Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Το νέο πακέτο μέτρων που ζητά η τρόικα για το 2012 – 2014 είναι έτοιμο, λέει η κυβέρνηση

 
Το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει ήδη στον προσδιορισμό του συνόλου των μέτρων που θα οδηγήσουν στην μείωση του ελλείμματος στα επίπεδα του 2,5% του ΑΕΠ στα τέλη του 2014.
Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο υιοθετεί σχεδόν στο σύνολό του τις «παραινέσεις» της τρόικας και οδηγεί σε περικοπές 12 δισ. ευρώ.
Τα δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο 2012 - 2014 θα τεθούν από τη Δευτέρα στους ...
επικεφαλής της τρόικας -που αναμένεται να τα εγκρίνουν- και εν συνεχεία θα τεθούν προς συζήτηση στη Βουλή και προς διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Σημειώνεται πως η τρόικα ζητεί από την Ελλάδα να λάβει την τριετία 2012 - 2014 νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ ή 5% του ΑΕΠ. Προς την κατεύθυνση αυτή η τρόικα έχει προτείνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
Στον δημόσιο τομέα κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο, ώστε να τερματιστούν οι επικαλύψεις. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί απλοποίηση του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα.
Επίσης, ζητεί μείωση των επιδομάτων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να ρυθμισθεί εντός του Απριλίου με την αποκρυστάλλωση του ενιαίου μισθολογίου.
Για τις ΔΕΚΟ προτείνει αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακών φορείς, πάγωμα προσλήψεων, συρρίκνωση προσωπικού, περιορισμό λειτουργικών δαπανών και μείωση του μισθολογικού κόστους. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα συνεργασθεί με ιδιωτικό φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την υποστήριξη της Ειδικής Γραμματείας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σε εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά και ελεγκτικά θέματα.
Στο σκέλος της φορολογίας προτείνει νέες αλλαγές στον ΦΠΑ με περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης (όπως τα νησιά). Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να διευκολύνουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, καθώς η Γερμανία ζητεί την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ στα κράτη της ζώνης του ευρώ.
Η τρόικα ζητεί μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Προτείνει δε μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί εξορθολογισμό της φορολογίας κεφαλαίου. Πάντως, οι παρεμβάσεις αυτές αναμένονται στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί είτε πριν, είτε μετά το καλοκαίρι.
Για τις κοινωνικές παροχές ζητεί την μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το όριο της φτώχειας είναι 6.897 ευρώ ανά άτομο και 14.484 ευρώ ετησίως για ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μέτρα ισοδύναμου χαρακτήρα για να αποφύγει το ενδεχόμενο αυτό, χωρίς όμως να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις.
Συνιστά τη μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, δρομολογώντας μάλιστα πλήθος συγχωνεύσεων διευθύνσεων και φορέων. Το συγκεκριμένο έργο το έχει αναλάβει προσωπικά ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Μπεγλίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...