Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Τη «βόμβα» του Μεταναστευτικού προσπαθεί να απενεργοποιήσει η κυβέρνηση


Σε βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης έχει μετατραπεί το Μεταναστευτικό και με εντολή του Πρωθυπουργού επισπεύδεται ο συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να καταγραφούν όλοι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα και να κατηγοριοποιηθούν για να προχωρήσουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες.
Σε σύσκεψη υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της...
 Δευτέρας συζητήθηκε αναλυτικά το πρόβλημα και ειδικότερα οι πτυχές που σχετίζονται με την αγορά εργασίας.
Το συγκεκριμένο πεδίο κρίθηκε ότι προηγείται στις παρεμβάσεις, επειδή εκεί έχει διαπιστωθεί ήδη το πρόβλημα εκατοντάδων ή και χιλιάδων αλλοδαπών εργαζομένων, οι οποίοι εργάζονται επί σειρά ετών στη χώρα, έχουν άδεια εργασίας και παραμονής, ωστόσο είτε έχουν εκπέσει της νομιμότητας είτε κινδυνεύουν να εκπέσουν λόγω της απώλειας της εργασίας τους.
Στο πλαίσιο αυτό συζητείται ήδη πρόταση για μείωση των 400 ενσήμων ανά διετία, τα οποία απαιτούνται σήμερα για τη χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας, αλά αυστηρά μόνο για τους αλλοδαπούς εργαζομένους που βρίσκονται κοντά στο όριο αυτό.
Το θέμα εξετάστηκε στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής, Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, η υφυπουργός κυρία Αννα Νταλάρα και ο υφυπουργός Υγείας κ. Χρ. Αηδόνης.
Απόφαση δεν ελήφθη, ωστόσο ο Πρωθυπουργός ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, τελική πρόταση την επόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη καταγραφής όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα, ειδικώς δε όσων εργάζονται σε καθεστώς μαύρης εργασίας. Οπως διαπιστώθηκε, το συγκεκριμένο σημείο είναι ένα από τα κρισιμότερα και δυσκολότερα ως προς την επίλυσή του, καθώς θα πρέπει από τη μία πλευρά να ενεργοποιηθούν και να δουλέψουν αποτελεσματικά οι μηχανισμοί της Επιθεώρησης Εργασίας και από την άλλη να καταβληθούν εργοδοτικές εισφορές και τα πρόστιμα από επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν παρανόμως αλλοδαπούς.
Πέραν αυτών, η κυβέρνηση διακηρύττει ότι για όλους τους παράνομους μετανάστες, αναλόγως και της κατηγορίας στην οποία εμπίπτουν, θα εφαρμοστεί ο νόμος, είτε αυτός προβλέπει ενεργοποίηση των συμφωνιών επανεισδοχής είτε την απέλαση.
Μιλώντας σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πεταλωτής σημείωσε νωρίτερα χθες: «Ισχύει η θέση μας ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία ομαδική ή ειδική νομιμοποίηση χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου. Αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, γιατί καμία ενέργεια και καμία πράξη δεν μπορεί να εκβιάσει και να ανατρέψει τη νομιμότητα στις δράσεις της ελληνικής πολιτείας».
 http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=383090&dt=07/02/2011#ixzz1DOOBvDWz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...