Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Νέα στοιχεία για την αξία της Βιστωνίδας!

Νέα στοιχεία για την υπόθεση Βατοπεδίου έρχεται στο φως έκθεση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών σχετικά με την πραγματική άξια της λίμνης Βιστωνίδας.
Εκτιμάται ότι η εκμετάλλευση της λίμνης με ιχθυοκαλλιέργειες θα απέφερε στο δημόσιο κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που σε βάθος χρόνου θα υπερκάλυπταν τη φημολογούμενη ζημία των 110 εκατομμυρίων...
 που φέρεται να υπέστη το δημόσιο κατά την διαδικασία ανταλλαγής.
Βάσει μελέτης ιχθυολόγου για την ιχθυοπαραγωγή στη Βιστωνίδα, με μία επένδυση ύψους 1.850.000 ευρώ, θα ήταν δυνατή η επικερδέστατη εκμετάλλευση της λίμνης...
Πιο συγκεκριμένα, υπολογίστηκαν τρία σενάρια: Με ετήσια παραγωγή 15 κιλών ανά στρέμμα, συνυπολογίζοντας την καλλιέργεια όλων των ειδών που ζουν στη λίμνη, όπως τσιπούρες, λαβράκια, και αθερίνα, τα μεικτά κέρδη ανέρχονται στα 4,5 εκατομμύρια.. το χρόνο. Με ετήσια παραγωγή 20 κιλά ανά στρέμμα, τα κέρδη θα ξεπερνούσαν τα 6 εκατομμύρια. Και με ετήσια παραγωγή 25 κιλά ανά στρέμμα, τα κέρδη θα άγγιζαν τα 7.650.000 ευρώ.
Αν το Δημόσιο, στο οποίο ανήκει η λίμνη, προχωρούσε σε αυτή την επένδυση, θα κέρδιζε με τη χαμηλότερη απόδοση, περισσότερα από 90 εκατομμύρια σε μία 20ετία και περισσότερα από 150 εκατομμύρια, με την υψηλή απόδοση των 25 κιλών ανά στρέμμα.. Αν μάλιστα προστεθεί και η παραγωγή της μικρότερης διπλανής λίμνης Λάγος, το Δημόσιο θα κέρδιζε άλλα 20 εκατομμύρια ευρώ, υπερκαλύπτοντας σε λίγα χρόνια, τη φημολογούμενη ζημιά των 110 εκατομμυρίων ευρώ, που υπέστη το Δημόσιο από την ανταλλαγή ακινήτων με τη Μονή Βατοπεδίου, για να πάρει στην ιδιοκτησία του τη λίμνη.
Η αξία όλων των εκτάσεων και των ακινήτων που είχε στη κατοχή της η μονή Βατοπεδίου στην περιοχή, εκτιμήθηκαν από το Σώμα στα 63 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που καλύπτεται μέσα σε 10 χρόνια και ταυτόχρονα οι χιλιάδες οικογένειες της περιοχής, θα είχαν στην κυριότητά τους, τα κτήματα που καλλιεργούσαν επί δεκαετίες, έπειτα από συμφωνίες με τη Μονή.
Τον Αύγουστο του 2006, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, κλήθηκε να εκτιμήσει τις λίμνες Βιστωνίδα και Νταλιάνι. Τις εκτίμησε στα 48 εκατομμύρια ευρώ, τίμημα, φθηνό, αν αναλογιστεί κανείς τις δυνατότητες που προσέφερε η λίμνη και χαμηλότερο από αυτό που εκτίμησε η αμερικανική Appraisal.
Το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών ωστόσο, συνυπολόγισε την τότε παραγωγικότητα της λίμνης και την σύγκρινε με τις διπλανές. Στα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο ΣΚΑΪ, φαίνεται πως η Βιστωνίδα και το Λάγος, έχουν πολύ χαμηλότερη παραγωγικότητα από την τρίτη λίμνη της Ξάνθης, τη Λαφρούδα, αλλά και από τις άλλες τρεις στο νομό της Καβάλας. Για αυτό και η τιμή στην οποία εκτιμήθηκε η λίμνη, και πάνω στην οποία προχώρησαν οι ανταλλαγές με ακίνητα του Δημοσίου, έμεινε στα 46,8 εκατομμύρια ευρώ.
 
Σχόλιο:  Στην εκτίμηση  θα έπρεπε να υπολογιστούν η  μοναδική ομορφιά και η εκπληκτική χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής με τους αμέτρητους ερωδιούς, τους κύκνους και όλο το οικοσύστημα.
 Επίσης θα έπρεπε όλοι οι οπαδοί του Γιώργου και της παγκοσμιας διακυβέρνησης, πριν στήσουν το σκάνδαλο, να αναλογιστούν τα 45000 στρέματα καλλιεργίσιμης γης, γύρω από την λίμνη που εν μία νυκτί τα παραχώρησαν στην μονή,  χωρίς να υπολογίζουν τους κόπους των γεωργών που ζούσαν και ζουν από αυτά τα χωράφια.
 Και μετά φταίει η κυβέρνηση της Ν.Δ. που προσπάθησε να σώσει αυτές τις περιουσίες και να τις επιστρέψει στους πραγματικούς δικαιούχους, δίνοντάς τους ουσιαστικά το δικαίωμα στην επιβίωση. Πόσο εκτιμάται η ζωή του αγρότη και της οικογένειάς του; Πόσο κοστίζει το βιός κάθε οικογένειας γύρω από την λίμνη; Πόσο κοστίζει ο κόπος και τα όνειρά της!
Είναι ντροπή και απανθρωπιά να διασύρουν και να απαξιώνουν τους κατοίκους δύο νομών για να ρίξουν μιά κυβέρνηση. Ομως όλα δικαιολογούνται σήμερα που τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ υλοποιούνται. Υπήρχε σχέδιο εξόντωσης της Ελλάδας και του λαού της.
Αρα το Βατοπαίδι και η Βιστωνίδα είναι σταγόνα στον ωκεανό.
 Μία ερώτηση όμως παραμένει. Γιατί το ΠΑΣΟΚ με Ξυνίδη, Πεταλωτή, Φωτιάδη και Δρύ έδωσε την περιοχή της Βιστωνίδας στον Εφραίμ που οι ίδιοι τον έφεραν από την Κύπρο; Με τι χρήματα ανακαινίστηκε το Βατοπαίδι; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...