Συναγερμός στο Βερολίνο: Η κυβέρνηση της Άνγκελας Μέρκελ παραπαίει. Η λεγόμενη «πλειοψηφία της καγκελαρίου» ήτοι η αυτοδυναμία του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Ελεύθερων Δημοκρατών, η οποία διαθέτει πλεόνασμα
19 εδρών, απειλείται με κατάρρευση.
Αυτό προκύπτει από τη δοκιμαστική ψηφοφορία στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δυο κομμάτων, που έγινε τη νύχτα της Δευτέρας στο Βερολίνο. Το θέμα της ψηφοφορίας: Οι προτάσεις της γερμανικής κυβέρνησης για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα και ο διπλασιασμός του ποσού για την προστατευτική ομπρέλα EFSF.
Στην ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών τα «όχι» στις κυβερνητικές προτάσεις ανήλθαν σε 12, ενώ 7 δήλωσαν «αποχή», στην ομάδα των Ελεύθερων Δημοκρατών τα νούμερα ήταν αντίστοιχα 2 και 4.
Σε περίπτωση λοιπόν, που οι συνολικά 25 αυτοί βουλευτές ψήφιζαν κατά τον ίδιο τρόπο και κατά την επίσημη ψηφοφορία στη Βουλή στις 29 Σεπτεμβρίου, η κ.Μέρκελ θα γνώριζε βαριά πολιτική ήττα. Το αποτέλεσμα θα ήταν η παραίτηση της και η προκήρυξη πρόωρων γενικών εκλογών.
Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου μπορούν βέβαια να γίνουν πολλά ακόμα. Πολιτικοί αναλυτές στο Βερολίνο παράπεμπαν στο γεγονός, ότι τέτοιες «ανταρσίες» είχαν εκδηλωθεί και στο παρελθόν στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών στο πλαίσιο δοκιμαστικών ψηφοφοριών. «Κατά κανόνα όμως επρόκειτο για προειδοποιητικές βολές» τόνιζε ένας από αυτούς. «Ο φόβος των νέων εκλογών έκανε πολλούς αντιφρονούντες να ψηφίσουν τελικά υπέρ της κυβέρνησης στις κρίσιμες ψηφοφορίες».
Όμως η επιτυχία της καγκελαρίου δεν είναι προεξοφλημένη. Κι αυτό, πρώτον, επειδή από τη χθεσινή ψηφοφορία απουσίαζαν – μάλλον τυχαία - αρκετοί άλλοι «αντιφρονούντες». Και δεύτερον, επειδή η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων καθοδηγούμενη από το λαϊκιστικό ταμπλόιντ «Bild-Zeitung» αυξάνει από μέρα σε μέρα την πίεση στους βουλευτές, να πουν «όχι» στη βοήθεια προς την Ελλάδα.
«Είμαι σε μεγάλο δίλημμα» έλεγε ένας από αυτούς. «Αν πω “όχι” στις κυβερνητικές προτάσεις θα θεωρηθώ προδότης και δεν πρόκειται να χρισθώ ποτέ πια υποψήφιος του κόμματος. Αν πω “ναι” θα με καταμαυρίζουν οι ψηφοφόροι στον αιώνα τον άπαντα».
Το κλίμα παραζάλης επιδεινώνεται και από το γεγονός, ότι τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χέρμαν Ότο Σολμς (Ελεύθεροι Δημοκράτες), που ζήτησαν χθες την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επανήλθαν σήμερα με παρόμοιες δηλώσεις.
Παράλληλα, άλλοι υψηλόβαθμοι παράγοντες του ίδιου συνασπισμού, όπως ο αντιπρόεδρος της κονοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουξ, ζήτησαν να μην καταβληθεί στην Ελλάδα ούτε ευρώ από την έκτη δόση της τρέχουσας βοήθειας, αν δεν έχει προχωρήσει αποφασιστικά η εφαρμογή του «μεσοπρόθεσμου».
Επόμενο έτσι, η κ.Μέρκελ να χρησιμοποιεί μια διπλή στρατηγική για να πάρει με το μέρος της τους πιο ανασφαλείς «αντιφρονούντες»:
Πρώτον, βεβαιώνοντας, ότι η Ελλάδα θα μείνει οπωσδήποτε στην ευρωζώνη, αφού τυχόν αποχώρηση της από αυτήν θα προκαλούσε διάλυση της νομισματικής ένωσης και - κατά ακολουθία - ανεπανόρθωτες ζημιές στη γερμανική οικονομία.
Και δεύτερον, «κατσαδιάζοντας» με τον πιο αυστηρό τρόπο την ελληνική κυβέρνηση για τις παραλείψεις και τις ανακολουθίες της στο θέμα του «μεσοπρόθεσμου». «Η κατάσταση στην Αθήνα είναι άκρως εύθραυστη» προειδοποίησε μιλώντας με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει αμέσως τις υποχρεώσεις που ανέλαβε ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια».
Η προειδοποίηση επαναλήφθηκε ακόμη σαφέστερα από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αν οι στόχοι του «μεσοπρόθεσμου» δεν πραγματοποιηθούν, δεν θα καταβληθεί η έκτη δόση, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών το πρωί της Τρίτης στο Ράιχστακ, τη γερμανική Βουλή, κατά τη παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2012.
Και κανείς στο Βερολίνο δεν αμφιβάλλει, ότι η απειλή αυτή θα γίνει πράξη - όσο τουλάχιστον η Βουλή δεν θα έχει ψηφίσει ακόμα τις προτάσεις για το EFSF και τη βοήθεια προς την Ελλάδα.
www.tovima.gr/finance/article/?aid=418181&h1=true
από kourdisto portokali
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου