Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Το νέο πακέτο υγείας, για όλους τους ασφαλισμένους

Της Ρούλας Σαλούρου


Σε ανασχεδιασμό της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης που παρέχουν τα ταμεία στους ασφαλισμένους τους, προχωρά το υπουργείο Εργασίας. Όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, στόχος είναι η καθιέρωση ενός ενιαίου, για όλους τους ασφαλισμένους, πακέτου παροχών υγείας, μέσα από έναν ενιαίο Οργανισμό, ο οποίος θα λειτουργήσει εντός του επόμενου εξαμήνου. Μέχρι τότε, στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων καταρτίζεται  ο νέος κοινός κανονισμός για τους κλάδους  υγείας των 4 μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ, που ...
καλύπτουν περισσότερους από 9 εκατομμύρια έμμεσα και άμεσα ασφαλισμένους.

Κεντρικός στόχος είναι ο περιορισμός της σπατάλης στην υγεία, που υπολογίζεται πως αγγίζει ετησίως τα 3,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων εκτιμάται ότι τα 2 δισ. ευρώ αφορούν το φάρμακο). Έτσι,  σχεδιάζεται ένα ενιαίο πλαίσιο παροχών, μέσω του οποίου θα καθοριστεί σε ετήσια βάση, τι δικαιούται κάθε ασφαλισμένος, για επισκέψεις σε γιατρούς, εξετάσεις, πρόσθετα είδη και ειδικές θεραπείες. Οι παροχές θα είναι ίδιες για όλους τους σφαλισμένους, με εξαίρεση αυτούς του ΟΓΑ, καθώς το ταμείο, έχει χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο υγείας απ’ ό,τι τα υπόλοιπα ταμεία και πολύ σημαντικά χαμηλότερες προσφερόμενες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τις πρώτες κωδικοποιήσεις, οι παροχές του ΟΓΑ θα βελτιωθούν, όμως οι αγρότες δεν θα μπορούν, τουλάχιστον μέχρις ότου δημιουργηθεί ο Ενιαίος Φορέας Υπηρεσιών Υγείας, να κάνουν χρήση ολόκληρου του πακέτου. Εν τω μεταξύ, και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, για τους οποίους είναι ενήμεροι οι εκπρόσωποι της Τρόικας, σταδιακά θα υπάρξει και αύξηση των εισφορών για τον κλάδο υγείας του ΟΓΑ. Στην προσπάθεια εξορθολογισμού και ενιαιοποίησης, θα υπάρξουν παροχές που θα κοπούν. Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποστηρίζουν ότι μπούσουλας θα είναι ο περιορισμός του κόστους και κυρίως της σπατάλης.

Στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, προβλέπεται η ένταξη και η λειτουργία όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας του ΕΣΥ, των Ταμείων και του Οίκου Ναύτη, σε ένα ενιαίο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών υγείας σε ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας,. Τους όρους και τις διαδικασίες της μετάβασης θα καθορίζει σχέδιο νόμου που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Μέχρι όμως να εφαρμοστεί το μεγαλόπνοο και δύσκολο στην υλοποίηση σχέδιο δημιουργίας Ενιαίου Οργανισμού Υπηρεσιών Υγείας, τα τέσσερα μεγάλα ταμεία  συντονίζουν τις δράσεις τους, προκειμένου να διαμορφώσουν το ενιαίο πακέτο  που θα αποτελέσει και τον μπούσουλα και για το νέο φορέα. Ήδη, έχει συνεδριάσει αρκετές φορές το Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας, με στόχο:

α) Το σχεδιασμό ενιαίων κανόνων αγοράς υπηρεσιών υγείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για λογαριασμό των ασφαλιστικών οργανισμών.

β) Τον καθορισμό των κριτηρίων και των όρων σύναψης συμβάσεων των ταμείων  με όλους τους παρόχους υγείας.

γ) Την αναθεώρηση και τροποποίηση των όρων αυτών, όπου και όποτε αυτό απαιτείται.

δ) Το ύψος της αποζημίωσης από τα ταμεία, των υλικών, των πρόσθετων ειδών και των υλικών για χειρουργικές επεμβάσεις.

ε) Τη μέτρηση ποιότητας και κόστους των υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ήδη αποφασιστεί κάποιες σημαντικές αλλαγές  που θα επέλθουν με την εφαρμογή του νέου πακέτου, το οποίο βάσει των προβλέψεων του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να εφαρμοστεί από τις αρχές του ερχόμενου χρόνου.

Έτσι, οι συμβεβλημένοι με τα ασφαλιστικά ταμεία γιατροί δεν θα αμείβονται με την επίσκεψη, αλλά με βάση τον αριθμό των ασθενών που βλέπουν. Θα υπάρχει δηλαδή ενιαία, κοινή αμοιβή, ανά συγκεκριμένο αριθμό ασθενών. 

Οι επιτρεπόμενες μικροβιολογικές εξετάσεις ανά ασφαλισμένο θα καθοριστούν σε 3 μέσα σε ένα χρόνο. Αυτό συνεπάγεται ότι θα υπάρξει περιορισμός για όποια ταμεία προβλέπουν έως και 5 εξετάσεις και αύξηση για αυτά που καλύπτουν μόλις 2. Έκτακτες εξετάσεις θα εγκρίνονται από ειδική επιτροπή.

Ειδικό καθεστώς θα ισχύσει για τα λεγόμενα φάρμακα εκτός ενδείξεων. Τα ταμεία θα καλύπτουν τα φάρμακα «παρηγορητικής θεραπείας», που δίνονται σε ασθενείς σε τελικό στάδιο, με στόχο να βελτιωθεί η ψυχολογία τους, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα στη θεραπεία. Αντίθετα, θα ζητηθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες να καλύπτουν τα φάρμακα πρώιμης πρόσβασης, που βρίσκονται δηλαδή σε πειραματικό στάδιο, προκειμένου να χορηγούνται σε ασθενείς.

Στο θέμα των απεικονιστικών εξετάσεων, με τη χορήγηση φαρμάκου, θα προβλεφθεί συγκεκριμένο ύψος στην τιμή του φαρμάκου, και ποσοστό συμμετοχής για τον ασφαλισμένο, στο ύψος του 10%.

Στα προϊόντα ειδικής διατροφής, που κοστίζουν ακριβά για τα ασφαλιστικά ταμεία, το σχέδιο προβλέπει την εισαγωγή κουπονιών, καθώς και τον περιορισμό των νοσημάτων για τα οποία θα χορηγούνται από τα ταμεία. Επίσης, θα μπει συμμετοχή ασφαλισμένου στο ύψος του 10%, ενώ θα επεκταθεί η δυνατότητα χορήγησής τους και στα παιδιά έως 2 ετών.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, θα καθοριστεί ενιαίο πακέτο νοσηλείας απόλυτα κοστολογημένο, ώστε να μην χρεώνεται το ταμείο με χαμηλά νοσήλια και υπέρογκα ποσά για αναλώσιμα και πρόσθετες υπηρεσίες. Αντίστοιχο πακέτο, θα καθοριστεί και για τα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης, που μέχρι σήμερα χρεώνουν με τεράστια ποσά κάθε έξτρα υπηρεσία, όπως για παράδειγμα καθετήρες!



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...