Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τώρα πρόβλημα αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ

ΣΤΑ ΖΑΡΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ανάρτησης
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τώρα πρόβλημα αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ.
Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ δεν είναι άλλη από τη σπουδή της κυβέρνησης να επωφεληθεί και αυτή από τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου προς την Ιρλανδία, που φυσικά θα πάει πολύ μακρύτερα από το 2013, όταν θεωρητικώς η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει το χρέος της προς την τρόικα.
ΣΤΗΝ τελευταία συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ, οι πληροφορίες θέλουν την Ελλάδα επισπεύδουσα για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, ώστε να υπάρχουν «ίσοι όροι» με την Ιρλανδία.
ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ εταίροι, σύμφωνα και με την ακροτελεύτια φράση της ανακοίνωσής τους, συμφώνησαν να εξετάσουν «ταχέως την ανάγκη ευθυγράμμισης» των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Ελλάδας «με αυτήν της Ιρλανδίας».
Η ΕΞΕΤΑΣΗ της αναγκαιότητας αυτής αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, χωρίς να είναι βέβαιο ότι η τελική απόφαση δεν θα ληφθεί αργότερα. Για τους εταίρους, προϋπόθεση, αλλά και πίεση για να αποφασίσουν την επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους στην τρόικα, είναι να εφαρμόσει άμεσα και πλήρως η ελληνική κυβέρνηση όλα τα μέτρα που έπρεπε να είχε ήδη πάρει και δεν το ...
έχει κάνει, π.χ. από τις εργασιακές σχέσεις μέχρι την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα κλειστά επαγγέλματα, τις ΔΕΚΟ, την ΑΤΕ κ.λπ.


ΑΛΛΑ ακόμη και αν η κυβέρνηση κατορθώσει μέσα σε λίγους μήνες, μέχρι την άνοιξη, να εκπληρώσει όλες τις βαριές υποχρεώσεις της, η επιμήκυνση του χρέους για κάποια χρόνια δεν είναι σίγουρο εκ των προτέρων ότι «θα είναι για καλό». Η «ΚΑΝΟΝΙΚΗ» έναρξη αποπληρωμής του χρέους είναι το 2013. Μια επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα ότι ο μηχανισμός αποπληρωμής θα συνδεθεί αυτομάτως με το νέο ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται από το 2013 τα προβλήματα των «φερέγγυων» ή και των «αφερέγγυων» κρατών-μελών της ευρωζώνης.

ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ, που έχουν κατ' αρχήν συμφωνηθεί για την εφαρμογή του Μηχανισμού Σταθερότητας, οδηγούν διά των οικονομικών μέτρων και σε πολιτικές αποφάσεις, στην περίπτωση που ένα κράτος-μέλος κριθεί με πολιτική απόφαση των υπόλοιπων μελών της ευρωζώνης ως «αφερέγγυο».

ΜΕ ΔΥΟ λόγια, αν αυτή τη στιγμή η Ελλάδα «στενάζει» στον οικονομικό τομέα κάτω από την επιτήρηση του ΔΝΤ, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι η Ελλάδα, μετά το 2013, δεν θα «στενάξει» και πολιτικά, και μάλιστα μέσα στο πλαίσιο της ευρωζώνης, όπου μπορεί ευθέως να παιχτεί «στα ζάρια» και το μέλλον της χώρας ως μέλους του «σκληρού πυρήνα» της Ε.Ε.

της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...