Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Τι «ομολόγησε» ο Παπανδρέου για το μνημόνιο στους δημοσιογράφους


Εκπληκτικές παραδοχές και «ομολογίες» περιείχε η συνομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σήμερα με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανάμεσα σε αυτές η παραδοχή ότι τα σκληρά μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν στις… ΗΠΑ (όπου και εδρεύει το ΔΝΤ) , σύμφωνα με τα όσα του είπαν αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρόσφατο ταξίδι του! Δεν εξήγησε όμως γιατί η Ελλάδα γίνεται «πειραματόζωο», αν και υποστήριξε ότι έχει αρχίσει να αλλάζει το κλίμα για την χώρα μας.

Στα αξιοσημείωτα ότι ο Γ. Παπανδρέου βάζει πλέον στο κάδρο της αναζήτησης των ευθυνών για την οικονομία και τον πρώην πρωθυπουργό...
 
 κ. Κ. Σημίτη, αποδεχόμενος με σημαντική καθυστέρηση την επέκταση της έρευνας και σε μέρος έστω της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Όπως επισήμανε στους δημοσιογράφους, η εξεταστική για την οικονομία θα επεκταθεί και στο 2000-2001, όταν υπήρξε ανάμειξη της Goldman Sachs. Για την κλήση όμως του κ. Σημίτη στην εξεταστική της Siemens δήλωσε ότι αυτό είναι θέμα της εξεταστικής επιτροπής και μόνο. Το εάν το εννοεί βέβαια ή αποσκοπεί απλώς στο να «θολώσει τα νερά», μένει να φανεί.

Μία άλλη αναφορά Παπανδρέου που προκαλεί εντύπωση αφορά το μνημόνιο και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε για το τι μπορεί να συνεπάγεται μια «καταδικαστική» ψήφος για το κυβερνών κόμμα λόγω της εφαρμογής των μέτρων της τρόικας: «μας απασχολεί το χρώμα του χάρτη, αλλά το θέμα είναι πως θα το ερμηνεύσουν στο εξωτερικό»! Ούτε το αποτέλεσμα των εκλογών του 1920 που εξόργισε την Αντάντ να ήταν δηλαδή η ψήφος για τον «Καλλικράτη»… Η συζήτηση έφτασε και στο ζήτημα των πρόωρων εκλογών, αλλά ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν το 2013 «με την τρόικα να φεύγει».

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στις αναφορές του για την πολιτική της κυβέρνησης ότι «υπάρχουν μέτρα που πονάνε αλλά είναι στην σωστή κατεύθυνση» και ισχυρίσθηκε για μια ακόμη φορά ότι «θα τα καταφέρουμε». Με την ευκαιρία έστειλε μήνυμα και στους ιδιοκτήτες φορτηγών ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις ρυθμίσεις που έχει αποφασίσει, ότι «έχει εξαντλήσει το θέμα του διαλόγου» και ότι υπάρχει πλέον νόμος του κράτους που θα εφαρμοσθεί. Σχετική ήταν και η αναφορά του ότι «οι ιδιοκτήτες φορτηγών πρέπει να κατανοήσουν το αυτονόητο που είναι το δημόσιο συμφέρον».

Αιχμές άφησε για τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά και την θέση του ότι μπορεί να μηδενισθεί το έλλειμμα μέχρι το 2011. «Ο Σαμαράς ας μας έδινε την μαγική του φόρμουλα για το έλλειμμα πριν από έξι μήνες » ανέφερε για το ίδιο θέμα, σε μια συνέχεια της μεταξύ τους κόντρα για τα «μαγικά». Πήρε αποστάσεις ακόμη από την Πρόταση Παπαδήμου για έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές το 2011, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι «θα βγούμε εν ευθέτω χρόνω». Όσον αφορά τις δηλώσεις Σκιόπα για μερική αναδιάρθρωση του χρέους και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν, ο κ. Παπανδρέου διέψευσε τα σενάρια χρεοκοπίας και απάντησε: «Ο Σκιόπα λέει τις απόψεις του ως σύμβουλος αλλά εμείς αποφασίζουμε». Ο πρωθυπουργός πάντως δεσμεύθηκε ότι το 2011 το βάρος θα δοθεί στην απασχόληση. «Δεν μπορώ να πω ότι θα αυξήσουμε τους μισθούς, αλλά θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα μειωθεί η φοροδιαφυγή» υποσχέθηκε. Όσον αφορά την περαίωση διαβεβαίωσε ότι γίνεται για τελευταία φορά.

Θέμα συζήτησης των δημοσιογράφων με τον πρωθυπουργό ήταν και το ζήτημα της Μονής Βατοπεδίου. «Δεν κατανοώ την στάση της ΝΔ» ισχυρίσθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «φάσκει και αντιφάσκει». Όπως ανέφερε «ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής μίλησε για υποθέσεις με σκαναδαλώδεις διαδικασίες» στο παρελθόν «και σήμερα τα αναιρούν». Για το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι δεν έχει αλλάξει η στάση του, η οποία είναι πάντοτε κατά τον κ. Παπανδρέου «φως παντού».

Tην συζήτηση απασχόλησε και η αναταραχή στον χώρο του Τύπου. Ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι η κυβέρνηση «βλέπει και ακούει» όσα γίνονται και θα τοποθετηθεί σύντομα. Προς το παρόν η άποψή της είναι πρέπει να υπάρχουν κανόνες και ξεκάθαρες σχέσεις με όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ.

Στην συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τους δημοσιογράφους παρευρέθηκαν αρκετά μέλη της κυβέρνησης, όπως οι Θ. Πάγκαλος, Γ. Ραγκούσης, Π. Γερουλάνος, Τ. Χυτήρης, Γ. Πεταλωτής, Ευ. Βενιζέλος, Δ. Ρέππας , Λ. Κατσέλη.
πηγη:star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...