Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Η κρίση είναι περιφερειακή, δεν είναι παγκόσμια

Του Iαν Κάμπελ

Πρώτα ήταν η Ελλάδα και μετά η Ιρλανδία. Ακολουθεί η Πορτογαλία; Δημιουργείται εύκολα η εντύπωση ότι ο κόσμος βουλιάζει. Δεν είναι έτσι όμως. Οι μικρές χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης έχουν μεγάλο πρόβλημα. Αν η Ισπανία καταρρεύσει, κάτι που δεν είναι απίθανο, θα χρειαστεί ένα ακριβότερο και πιο δύσκολο σχέδιο για να διασωθεί γιατί η οικονομία της είναι μεγαλύτερη.

Σε όρους παγκόσμιας οικονομίας όμως, η περιφέρεια είναι δευτερεύουσας σημασίας. Αυτή τη στιγμή, οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας δεν φαίνονται καθόλου άσχημες. Ακόμα και στην Ευρώπη υπάρχουν σημάδια ζωής, αλλά μόνο στον πυρήνα της. Η Γερμανία θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 4% φέτος. Οι επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό στην ευημερούσα Γερμανία αυξάνονται χάρη στις εξαγωγές, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 22,5% τον Σεπτέμβριο.

Οι Γερμανοί καταναλωτές ανταποκρίνονται και αυτοί, αν και πιο συγκρατημένα. Οι καταναλωτικές δαπάνες στη χώρα αυξήθηκαν 0,4% στο τρίτο τρίμηνο. Η αναγέννηση της Γερμανίας συνδέεται με την ανάσταση του Αμερικανού καταναλωτή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ...
καταναλωτικές δαπάνες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν με ρυθμό υψηλότερο του 7% ετησίως τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2010. Καθώς ενισχύεται λοιπόν η κατανάλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνεται. Τον Σεπτέμβριο ανήλθε στα 44 δις δολάρια, σχεδόν διπλάσιο από τα 25 δις δολάρια του Μαΐου του 2009, όταν η παγκόσμια ύφεση είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της.

Η Γερμανία, η Ιαπωνία και άλλες χώρες με εξαγωγικό χαρακτήρα ευνοούνται. Σε αυτές ανήκουν οι αναδυόμενες οικονομίες και η Κίνα. Το ΑΕΠ της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί  
 με ρυθμό 10% φέτος και το 2011, διατηρώντας τις τιμές των εμπορευμάτων σε υψηλά επίπεδα, κάτι που ευνοεί τους εξαγωγείς πρώτων υλών.

Η Δύση βλέπει ευκαιρίες στις αναδυόμενες οικονομίες και για αυτό επενδύει συνεχώς σε αυτές. Η έκδοση ομολόγων σε εθνικό νόμισμα στις αναδυόμενες χώρες της Ανατολικής Ασίας αυξήθηκε κατά 17% πέρυσι. Σε καλή κατάσταση βρίσκεται και η Ινδία. Υπάρχουν, ωστόσο, κίνδυνοι για την ανάκαμψη. Πίσω από την υπερβολική ροή κεφαλαίων στον αναδυόμενο κόσμο βρίσκονται η ποσοτική χαλάρωση και τα χαμηλά επιτόκια στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Υπάρχει ο κίνδυνος να σκάσουν και άλλες επικίνδυνες φούσκες. Και η εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών εντείνεται και πάλι. Προς το παρόν, όμως, ο κόσμος μπορεί να είναι ευχαριστημένος με ένα πράγμα. Είναι οι περιφερειακές οικονομίες που κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα. Οι μεγάλες όμως, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, συνέρχονται.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...