Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Η απεργία των δημοσιογράφων και η ΕΣΗΕΑ



Το ξεδιάντροπο ξεπούλημα των στοιχειωδέστερων εργασιακών δικαιωμάτων στα ΜΜΕ, που έκανε η ΕΣΗΕΑ, δεν τόλμησε να το κάνει ούτε καν η ΓΣΕΕ. Όπως η κυβέρνηση πρώτη πέρασε το νόμο, με τον οποίο υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών και των συλλογικών, ανοίγοντας το δρόμο για την εργοδοτική ασυδοσία και για την κατάργηση της πιο σημαντικής κατάκτησης του εργατικού κινήματος, των συλλογικών συμβάσεων, τώρα ήλθε το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, η ΕΣΗΕΑ, να βάλει πλάτη σε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση. Έτσι, κάτω από το κράτος των απειλών της ιδιοκτησίας του «Σκάϊ», που ανοικτά έλεγε «αν δεν υπογράψεις την ατομική σύμβαση, απολύεσαι», και αφού οι εργαζόμενοι εκεί αφέθηκαν δίχως την κάλυψη της ΕΣΗΕΑ, τελικά η πλειοψηφία τους υπέγραψε αυτά τα κατάπτυστα κείμενα της εργοδοσίας. Με αυτά, βεβαίως, μειώνονται θεαματικά οι αποδοχές των εργαζομένων. Κι’όμως, η συνέλευση των εργαζομένων στον...
Από factorx
 «Σκάϊ», είχε ομόφωνα αποφασίσει να μην υπογράψουν οι εργαζόμενοι.
Η «Πέμπτη Φάλαγγα» των εργοδοτών, λοιπόν, η ΕΣΗΕΑ, σήμερα κηρύσσει 24ωρη απεργία στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Στο μεταξύ, στο Συγκρότημα Λαμπράκη, ο επικεφαλής του, Σταύρος Ψυχάρης, συνεχίζει τα σχέδιά του για μαζικές απολύσεις. Σήμερα, συνάντηση μαζί του είχε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Ο κ.Ψυχάρης φέρεται να μην κάνει βήμα πίσω, και δήλωσε ότι απολύσεις θα γίνουν. Κατά πληροφορίες, στόχος του είναι να απολύσει τουλάχιστον 70 άτομα. Και όμως, κάποια μέλη της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ, χωρίς αιδώ, ανέφεραν ότι τους ανακοινώθηκε πως δεν θα γίνουν πάνω από 10-15 απολύσεις (πότε, την πρώτη μέρα των απολύσεων;).
Απολύσεις, αλλά και δραματικές μειώσεις μισθών αναμένονται στην Ελευθεροτυπία, καθώς και το Συγκρότημα του «Πήγασου» του κ.Μπόμπολα. Ήδη, επίσης, η «Απογευματινή» έβαλε λουκέτο, ενώ ο κ.Ψυχάρης έκλεισε και το καθημερινό «Βήμα». Είναι ηλίου φαεινότερο ότι πρόκειται για μια συντονισμένη κίνηση των εκδοτών για να περάσουν τα πλέον αντεργατικά μέτρα, με την πρόφαση της κρίσης. Δηλαδή, οι άνθρωποι που δημιούργησαν το διαπλεκόμενο εκτρωματικό σύστημα των Μεταπολιτευτικών ΜΜΕ, και όσο έρρεαν τα θαλασσοδάνεια και οι επιχορηγήσεις, πλούτιζαν, τώρα ρίχνουν τα βάρη στους εργαζόμενους, πετώντας τους στο Καιάδα της ανεργίας και των Μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας. Και βέβαια, ούτε λέξη για πραγματική δημοσιογραφία και δεοντολογία.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η ατμόσφαιρα στον δημοσιογραφικό κόσμο είναι ηλεκτρισμένη και άκρως αρνητική για τους διοικούντες την ΕΣΗΕΑ και ειδικά για την παράταξη του κ.Σόμπολου, καθώς αυτή των «νέο-ΠΑΣΟΚων» του κ.Κουμπιά.  Από την άλλη, η αριστερή παράταξη «Συσπείρωση», βρίσκεται σε πλήρη διάλυση και αδυνατεί να αντιμετωπίσει μαχητικά τη λαίλαπα των εκδοτών. Και όμως, αντί να ξανοιχτεί στους ίδιους τους εργαζόμενους, που αναζητούν εναγωνίως μια συνδικαλιστική σανίδα σωτηρίας για να πιαστούν, να αντικαταστήσει τους –επιεικώς- κουρασμένους «ηγέτες» της, και να δώσει ακόμα και την «ταμπέλα» της σε φρέσκο αίμα, ως άλλη στρουθοκάμηλος χώνει το κεφάλι στην άμμο, και το μόνο που κάνει, είναι να εξαπολύει δήθεν αριστερές κορώνες. Τις οποίες όμως, ουδείς πλέον ακούει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...