Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Το κίνημα των «Αγανακτισμένων» σοβαρεύεται

Το κίνημα των «Αγανακτισμένων» σοβαρεύεται
Άνθρωποι με χαμόγελα και αισιόδοξη διάθεση βρέθηκαν ξανά χθες στο Σύνταγμα σε πείσμα ενός ασήκωτου πολιτικού σκηνικού. Για τρίτη συνεχόμενη μέρα χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Αθήνας, κάποιοι διαδηλώνοντας μέχρι τις...
 πρώτες πρωινές ώρες, και κάποιοι άλλοι συμμετέχοντας σε μια πρωτοφανή συνέλευση πολιτών. Το ραντεβού ανανεώνεται καθημερινά, αποκτά ενδιαφέρον και οι κατασκηνωτές αυξάνονται.

Μετά τις διαδηλώσεις της Τετάρτης με την τεράστια προσέλευση κόσμου, η κατάσταση στο κέντρο της πόλης αρχίζει να εξισσοροπείται. Το φάσμα των πολιτών που συμμετέχουν διευρύνεται και αρχίζει να εμφανίζει πιο σταθερά χαρακτηριστικά. Νέοι άνθρωποι που μέχρι τώρα απουσίαζαν επειδικτικά από το πολιτικό τοπίο της χώρας συνεχίζουν να είναι αυτοί που συγκροτούν τον βασικό πυρήνα των διαδηλωτών, όμως πλέον δίπλα τους που βρίσκονται και άλλοι. Άνθρωποι διαφορετικών ιδεολογικών αποχρώσεων καταφέρνουν για τρίτη μέρα να συνυπάρχουν, και αυτό μέχρι χθες δεν ήταν δεδομένο. Κομματικά μπλοκ και πανό απουσιάζουν και το πιθανότερο είναι ότι θα αργήσουν πολύ να εμφανιστούν.

Στο κέντρο της πλατείας έχει στηθεί ένα άτυπο συντονιστικό όργανο που μέρα με τη μέρα αυξάνει τα μέλη του. Έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας με ανοιχτή συμμετοχή. Ομάδες καθαρισμού, νομικών, νοσηλευτών, επικοινωνίας και διάφορες άλλες προσπαθούν να οργανώσουν πιο αποτελεσματικά τη διαμαρτυρία. Δεκάδες άτομα έχουν έστησαν σκηνές και έμειναν όλο το βράδυ στην πλατεία με σκοπό η κίνηση αυτή να αποκτήσει μεγαλύτερη συμμετοχή.

Βασικό χαρακτηριστικό του συντονιστικού είναι η απουσία καθοδήγησης και εκπροσώπησης από οποιονδήποτε και ο ειρηνικός της χαρακτήρας. O καθένας μπορεί να καταθέσει ελεύθερα προτάσεις, όμως η αποφάσεις παίρνονται συλλογικά και μετά από ψηφοφορία, κίνηση που φαίνεται να πείθει όλο και περισσότερο κόσμο. Στη χθεσινή τρίτη συνέλευση η συμμετοχή ήταν και η μεγαλύτερη ως τώρα.

Το πρώτο και κύριο θέμα της πολύωρης και εξανλητικής συζήτησης ήταν η κατάρτιση ενός πρώιμου κειμένου που θα δώσει μια πρώτη εικόνα για όλο αυτό που έχει ξεκινήσει να γίνεται στο Σύνταγμα. Αυτοί που είχαν δηλώσει συμμετοχή τις δύο προηγούμενες μέρες έγραψαν ένα βασικό κείμενο και το έθεσαν προς συζήτηση σε πέριπου 2.000 κόσμου που αποφάσισαν να συμμετάσχουν.

Μετά από ώρες προτάσεων, διαφωνιών και ψηφοφοριών αποφασίστηκε τελικά η τελική μορφή του κειμένου. Κύριο σημείο τριβής ήταν το τελικό πρόταγμα που θα περιλαμβανόταν στο κείμενο και τελικά μετά από διαδοχικές ψηφοφορίες αποφασίστηκε να αλλαχθεί η φράση του κειμένου «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα», σε «Άμεση Δημοκρατία Τώρα». Αποφασίστηκε επίσης το κείμενο αυτό να μη δοθεί στα ΜΜΕ και κανείς να μην εκπροσωπήσει τη συνέλευση στον Τύπο. Μπορείτε να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα του συντονιστικού http://www.real-democracy.gr/

Tο κλίμα σε όλη τη διάρκεια της συνέλευσης παρέμεινε σε εντυπωσιακά πολιτισμένο πλαίσιο. Τα μόνα γιουχαΐσματα ήταν προς εκείνους που προσπάθησαν να περάσουν κομματική γραμμή. Πλήθος ανθρώπων πήραν διαδοχικά το λόγο, πολλές δημιουργικές προτάσεις ακούστηκαν, έξω απ’ τα τετριμμένα. Πολίτες από άλλες πόλεις της Ελλάδας, βλέποντας κάτι που αρχίζει να λαμβάνει μαζικά χαρακτηριστικά, ήρθαν στην Αθήνα, έδωσαν το παρών στη συνέλευση και ήταν αυτοί που μίλησαν με περισσότερο πάθος και συγκίνηση.

«Να φύγει το πανό με το ελικόπτερο από την πλατεία. Κανείς μας δεν το πληρώσει. Ο αγώνας μας είναι ειρηνικός. Να μην φοβούνται. Ας φύγουν απ’ την πόρτα» ένα απ'τα χαρακτηριστικά χθεσίνα σχόλια

Αυτό που γίνεται στο Σύνταγμα είναι πραγματικά διαφορετικό και ελπιδοφόρο. Για τρεις μέρες όχι μόνο δεν έχει γίνει κανένα επεισόδιο, αλλά παράλληλα ένα κίνημα αρχίζει να δημιουργείται από μηδενική βάση. Οι «Αγανακτισμένοι» σοβαρεύονται, αποκτούν φωνή και αιτήματα που διαμορφώνονται συλλογικά και κυρίως νέοι άνθρωποι μαθαίνουν για πρώτη φορά να παίρνουν μέρος σε πολιτικές διαδικασίες. Είναι σίγουρο πως το Σαββατοκύριακό η συμμετοχή θα είναι πολύ μεγάλη. Αυτό που μένει να δούμε είναι μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει

iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...