Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Πως το Δίκτυο 21 "άλωσε" τη ΝΔ του Σαμαρά

Ήταν το 1997, όταν ένα διαφορετικό «think tank» έκανε την εμφάνισή του. Γνωστοί εθνοπατριώτες δημοσιολογούντες (Κώστας Ζουράρις, Νεοκλής Σαρρής, Σαράντος Καργάκος, Άγγελος Συρίγος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος κ.α.) ιδρύουν το περίφημο «Δίκτυο 21» και δύο χρόνια αργότερα μέλη της πρωταγωνιστούν στην υπόθεση Οτσαλάν. Έκτοτε, τα ίχνη της οργάνωσης χάθηκαν από την κεντρική πολιτική σκηνή. Χρειάστηκε να περάσουν 11 χρόνια. Πλέον, το «Δίκτυο 21» είναι ...
ξανά εδώ. Έχει βρεθεί στη φιλόξενη αγκαλιά της «νέας Νέας Δημοκρατίας». Της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά…
Οι «υποψιασμένοι» κάθε άλλο παρά εξεπλάγησαν όταν είδαν στην πρώτη σειρά του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στο Τάε Κβον Ντο, τον επικεφαλής του «αριστεροπατριωτικού» περιοδικού «Άρδην», Γιώργο Καραμπελιά και τον δημοσιολόγο εθναμύντορα Κώστα Ζουράρι. Ούτε εντυπωσιάστηκαν από το ότι είχε εκλεγεί σύνεδρος και είχε θέσει υποψηφιότητα για την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος ο γνωστός δικηγόρος του Οτσαλάν, Φαήλος Κρανιδιώτης.
Ακροδεξιές γραφικότητες


Το «Δίκτυο 21» ιδρύθηκε το 1997, με σκοπούς «την πατριωτική αφύπνιση των Ελλήνων», αλλά και για «να μετατρέψει τους παθητικούς υπηκόους σε ελεύθερα πρόσωπα, σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνισμού και το πνευματικό υπόδειγμα της Ορθοδοξίας». Διοργάνωνε εκδηλώσεις κατά της Τουρκίας και της πΓΔΜ, τα στελέχη του μιλούσαν για τις «αλύτρωτες πατρίδες» της Μικράς Ασίας και γενικώς βρισκόταν στο περιθώριο της δημόσιας ζωής. Ο Αντώνης Σαμαράς, όταν ο ίδιος διένυε την περίφημη περίοδο της «πολιτικής ερήμου», δηλαδή ήταν σπίτι του, είχε χαιρετίσει την ίδρυση της εν λόγω εθνικιστικής οργάνωσης ως «πολυσήμαντο γεγονός». Άλλωστε, είχε ήδη συνδεθεί φιλικά με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, που ήταν ιδρυτικό στέλεχος. Πάντως, και τα ίδια τα μέλη του «Δικτύου 21» είχαν μεγάλες φιλοδοξίες: αρκεί να επισημανθεί ότι… κάποιοι χαρακτήριζαν τους εαυτούς τους ως «τη νέα Φιλική Εταιρεία». 

«Δίκτυο 21» και υπόθεση Οτσαλάν 


Όπως προαναφέρθηκε, το «Δίκτυο 21» από το 1997 ως το 1999 ήταν μία –άλλη μία, για την ακρίβεια- εθνικιστική οργάνωση στο περιθώριο της δημόσιας ζωής. Ωστόσο, το Φεβρουάριο του 1999 έγινε γνωστό ότι ο ηγέτης του σκληροπυρηνικού ΡΚΚ (και όχι όλων των Κούρδων, όπως λαθεμένα λέγεται…) Αμπντουλά Οτσαλάν, είχε περάσει από την Ελλάδα και είχε μείνει κρυφά και παράνομα, πριν βρεθεί στο Ναϊρόμπι. Η ελληνική κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι ο Οτσαλάν ήταν εντόνως ανεπιθύμητος, καθώς τυχόν διαμονή του στην Ελλάδα θα επιδείνωνε δραματικά τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία.  Όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση, το «Δίκτυο 21» έδωσε… ρέστα. Μάλιστα, πολλοί είχαν κάνει λόγο για «παρακρατικές δραστηριότητες», ενώ και ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αναφερόμενος σε όσους είχαν συμμετάσχει στην επιχείρηση κρυφής εισόδου και διαμονής του κούρδου ηγέτη στην Ελλάδα, είχε μιλήσει για «βαρύτατες ευθύνες». «Αποτελούν μέρος του παράλληλου κράτους και θα αντιμετωπιστούν ως παρακράτος», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης. Το «Δίκτυο 21» παρέμεινε στην επικαιρότητα, εξαιτίας της πολύχρονης δικαστικής διαμάχης του τότε μέλους του και νυν προέδρου του, Φαήλου Κρανιδιώτη με τους δημοσιογράφους Μανόλη  Βασιλάκη και Νικήτα Λιοναράκη. Στη συνέχεια, επέστρεψε στα μονόστηλα της δημόσιας ζωής και αντιμετωπιζόταν ως γραφική εθνικιστική οργάνωση, όταν επέκρινε τον Κώστα Καραμανλή επειδή είχε μιλήσει θετικά για τον Χαρίλαο Φλωράκη όταν πέθανε, όταν ζητούσε από τον κ. Καραμανλή «να αποκαταστήσει το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας», στο πλαίσιο της… επανίδρυσης του κράτους και όταν ζητούσε… παρέμβαση των «αρμοδίων» στις εταιρείες παραγωγής του Χόλυγουντ, επειδή παραχάρασσαν την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
Ξανά στον αφρό

Κι όμως, το «Δίκτυο 21» (ή τουλάχιστον οι ιδέες του) βρήκαν το δρόμο τους προς τον αφρό. Ο Αντώνης Σαμαράς απέδειξε ότι δεν ξεχνάει τους φίλους του, που του «στάθηκαν», όταν διένυε την «πολιτική έρημο». Οι πρωταγωνιστές της εθνικιστικής οργάνωσης  έχουν πια γραφείο στη Ρηγίλλης και θεσμικές ιδιότητες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξάλλου, το «Δίκτυο 21» είχε ενθέρμως υποστηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά στην κούρσα διαδοχής Καραμανλή. Η συνέχεια είναι γνωστή: ο κ. Σαμαράς επικράτησε της Ντόρας Μπακογιάννη και, φυσικά, δεν άφησε τις παλιές του συνήθειες και γνωριμίες: όχι μόνο διατήρησε μέλη και στελέχη του «Δικτύου» ως προνομιακούς συνομιλητές τους, αλλά τους διένειμε και ρόλους μέσα στο κόμμα. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ιδρυτικό στέλεχος του «Δικτύου 21», έχει γραφείο στη Ρηγίλλης, είναι σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά και εμφανίζεται με αυτή του την ιδιότητα και σε τηλεοπτικά πάνελ. Επίσης, επικεφαλής της Γραμματείας Σχέσεων Κόμματος-Κοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Διονύσης Καραχάλιος, πρώην αντιπρόεδρος της οργάνωσης και παλιός νομάρχης Ροδόπης, που είχε κατηγορηθεί για «εχθρική συμπεριφορά» έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας. Εξάλλου, για να μην ξεχνιόμαστε, ήταν ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς που, ως πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, υπερηφανευόταν ότι το κόμμα του ήταν το μόνο που δεν περιελάμβανε στα ψηφοδέλτια των περιφερειών της Θράκης μειονοτικούς μουσουλμάνους…

Επίσης, αναπληρωτής γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Στέφανος Αγιάσογλου, πρώην μέλος του Δ.Σ. της οργάνωσης. Παράλληλα, ο δικηγόρος Φαήλος Κρανιδιώτης είναι προνομιακός συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, το γεγονός ότι δεν εξελέγη στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας δε δείχνει ότι δεν τον προώθησε ο πρόεδρος του κόμματος. Κάθε άλλο. Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του newstime.gr, ο κ. Σαμαράς, έπειτα από πιέσεις που δέχτηκε από «γαλάζια» στελέχη του στρατοπέδου του, αποφάσισε να… τηρήσει τα προσχήματα και να μην ακολουθήσει «σκληρή» προεδρική γραμμή. «Φαντάζεσαι αντί να γράφουν οι εφημερίδες μετά το Συνέδριο για τη νέα Νέα Δημοκρατία, να γράφουν για τη νέα Πολιτική Άνοιξη;», διερωτάται «γαλάζιο» στέλεχος, εξηγώντας στο newstime.gr την κίνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι και οι ιδέες του «Δικτύου 21» φαίνεται ότι έχουν βρει καταφύγιο στη Ρηγίλλης. Άλλοι επίσημα και άλλοι «ημιεπίσημα». Οι εκλεκτικές συγγένειες του Αντώνη Σαμαρά, πάντως, με τα μέλη του «Δικτύου» επιβεβαιώνονται και από άρθρο της 23ης Μαΐου, στο blog «φίλοι του Αντώνη Σαμαρά» (antonissamaras.blogspot.com) που υπογράφει ο γνωστός Φαήλος Κρανιδιώτης. «Μη νομίζετε ότι ο Σαμαράς είναι κανένα παιδάκι, κανένα άβουλο επικοινωνιακό προϊόν που τον άγουν και τον φέρουν οι “σύμβουλοί” του. Ο πιο σαμαρικός από όλους είναι ο ίδιος ο Σαμαράς. Ακόμη και ο Χρύσανθος (σ.σ. Λαζαρίδης) τρέχει να τον προλάβει. Εκείνος εμπνέει και επηρεάζει εμάς κι όχι εμείς αυτόν», σημειώνει ο πρόεδρος του «Δικτύου 21». Σε άλλο άρθρο του, που δημοσιεύθηκε χθες στο ίδιο blog, λέει ξεκάθαρα: «ο λαός γνωρίζει ότι οι Τούρκοι είναι ο εχθρός. Ο λαός έχει Μνήμη. Και δεν ξεχνάει». Όπως, βεβαίως, δεν ξεχνά κανείς τι σημαίνει ακροδεξιά, αλλά και παρακράτος…
Περοδικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...