου Escherichia coli που δεν έχει απομονωθεί σε ασθενείς ποτέ στο παρελθόν, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι προκαταρκτικές γενετικές αναλύσεις δείχνουν ότι πρόκειται για «υβρίδιο» δύο άλλων στελεχών που παρουσιάζει ασυνήθιστα υψηλή τοξικότητα. Σύμφωνα μάλιστα με κινέζους ειδικούς, το νέο στέλεχος είναι ανθεκτικό σε «αρκετές κατηγορίες» αντιβιοτικών.

Αν και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μικρόβιο είναι πιθανό να έφτασε στον πληθυσμό μέσω μολυσμένων λαχανικών, οι αρχικές υποψίες για τα ισπανικά αγγούρια διαψεύστηκαν και η πηγή της επιδημίας παραμένει άγνωστη.

Μέχρι στιγμής, το νέο στέλεχος έχει μολύνει περισσότερους από 1.500 ανθρώπους, από τους οποίους οι 470 έχουν εμφανίσει το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, που οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια. Η πολύ σπάνια διαταραχή κανονικά πλήττει συχνότερα τα νήπια, περιέργως όμως τα θύματα της νέας επιδημίας είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα ενήλικες γυναίκες.
Η ευρωπαϊκή επιδημία είναι ήδη η τρίτη μεγαλύτερη που προκαλείται από Ε.coli, και πιθανώς η πιο θανατηφόρα. Το 1996, δώδεκα άτομα πέθαναν στην ιαπωνική επιδημία που προσέβαλε 9.000 ανθρώπους, ενώ το 2000 επτά θάνατοι καταγράφηκαν στον Καναδά.

Οι γερμανικές αρχές έχουν συστήσει την αποφυγή της κατανάλωσης ωμού μαρουλιού, τομάτας και αγγουριού.

Αρκετά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο εργάζονται πυρετωδώς για να προσδιορίσουν την πλήρη γενετική αλληλουχία του βακτηρίου, η οποία μπορεί να αποκαλύψει γιατί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι παθογόνο, σε αντίθεση με τα εκατοντάδες στελέχη που ζουν κανονικά στο πεπτικό σύστημα όλων των ανθρώπων.

Η Χίλντε Κρούζε, ειδικός του ΠΟΥ για την ασφάλεια των τροφίμων, δήλωσε στο Associated Press ότι, βάσει των πρώτων στοιχείων, το συγκεκριμένο στέλεχος είναι νέο και φαίνεται να προήλθε από ανασυνδυασμό δύο άλλων παθογόνων στελεχών.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό στέλεχος που δεν έχει απομονωθεί σε ασθενείς στο παρελθόν», είπε η Κρούζε, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ασύνηθες τα διάφορα στελέχη Ε.coli να ανταλλάσσουν γονίδια μεταξύ τους. Πρόσθεσε ότι το βακτήριο έχει «διάφορα χαρακτηριστικά που αυξάνουν την παθογένεια και την παραγωγή τοξινών».
 
Το Βήμα


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...