Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Αύξηση μυστικών κονδυλίων στο ΥΠΕΞ όταν ανέλαβε ο Γιώργος

Αύξηση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών κατά 15 εκατομμύρια ευρώ άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του Γ. Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών, το Δεκέμβριο του 2009, με αναπληρωτή τον Δ. Δρούτσα, είχε
ζητήσει ο πρωθυπουργός.
Το ποσό διατέθηκε τότε άμεσα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.
Κι αν η κίνηση αυτή έγινε προ Μνημονίου, τα ποσά συνέχισαν να αυξάνονται τις επόμενες χρονιές, μετά τη συμφωνία με την τρόικα. Ετσι, το 2010, ενώ αρχικά ήταν 18 εκατ. ευρώ, αυξήθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ και έφτασε τα 68 εκατ.
Αυτά τουλάχιστον προκύπτουν από στοιχεία που κατέθεσε μέσω ερώτησης προς τον υπουργό Εξωτερικών στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, οι πληροφορίες του Αλ. Τσίπρα είναι ότι οι εντολές για τις αυξήσεις των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ δόθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο προ της υπογραφής του Μνημονίου, απορροφήθηκαν δε πριν από την έλευση της τρόικας.
Πλην παντός εγγράφου για την αύξηση του 2009 κατά 15 εκατ. ευρώ, άλλα σχετικά έγγραφα δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Λόγω του απορρήτου της χρήσης των μυστικών κονδυλίων, η πάγια πρακτική είναι τα σχετικά έγγραφα για την αποστολή των ποσών να καταστρέφονται μέσα σε ένα εξάμηνο. Πάντως, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, όταν είχε ερωτηθεί προ 9 μηνών, είχε ισχυριστεί, μιλώντας σε διπλωμάτες, ότι για το 2011 τα μυστικά κονδύλια είχαν προϋπολογιστεί σε 34 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ μικρότερο -είχε πει- από τις προηγούμενες χρονιές.
Το ΥΠΕΞ δεν σχολίασε προς το παρόν την ερώτηση και τα έγγραφα που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας. Πηγές παρέπεμπαν στην απάντηση που θα δώσει εντός των επόμενων ημερών ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης στον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...