Από τα πετροδόλαρα των Αράβων στα κίτρινα γουάν των Κινέζων πηγαίνει η κυβέρνηση, αναζητώντας επενδύσεις που θα δώσουν μακροπρόθεσμα αναπτυξιακή ανάσα στην ελληνική οικονομία.
Ετσι μετά τη συμφωνία για επενδύσεις 5 δισ. δολαρίων που υπέγραψε με το Κατάρ την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, σήμερα θα υπογραφεί στην Αθήνα μνημόνιο επενδυτικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, καθώς φτάνει στη χώρα ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο συνοδευόμενος από τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του.
Το μνημόνιο θα υπογράψουν ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης και.
.
ο Κινέζος ομόλογός του. Αναμένεται επίσης να υπογραφούν και επιχειρηματικές συνεργασίας για τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τον κατασκευαστικό και τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα. Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται και για τη δημιουργία ενός εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο. Θα υπογραφεί επίσης ένα ακόμα διακρατικό μνημόνιο πολιτιστικών ανταλλαγών.
Κινεζική ψήφος στο ευρώ
Σύμφωνα με δηλώσεις του Κινέζου πρεσβευτή στην Ελλάδα, Λούο Λιντσουάν, στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, η επίσκεψη του κ. Τζιαμπάο «θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο ότι η Κίνα έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και προχωράει σε αποτελεσματικές ενέργειες για τη στήριξη της Ελλάδας, του ευρώ και της Ε.Ε., ώστε να ξεπεράσουν το συντομότερο δυνατόν την κρίση και να πετύχουν σταθερή ανάκαμψη». Υπογράμμισε ακόμα ότι η στιγμή της επίσκεψης είναι σημαντική γιατί πρόκειται για μια διπλωματική προσπάθεια για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, την Κίνα και την Ευρώπη. Μια δήλωση που αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω των αμερικανικών πιέσεων στο κινεζικό νόμισμα, το οποίο εξαρτάται από το δολάριο.
Γιώργος: Ιδανική «βάση»
Στο μεταξύ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του στο κινεζικό πρακτορείο επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες ευκαιρίες για τη συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ναυτιλία. Αναφέρθηκε στις ενέργειες για την προσέλκυση τουριστών από την Κίνα και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πράσινη ανάπτυξη. Υπογράμμισε ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά ιδανική για «βάση» των κινεζικών επιχειρήσεων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στα Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών από το 2004 και μετά, όταν αυτές συμφώνησαν να κλείσουν στρατηγική συμμαχία (σ.σ. πρώτο βήμα ήταν η έλευση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά). Επίσης χαρακτήρισε «εξαιρετική ευκαιρία» την επερχόμενη, στις 6 Οκτωβρίου, σύνοδο κορυφής μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας όχι μόνο για την ανάπτυξη του διαλόγου των δύο πλευρών, αλλά και για τον εμπλουτισμό του. Ο κ. Παπανδρέου την Πέμπτη είχε ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για το περιεχόμενο της επίσκεψης του κ. Τζιαμπάο στην Ελλάδα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωσε για την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού ότι είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης από ξένες χώρες και ξένους επενδυτές, που οφείλεται στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας να ανακτήσει το κύρος της και να φέρει ανάπτυξη. Στο μεταξύ ένα από τα θέματα που πρέπει να λυθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι και αυτό της οφειλής 21 εκατ. ευρώ της χώρας προς την κινεζική εταιρεία Cosco από επιστροφή ΦΠΑ.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός φτάνει στην Αθήνα μετά το μεσημέρι. Στις 3 παρά δέκα έχει διοργανωθεί στο μέγαρο Μαξίμου επίσημη τελετή υποδοχής με αγήματα. Μετά θα έχει συνομιλία με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Θα ακολουθήσει συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών και υπογραφή των συμφωνιών. Κατόπιν οι Παπανδρέου και Τζιαμπάο θα πάνε στο λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου και θα δειπνήσουν το βράδυ. Μετά την Ελλάδα ο κ. Τζιαμπάο θα επισκεφτεί την Τουρκία, την Ιταλία και το Βέλγιο για τη σύνοδο. *
!
«Στο πλαίσιο της αναζήτησης ξένων κεφαλαίων, η Ελλάδα επιδιώκει ν' ανοίξει το δρόμο στις κινεζικές επενδύσεις και ν' αναδειχθεί σε πύλη εισόδου του Πεκίνου στα Βαλκάνια», επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τις επενδύσεις, Χ. Παμπούκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου