Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Κυβερνοεπιθέσεις με στόχο -και τα ελληνικά- πετρέλαια

Ανακοίνωση της εταιρίας McAfee αναφέρει ότι χάκερ από την Κίνα (πιθανότατα) "χτύπησαν" τουλάχιστον πέντε εταιρίες πετρελαίου και αερίου σε Καζακστάν, Ταϊβάν, ΗΠΑ και Ελλάδα.

Οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στα εταιρικά υπολογιστικά δίκτυα, εστιάζοντας την προσοχή τους κυρίως σε οικονομικού ενδιαφέροντος έγγραφα σχετικά με την ...
εξόρυξη πετρελαίου και αερίου, καθώς και σε συμβόλαια υποβολής προσφορών, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC.

«Οι πληροφορίες αυτές είναι τρομερά ευαίσθητες και θα άξιζαν ένα σωρό λεφτά για τους ανταγωνιστές», δήλωσε ο Ντμίτρι Αλπέροβιτς, αντιπρόεδρος της McAfee (δημιουργού των ομώνυμων προγραμμάτων κυβερνοασφάλειας).

Επί διετίας "έσπαγαν" τα συστήματα υπολογιστών τους σε μια συνδυασμένη επιχείρηση με κωδική ονομασία "Νυχτερινός Δράκος", η οποία παρομοιάζεται με ανάλογες κυβερνοεπιθέσεις που είχαν γίνει κατά της Google στην Κίνα, καθώς και με την επίθεση του ιού Stuxnet κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Για "λυπηρή κατάσταση κρίσιμων υποδομών ασφάλειας" έκανε λόγο ο Αλπέροβιτς, αντιπρόεδρος της McAfee, ο οποίος επεσήμανε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις "δεν ήσαν καν υψηλού επιπέδου… Παρόλα αυτά ήσαν πολύ πετυχημένες στην επίτευξη των στόχων τους".

Οι χάκερ διείσδυσαν με δύο τρόπους: είτε μέσω των εξωτερικών κεντρικών υπολογιστών (servers) των διαδικτυακών τόπων των εταιριών, είτε μέσω αποστολής "μολυσμένων" μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία στάλθηκαν σε στελέχη των εταιριών.
Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...