Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Με διαδικασία του προϋπολογισμού το «πακέτο» στη Βουλή. Μέσα Ιουνίου η ψηφοφορία για Μεσοπρόθεσμο και πρόσθετα μέτρα

Με διαδικασία του προϋπολογισμού το «πακέτο» στη Βουλή
Ο υπουργός Οικονομικών με το οικονομικό επιτελείο θα βρίσκονται σε διάλογο με τους δανειστές και τα κόμματαν μέχρις ότου φθάσει το σχέδιο στη Βουλή
Μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 23 Μαΐου και το γενικό χρονοδιάγραμμα που περιγράφηκε, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα ...
μέτρα για την κάλυψη της «τρύπας» των 6 δισ. ευρώ του τρέχοντος προϋπολογισμού θα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή περί τα μέσα Ιουνίου.
Ζητούμενο σε αυτή τη φάση θα είναι η πολιτική διαχείριση, με το βλέμμα στραμμένο τόσο στη στάση της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης.

Παράλληλοι διάλογοι με τρόικα και αντιπολίτευση

Υπό αυτήν την έννοια, από σήμερα το μεσημέρι ξεκινά ένας διπλός διάλογος: από τη μία πλευρά, θα συζητεί η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση και από την άλλοι και οι δύο με την τρόικα.
Με βάση αυτά, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα έλθει κατ' αρχάς προς ψήφιση στη Βουλή τον ερχόμενο Ιούνιο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο η ψηφοφορία να διεξαχθεί μετά τα μέσα του μηνός, κοντά στην ημερομηνία διαξαγωγής της Συνόδου Κορυφής.

«Ολα ή τίποτε»

Σύμφωνα με την αρχική σκέψη και όπως επιβεβαιώνουν έγκυρες κυβερνητικές πηγές, το ενδεχόμενο που εξετάζεται σοβαρά είναι όλο το επίμαχο «πακέτο» να έλθει προς ψήφιση με διαδικασία ανάλογη του προϋπολογισμού, όπως άλλωστε προβλέπουν και οι πρόσφατες συμφωνίες που έχουν ληφθεί στην ΕΕ.
Στο κείμενο που θα έλθει προς ψήφιση μελετάται πολύ σοβαρά να ενταχθούν:
το μεσοπρόθεσμο σχέδιο,
τα μέτρα για το 2011,
το νέο δάνειο για τη διετία 2012-2013 και
η συμφωνία για την διακράτηση ομολόγων από τους δανειστές, η οποία περιγράφεται ως «ήπιο reprofiling» του χρέους.
Εφόσον αυτό αποφασιστεί τελικώς, η κυβέρνηση θα καλέσει την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί συνολικά επί του πακέτου, στη λογική του «όλα ή τίποτε».

Διάλογος Παπακωνσταντίνου με το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ

Μέχρις ότου φθάσει το σχέδιο στη Βουλή θα έχει προηγηθεί μία εξαντλητική διαδικασία διαλόγου της κυβέρνησης με τους δανειστές και τα κόμματα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Σαμαρά την Τρίτη 24/5, θα ακολουθήσει πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών προς το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, από το οποίο θα ζητηθεί να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούν να ενταχθούν στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν δε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα και οι προτάσεις της ΝΔ θα εξεταστούν από την τρόικα, προκειμένου να είναι εντός του πλαισίου που θέτουν οι δανειστές
 
Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...