Στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών ξεκινά το πρωί της Κυριακής ο διάλογος για τις αλλαγές που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων ο κ. Παπανδρέου που μόλις αφήχθει από την Νέα Υόρκη, σκοπεύει να ανακοινώσει σειρά μέτρων που θα αφορούν την Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα τον διορισμό πρυτάνεων έπειτα από σχετικό διεθνή διαγωνισμό και το σύστημα της ιδιωτικής χρηματοδότησης για πανεπιστημιακές έδρες.
Σύμφωνα με τις διεθνιστικές αντιλήψεις των νεοταξικού ΠΑΣΟΚ, ο πρύτανης θα....
μπορεί να είναι από άλλο πανεπιστήμιο και ούτε καν Έλληνας αλλά αλλοδαπός π.χ. αμερικανός. H τελική επιλογή του πρύτανη θα γίνεται από τα συμβούλια από τα οποία θα διοικούνται τα ΑΕΙ. Τα συμβούλια αυτά που ακόμη δεν ξέρουμε την σύνθεση τους, θα εμπλουτίζονται και με τη συμμετοχή επιφανών προσώπων της κοινωνίας.
Καταργούνται έτσι οι πρυτανικές εκλογές και, για τη θέση του πρύτανη θα γίνεται... διεθνής προκήρυξη. Ετσι δεν θα υπάρχουν πιά εντάσεις και δοσοληψίες που συχνά συνόδευαν τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ αναιρεί τον εαυτό του.
Επίσης προτείνεται πλήρης ευθύνη του πρύτανη για την ακαδημαϊκή λειτουργία του κάθε Ιδρύματος, αν και θα υπάρχει παράλληλα και οργανωτικός σύμβουλος.
Ακόμη οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Παπανδρέου σκοπεύει να αποσυνδέσει τα πανεπιστήμια από την κρατική χρηματοδότηση και να εισάγει το σύστημα της ιδιωτικής χρηματοδότησης για τις επιμέρους έδρες.
Δηλαδή θα υπάρχουν ιδιώτες χορηγοί που θα συντηρούν διάφορες έδρες. Αν ισχύσει αυτό, αναρωτιόμαστε: Η βούληση του ιδιώτη χορηγού θα υπερισχύσει ή του υφιστάμενου καθηγητή της έδρας;
Ως προς τις σπουδές, προτείνεται να αλλάξουν πλήρως τα προγράμματα, έτσι ώστε οι φοιτητές να εισέρχονται σε μια σχολή στην οποία... θα επιλέγουν οι ίδιοι τα μαθήματα που θα πραγματοποιούν.
Επίσης προτείνεται να υπάρχουν προπτυχιακά προγράμματα (και) σε ξένες γλώσσες και να μετακαλούνται φοιτητές από το εξωτερικό.
Τέλος, αναμένεται «Καλλικράτης» και στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΑΕΙ θα γίνονται από περιφερειακά συμβούλια και αφού προηγουμένως θα έχει γίνει η απαραίτητη εξιολόγηση.
Φανταζόμαστε ότι το κυρίαρχο ζήτημα στην σύνοδο θα είναι ασφαλώς η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των ΑΕΙ, και όχι οπωσδήποτε ο περιορισμός των χρημάτων για την παιδεία που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση.
Βέβαια παρατηρούμε μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ από την πίσω πόρτα, αλλά ελπίζουμε να μην υιοθετηθεί αυτός ο άναρχος τρόπος.
Βέβαια παρατηρούμε μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ από την πίσω πόρτα, αλλά ελπίζουμε να μην υιοθετηθεί αυτός ο άναρχος τρόπος.
Αλλωστε δεν ξεχνάμε ότι ο Παπανδρέου ήταν αντίθετος στην δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Μήπως τώρα υπακούει και πάλι στο μνημόνιο ή εφαρμόζει τον σοσιαλιστικό νεοφιλελευθερισμό;
Εμείς είμαστε υπερμαχοι των ιδιωτικων πανεπιστημίων, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο. Το σχέδιο που πρότεινε η κυβέρνηση Καραμανλή θεωρούμε ότι ήταν το ιδανικό. Δηλαδή να υπάρχει ακέραιο το κρατικό πανεπιστήμιο με τα δικά του ελληνικά και εθνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα να μπορεί να ιδρυθεί και να λειτουργήσει ανταγωνιστικά και το ιδιωτικό το οποίο μπορεί να έχει όσες χορηγίες θέλει.
Αυτό όμως που σκέφτεται ο κ. Παπανδρέου είναι η πλήρης διάλυση της κρατικής Ανώτατης Ελληνικής Εκπαίδευσης και η παράδοσή της σε ξένα συμφέροντα κατά το πρότυπο των αμερικάνικων πανεπιστημίων στα οποία άλλωστε φοίτησε. Τα ελληνικά πανεπιστήμια, του είναι άγνωστα και φυσικά τα θεωρεί υποδεέστερα και κατάλληλα μόνο για τους ιθαγενείς.
Παρ' όλα αυτά ευχόμαστε για το καλό των παιδιών να κατατεθούν σωστές προτάσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς , με στόχο μετά από κατάλληλη επεξεργασία , να θεσπιστεί ένας νέος νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προς τα τέλη της χρονιάς ή τις αρχές του 2011 το αργότερο.
Ετσι πιθανόν να ανατραπεί το συμπέρασμα πρόσφατης έκθεσης της οικονομικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δείχνει ότι είμαστε μεταξύ των πρώτων στην κρατική χρηματοδότηση και από τους τελευταίους στους δείκτες αποδοτικότητας
Πηγές
Πηγές
Πρεοδρική δημοκρατία hassapis-peter.blogspot.com
Kathimerini.
...www.star.gr
...www.star.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου