Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Ανοιχτά μέτωπα υψηλού ρίσκου

Το υπουργικό συμβούλιο καλείται τώρα να διαχειριστεί το σκληρό πυρήνα των δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα.
Η χώρα εισέρχεται στη δεύτερη και πιο δύσκολη φάση εφαρμογής του μνημονίου. Μέχρι τώρα τα πράγματα για την κυβέρνηση ήταν σχετικά απλά. Προχώρησε σε οριζόντιες μειώσεις μισθών, και συντάξεων, σε κατάργηση επιδομάτων για να καταφέρει να πλησιάσει το στόχο περιορισμού του ελλείμματος.

Το υπουργικό συμβούλιο καλείται τώρα να διαχειριστεί το σκληρό πυρήνα των δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα. Τους επόμενους μήνες όμως θα κληθεί να αναμετρηθεί με τον σκληρό πυρήνα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι της τρόικας και ταυτοχρόνως πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για να κινηθεί η οικονομία, προκειμένου, όπως είπε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, «το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 η πατρίδα μας να επανέλθει στην ανάπτυξη».

Ωστόσο η κατάσταση και στη χώρα και στην Ευρώπη βαίνει επιδεινούμενη. Στην Ελλάδα όλες οι προβλέψεις λένε ότι η ανεργία, το χρέος και τα λουκέτα θα αυξηθούν, η ύφεση θα ενταθεί, συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο την ...
αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων. Στην Ευρώπη η αναμενόμενη επίθεση των αγορών και των σπεκουλαδόρων που αποκαλούνται επενδυτές στους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης βρίσκει την Ε.Ε. διχασμένη.

Η Γερμανία αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε πρόταση που υποψιάζεται ότι θα ενισχύσει τον πληθωρισμό και θα θέσει εν αμφιβόλω την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά αυτή τη φορά έχει απέναντι της όχι μόνο τους «συνήθεις υπόπτους» του Νότου, αλλά και κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες (Τρισέ, Γιούνγκερ), οι οποίοι την κατηγορούν ευθέως ότι με την τακτική της υπονομεύει την ενότητα της Ευρώπης.

Τα μέτωπα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι πολλά και υψηλού κινδύνου, γιατί οι αποφάσεις της θα πλήξουν τα συμφέροντα μεγάλων μερίδων του πληθυσμού που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της κοινωνίας και του ακροατηρίου της. Ο χρόνος και οι δανειστές μάς πιέζουν και την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας οι φωνές για αλλαγή πλεύσης πυκνώνουν.

Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (θέμα που απασχολεί την πολιτική ζωή του τόπου εδώ και μια δεκαετία) και οι μειώσεις μισθών των εργαζομένων στις εισηγμένες επιχειρήσεις θα συναντήσουν ισχυρές αντιδράσεις. Οι ομάδες που θα θιγούν (δικηγόροι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, υπάλληλοι του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ κ.ά.) έχουν ισχυρές προσβάσεις στα κόμματα εξουσίας, ενώ τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ αποχαιρέτησαν το 2010 με κινητοποιήσεις και υπόσχονται ότι θα συνεχίσουν στην ίδια αγωνιστική γραμμή και το 2011 μέχρι την τελική νίκη.

Οι αντοχές της κυβέρνησης θα δοκιμαστούν. Ηδη ο πρωθυπουργός μετράει τέσσερις απώλειες βουλευτών και προφανώς θέλει να κλείσει εδώ ο κύκλος των διαρροών. Με τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας εντός του Ιανουαρίου, την εκλογή νέου Πολιτικού Συμβουλίου και τις περιφερειακές συνδιασκέψεις που θα γίνουν τους πρώτους μήνες και θα κορυφωθούν την άνοιξη στην Αθήνα με πανελλήνια συνδιάσκεψη θα επιχειρήσει να ενσωματώσει τις αντιδράσεις και να αποτρέψει την ανάπτυξη φυγόκεντρων τάσεων.

Στη φαρέτρα του πάντως έχει και τις πρόωρες εκλογές. Η αντιπολίτευση τις έχει προεξοφλήσει και ετοιμάζεται. Επισήμως η κυβέρνηση διαψεύδει το σενάριο. Ωστόσο ας κρατήσουμε τη φράση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση που είναι ο βασικός συνομιλητής του Γ. Παπανδρέου και ο εμπνευστής της μετωπικής γραμμής που ακολουθήθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές με αιχμή την απειλή για πρόωρες κάλπες: «Μόνο ανώμαλες εξελίξεις μπορούν να διακόψουν τον ομαλό δημοκρατικό βίο. Αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν όλοι όσοι φαντάζονται ότι υπάρχουν περιθώρια πολιτικής αποσταθεροποίησης» (σελ. 15). Αποδέκτες του μηνύματος; Μάλλον όσοι από το ΠΑΣΟΚ ερωτοτροπούν με την ιδέα της ανοιχτής σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...