Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Θα πληρώσουμε απο την τσέπη μας ακόμα 7 δισ. με το νέο προϋπολογισμό

 


Το ιλιγγιώδες ποσό των 6,5-7 δισ. ευρώ θα βγουν από τις τσέπες των Ελλήνων, επιπλέον από αυτά που βγήκαν φέτος. Αυτό θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011 που συζητείται σήμερα Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο μαζί με την υπόθεση του ΟΣΕ που η κυβέρνηση ανοίγει μόλις έκλεισε το μέτωπο με τους φορτηγατζήδες.
Στόχος της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 7,5%, δηλαδή στα 17 δισ. ευρώ από 18,5 το 2010. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει πόσο θα κλείσει η μαύρη τρύπα από τα φετινά έσοδα και με ποιο τρόπο θα καλυφθούν στον επόμενο προϋπολογισμό.
Το σίγουρο είναι ότι το 2011 θα μας περιμένει ακόμη πιο άγρια λιτότητα με περικοπές μισθών, πολλούς φόρους και μεγάλη φτώχεια.
Σε ότι αφορά τις περικοπές των δαπανών αυτές θα επιτευχθούν φυσικά με το ενιαίο μισθολόγιο το οποίο θα περικόψει δεκάδες επιδόματα τα οποία...
 -μπορεί να είναι άδικα- δίνονταν τόσα χρόνια επειδή ήταν χαμηλά οι μισθοί. Αν π.χ. κάποιος έπαιρνε 600 ευρώ μισθό και στην τσέπη του έμπαιναν 1200 ευρώ τα υπόλοιπα ήταν επιδόματα προκειμένου να μην πεινάσει.
Κόβονται επίσης όλες οι προσλήψεις με εξαίρεση κάποιες σε υγεία και παιδεία, με διατήρηση του ποσοστού ένας προσλαμβάνεται για κάθε πέντε που φεύγουν.
Περί τα 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι η εξοικονόμηση από τον Καλλικράτη και άλλα 500 εκατ. θα κοπούν από το ΠΔΕ, οπότε ξεχνάμε τα έργα και την ανάπτυξη.
Η μεγάλη σφαγή θα γίνει όμως με τους φόρους και στο στόχαστρο μπαίνουν όλοι οι Ελληνες, ειδικά όμως οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ΙΧ και λοιπών περιουσιακών στοιχείων.
Κατ’ αρχάς προβλέπεται έκτακτη εισφορά από 4% έως 10% στις κερδοφόρες επιχειρήσεις με στόχο τα 600 εκατ. ευρώ. Να πληρώσουν οι έχοντες, είπαμε, αλλά πόσες κερδοφόρες εταιρείες έμειναν στην Ελλάδα και πόσες σκοπεύουν να φύγουν;
Επίσης, η αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13% είναι δεδομένη και θα γεμίσει τα ταμεία με 1 δισ. ευρώ αφού αδειάσει τις τσέπες όλων των Ελλήνων.
Ίσως υπάρξει και “τυράκι” με μείωση του συντελεστή στο 6% για κάποια προϊόντα πρώτης ανάγκης.
Φωτιά και λάβρα έρχεται από τον ερχόμενο Οκτώβριο οπότε το πετρέλαιο θέρμανσης θα εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της εξίσωσης φόρων.
Ακριβότερα και τα τέλη κυκλοφορίας από την 1/11/2010 λόγω της δήθεν πράσινης πολιτικής που ακολουθείται και που εκτιμά το πόσο με βάση τους ρύπους.
Ένα ποσό που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ είναι η πρόβλεψη της κυβέρνησης από το κυνηγητό ημιυπαίθριων χώρων και αυθαιρέτων. Για τα δεύτερα δεν αποκλείεται συνολική ρύθμιση με μείωση των προστίμων ώστε να μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Για τους ημιυπαίθριους δεν αποκλείεται νέα παράταση της διαδικασίας αφού μόλις 100.000 έχουν κάνει αίτηση σε σύνολο 1,5 εκατ.
Τέλος, 400 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών η οποία θα επιβαρύνει τους πάντες που θα θελήσουν να αγοράσουν ή μεταβιβάσουν ακίνητο. Οπότε η χρήση σπιτιού θα γίνει πολύ ακριβότερη αφού αναπροσαρμογή αντικειμενικών σημαίνει αύξηση τουλάχιστον 20 φόρων.
Κι αν όλα αυτά δεν αρκούν στην πορεία, η κυβέρνηση και το Μνημόνιο έχουν προβλέψει και τα μη προκαθορισμένα μέτρα, την ταφόπλακα δηλαδή του Έλληνα.
Από Factorx |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...