Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Νέο δάνειο, με επιμήκυνση από τους ομολογιούχους

ΤΙ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΚΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων άνοιξαν το δρόμο για τη χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα επί εθελοντικής βάσης.
Ο έλεγχος προόδου, που παρουσίασε χθες στο Λουξεμβούργο ο ...
πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον πρόεδρο της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εκτιμήθηκε ως ικανοποιητικός και η ανταπόκριση ήταν θετική. Οπως δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ μετά το πέρας της μακράς συνάντησης, «περιμένω ότι η ευρωζώνη θα συμφωνήσει να παράσχει επιπλέον χρηματοδότηση στην Ελλάδα, υπό αυστηρούς όρους, που θα περιλαμβάνουν συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε εθελοντική βάση, και η συμμετοχή αυτή θα πρέπει να διαπραγματευτεί με ιδιώτες επενδυτές». Ο Γ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στα προβλήματα ικανότητας της δημόσιας διοίκησης, είπε ότι ζήτησε βοήθεια σε τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό από την Ε.Ε. για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και διαβεβαίωσε ότι θα αλλάξει την Ελλάδα....
Η δήλωση του Ζ.Κ. Γιουνκέρ έχει ως εξής: «Η τρόικα ολοκλήρωσε την αξιολόγησή της με καλά νέα για την Ελλάδα, την ευρωζώνη και γενικά την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είμαστε ευτυχείς με την επιτυχή κατάληξη της αποστολής. Συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό τους δημοσιονομικούς στόχους, τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Και στα τρία αυτά ζητήματα είχαμε ταύτιση απόψεων με τον κ. Παπανδρέου. Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, σημειώνω με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να φτιάξει Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι τα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις θα εφαρμοστούν γρήγορα, αξιόπιστα και με διαφάνεια. Επί αυτής της βάσης περιμένω ότι το Γιούρογκρουπ θα συμφωνήσει να παράσχει επιπλέον χρηματοδότηση στην Ελλάδα, υπό αυστηρούς όρους, που θα περιλαμβάνουν συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε εθελοντική βάση και η συμμετοχή αυτή θα πρέπει να διαπραγματευτεί με ιδιώτες επενδυτές. Επί αυτής της βάσης, είναι προφανές ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ούτε χρεοκοπία, και η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής: «Υπήρξε συμφωνία στην Ελλάδα. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Οι αγορές παραμένουν σκεπτικές και γι' αυτό συζητάμε επιπλέον χρηματοδόση. Συζητήσαμε δημοσιονομική κατάσταση, δομικές μεταρρυθμίσεις, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, συζητήσαμε πώς αυτό το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Είπα ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που είχαμε στην εφαρμογή του προγράμματος ήταν η ικανότητα της δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσει μεγάλες και βαθιές αλλαγές καθώς και μεταρρυθμίσεις. Ζήτησα από κράτη-μέλη και την Κομισιόν να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα της δημόσιας διοίκησης και να μειωθεί η γραφειοκρατία. Είναι έτοιμοι να βοηθήσουν και να παράσχουν το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία στην Ελλάδα, που θα δώσει ώθηση στο πρόγραμμα και θα αλλάξει τελείως τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...