Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Δύο κρατικοί πυλώνες στις τράπεζες!


 


Νέα σενάρια για τη διαχείριση των κρατικών τραπεζικών συμμετοχών επεξεργάζονται με κυβερνητική εντολή οι τρεις σύμβουλοι του Δημοσίου, γι’ αυτό και παρατάθηκε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου η κατάθεση του τελικού τους πορίσματος: σύμφωνα με πληροφορίες του «Β», ειλημμένη πρέπει να θεωρείται η απόφαση συγχώνευσης της Εθνικής με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για τη δημιουργία της υπό κρατικό έλεγχο «ναυαρχίδας» του τραπεζικού συστήματος, ενώ αν… βγουν τα κουκιά της κεφαλαιακής επάρκειας η ΑΤΕ θα σχηματίσει το δεύτερο κρατικό πυλώνα, μαζί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Τράπεζα Αττικής! Στοιχεία του νέου σχεδιασμού, που δεν είναι άσχετος και με την απόσυρση της πρότασης.. 
 Σάλλα για ΑΤΕ και Τ.Τ., αποκάλυψε χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί, ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει στην προκειμένη περίπτωση κατά γράμμα τις επιταγές της τρόικας:
-        Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, ότι δημιουργηθεί σίγουρα ένας δημόσιος τραπεζικός πυλώνας, χωρίς να αποκλείεται να σχηματισθεί και δεύτερος. Πρόκειται για μια σαφή πολιτική στροφή του Πρωθυπουργού, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα δήλωνε από τις ΗΠΑ, ότι στο τραπεζικό σύστημα «χωρούν» μία δημόσια και δύο-τρεις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες.
-        Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί ειδικότερα στα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, αλλά οι πληροφορίες του «Β» αναφέρουν, ότι είναι δεδομένη πλέον η κυβερνητική απόφαση για συγχώνευση της Εθνικής με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όχι μόνο γιατί θεωρήθηκε πολιτικά «επικίνδυνο» να προσφερθεί στις ιδιωτικές τράπεζες το «διαμάντι» των υπό κρατικών έλεγχο πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και επειδή η συγχώνευση αυτή θα επιτρέψει στο Δημόσιο, μέσω της συμμετοχής του στο Τ.Τ., να θέσει υπό άμεσο έλεγχο την Εθνική. Άλλωστε, η ΕΤΕ θα είναι, μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η μοναδική ελληνική τράπεζα που θα έχει επιστρέψει στο Δημόσιο τις κεφαλαιακές ενισχύσεις, άρα και η μόνη που θα έχει τη δυνατότητα, βάσει του κοινοτικού δικαίου, να προχωρήσει σε εξαγορές.
-        Για το δεύτερο δημόσιο πυλώνα, που αποτελεί το μεγάλο αίνιγμα, πολλά θα εξαρτηθούν από την επεξεργασία των σεναρίων με βάση τα οικονομικά στοιχεία από τους συμβούλους του Δημοσίου. Βέβαιο είναι, ότι η ΑΤΕ έχει το δίκτυο καταστημάτων που θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη του δεύτερου δημόσιου τραπεζικού πυλώνα, έχει όμως ταυτόχρονα και μεγάλα «ανοίγματα» κεφαλαιακής επάρκειας, που θα πρέπει με κάποιο τρόπο να καλυφθούν στο νέο σχήμα. Υπό το πρίσμα αυτό, εξετάζονται δύο σενάρια, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Β»: να «σπάσει» στα δύο η ΑΤΕ πριν τη συγχώνευση, ώστε όλα τα προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού της να μεταφερθούν σε μια «κακή» τράπεζα και να αναληφθούν τα βάρη από το Δημόσιο. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μια «γερή» αύξηση κεφαλαίου στο νέο σχήμα από το Δημόσιο, αλλά αυτό είναι αμφίβολο αν θα αποτελέσει μια καλή λύση μεσοπρόθεσμα, καθώς οι προβλέψεις για την εξέλιξη των επισφαλειών της ΑΤΕ, ιδιαίτερα από δάνεια του αγροτικού τομέα, είναι μάλλον αποθαρρυντικές.
Έρχεται «κόντρα» με την τρόικα;
Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους χθες, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι με το σχεδιασμό της κυβέρνησης για δεύτερο δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα δεν συνάδουν οι ως τώρα υποδείξεις της τρόικας, που, όπως φάνηκε από την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, σαφώς τάσσεται υπέρ της μείωσης, όχι της επέκτασης, του κρατικού ελέγχου στο τραπεζικό σύστημα.
Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την τρόικα, ότι το θέμα της δημιουργίας δημόσιου πυλώνα δεν είναι θέμα του μνημονίου και η τρόικα δεν μπορεί να έχει λόγο σε αυτό. Βέβαια, η τρόικα μπορεί εμμέσως να επηρεάσει τις εξελίξεις, καθώς το μνημόνιο περιλαμβάνει ένα σημαντικό τμήμα που αναφέρεται στην ανάγκη σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος. Έτσι, η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει με «σκληρά» στοιχεία, ότι οι όποιες λύσεις επιλέξει θα είναι συμβατές με την προσπάθεια δημιουργίας κεφαλαιακά ισχυρών σχημάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, η τρόικα έχει δικαίωμα βάσει του μνημονίου να φθάσει μέχρι το «πάγωμα» των δόσεων του διεθνούς δανείου.
Σε κάθε περίπτωση, από χθες οι διεργασίες στο τραπεζικό σύστημα περνούν  σε νέα φάση και το Δημόσιο αρχίζει να ξεκαθαρίζει τις πολιτικές του προθέσεις, αφήνοντας πλέον στους τραπεζίτες του ιδιωτικού τομέα να χαράξουν τη δική τους στρατηγική συμμαχιών, γνωρίζοντας πλέον ότι σε λίγο θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια πανίσχυρη «νέα Εθνική» και πιθανόν μια «ειδικού χαρακτήρα» δεύτερη μεγάλη δημόσια τράπεζα.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, υπό το βάρος αυτών πιέσεων, τα «ζεύγη» Alpha-Eurobank και Τρ. Πειραιώς-Marfin θα έχουν σοβαρά κίνητρα να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτή την φορά με την προοπτική να καταλήξουν σε οριστικές συμφωνίες. Άλλωστε, η κυβέρνηση επισείει από χθες με μεγαλύτερη πειστικότητα και τον… «μπαμπούλα» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες που θα βρεθούν «ακάλυπτες»: την προεδρία του νέου ταμείου ανέλαβε από χθες ο πρώην υποδιοικητής της ΤτΕ, κ. Π. Θωμόπουλος, ενώ στο διοικητικό του συμβούλιο εντάχθηκαν κορυφαίες προσωπικότητες με γνώση των τραπεζικών θεμάτων, σε μια εξέλιξη που στέλνει στους τραπεζίτες το μήνυμα, ότι το νέο Ταμείο δεν θα έχει διακοσμητικό ρόλο
Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...