Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΣΑ: Πλήττεται η δικαστική προστασία των φορολογουμένων


Κόκκινη κάρτα βγάζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στις 4 θεσμικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και αφορούν τη διαδικασία εκδίκασης των φορολογικών και τελωνειακών διαφορών.

Πρόκειται για θεσμικές εκτροπές και όχι απλές αλλαγές αφού πλήττουν καίρια τη δικαστική προστασία των πολιτών, τονίζουν οι δικηγόροι και προειδοποιούν ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι ένα κράτος σε οικονομική κρίση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάψει να είναι κράτος δικαίου».  

Η κριτική τους εστιάζεται:

1Στον περιορισμό της διάρκειας ισχύος της προσωρινής διαταγής στις 30 ημέρες. Με τη ρύθμιση αυτή, η χορήγηση της προσωρινής διαταγής δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα, αφού σήμερα οι αποφάσεις των δικαστηρίων εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 4 μήνες. Ουσιαστικά ο πολίτης θα πληρώνει την καθυστέρηση των δικαστηρίων να δικάσουν αναστολές.

2Στην κατάργηση της έφεσης στις φορολογικές υποθέσεις. Πρόκειται για λύση «πονάει χέρι, κόβει χέρι». Κατά τον ΔΣΑ θα πρέπει να αναζητηθούν τα πραγματικά αίτια διόγκωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, όπως ο καταλογισμός φόρων και προστίμων για επουσιώδεις παραλείψεις και η επιβολή εξοντωτικών προσαυξήσεων λίγο πριν από την παραγραφή. Προτείνει ως αποτρεπτικό μέτρο για την άσκηση αβάσιμων ένδικων μέσων κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν φορολογούμενους, την επιβολή ακόμη και πειθαρχικών κυρώσεων.

3Στην πρόβλεψη ότι δεν θα ακυρώνονται δικαστικά οι πράξεις των φορολογικών αρχών για τυπικές και ανούσιες πλημμέλειες, αν αποδειχθεί ότι δεν έπαθε βλάβη ο φορολογούμενος. Το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης δεν είναι ανούσιος τύπος, υπογραμμίζουν οι δικηγόροι, αφού διασφαλίζει ότι ο φορολογούμενος θα πληροφορηθεί επαρκώς για όσα του καταλογίζονται και θα έχει τον χρόνο να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

4Στην απαγόρευση χορήγησης ολικής αναστολής σε φορολογικές υποθέσεις (π.χ. καταβολή φόρου). Το αντεπιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι όταν ο δικαστής δίνει αναστολή σημαίνει ότι ο πολίτης έχει αποδείξει ότι βρίσκεται σε πλήρη οικονομική αδυναμία, ενώ το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει και μερική αναστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...