Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Ο διεμβολισμός της Κεντροδεξιάς

Τον τελευταίο καιρό, ο Γιώργος Παπανδρέου «ξαναδιαβάζει» τον πατέρα του. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν εκείνοι που γνωρίζουν καλά τον πολιτικό βηματισμό του σημερινού Πρωθυπουργού, αλλά και τις αποστάσεις που με συνέπεια κρατούσε από τις οπτικές προσεγγίσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.
Στη σημερινή συγκυρία ωστόσο, με το ΠΑΣΟΚ να πιέζεται από τις συνέπειες της εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου, αλλά να διατηρεί την πολιτική πρωτοβουλία, ο Γιώργος Παπανδρέου μοιάζει να ιντριγκάρεται από την ιδέα να μιμηθεί τον πατέρα του, αλλά… ..
από την ανάποδη
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το θέμα του ασύλου, και της παράνομης μετανάστευσης. Το ΠΑΣΟΚ προσπέρασε το άσυλο, χωρίς να το καταργήσει, στην υπόθεση της κατάληψης της Νομικής από τους παράνομους μετανάστες, και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, ότι μπορεί να βρει τη μέση λύση, την οποία έχει ανάγκη η κοινωνία.
Αντίστοιχα, στο θέμα της πάταξης της λαθρομετανάστευσης, ο Χρήστος Παπουτσής, δηλαδή ένα πρόσωπο με πολιτικές ρίζες στην καρδιά της Γενιάς του Πολυτεχνείου, έθεσε πρώτος την ατζέντα για την κατασκευή φράχτη στα σύνορα. Δείχνοντας ότι το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ, μπορεί να ξεχειλώσει την ανοχή του, μέχρι την υιοθέτηση σκληρών, αν όχι ολοκληρωτικών πρακτικών, που θα περίμενε κανείς από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση.
Τρίτο δεδομένο, αλλά εξίσου σημαντικό: Στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Γιώργος Παπανδρέου βλέπει τον πολιτικό που η Κεντροδεξιά ακούει… τουλάχιστον με συμπάθεια. Φάνηκε άλλωστε αυτό με την αποδοχή του λόγου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη. Ο άλλοτε αντίπαλος στη μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εξελίσσεται στον ρυθμιστή της επαφής του Κινήματος με εκείνους τους κεντροδεξιούς που είχαν πιστέψει στα κηρύγματα του Κώστα Σημίτη περί εκσυγχρονισμού.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα, ο Γιώργος Παπανδρέου πιστεύει ότι έχει καλυμμένα τα νώτα του, αναφορικά με τις πολιτικές ισορροπίες και ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Όσο για το έτερο σκέλος του πολιτικού εκκρεμούς, δηλαδή την κεντροαριστερή βάση του ΠΑΣΟΚ, εκεί το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι το «οικόσημο» των Παπανδρέου, θα δώσει και πάλι τη λύση…
. Ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν εκείνος που αφόπλισε ιδεολογικά και σε επίπεδο συνθημάτων την Αριστερά, αφομοιώνοντάς την στην εκλογική ραχοκοκαλιά του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου κοιτάζει προς τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Και επιδιώκει να διανθίσει τη ρητορική του ΠΑΣΟΚ, με προτεραιότητες που απασχολούν ψηφοφόρους οι οποίοι ανήκουν στην ευρύτερη Κεντροδεξιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...