Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Kαρτέλ από τις 10 μεγάλες τράπεζες

 


Ολιγοπώλια στις αγορές χρήματος και παραγώγων δημιουργεί μια μικρή ομάδα κορυφαίων τραπεζών του πλανήτη.
Δεν είναι άλλες από τις γνωστές «too big to fail», τις πολύ μεγάλες για να αφεθούν να χρεοκοπήσουν τράπεζες, που οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των υπολοίπων χωρών του κόσμου έσπευσαν να σώσουν πρώτες και καλύτερες, με λεφτά των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Wall Street Journal» οι 10 κορυφαίες τράπεζες στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος (Morgan Stanley, Coldman Sachs, J.Ρ. Morgan Chase, Citigroup, Deutsche Bank, UBS, Credit Suisse, Barclays, RBS, HSBC) προετοιμάζουν το δικό τους σύστημα συναλλαγών που θα προκαλέσει σεισμό στην αγορά.

Στόχος τους να μεταφέρουν σε αυτό το σύστημα έναν μεγάλο όγκο από τις ύψους 4 τρισ. δολαρίων συναλλαγές που πραγματοποιούνται καθημερινά στις αγορές συναλλάγματος και βέβαια να ...
εξοντώσουν άλλες ανταγωνιστικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες συναλλαγών όπως το Icap. Το τελευταίο, που ιδρύθηκε το 1990 από κοινοπραξία τραπεζών προκειμένου να χτυπήσει την κυριαρχία του Reuters, είναι σήμερα το μεγαλύτερο σύστημα συναλλαγών νομισμάτων για τράπεζες.

Ομως οι παραπάνω κολοσσοί νιώθουν ριγμένοι από το σύστημα του Icap, το οποίο -όπως λένε- προσφέρει μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στα hedge funds και άλλες εταιρείες, που πρώτες χρησιμοποίησαν το 2005.

Οι «too big to fail» δεν σταματούν όμως εδώ. Οπως αποκάλυψαν οι «New York Times» πριν από περίπου δέκα ημέρες, στελέχη 9 τραπεζών (Goldman Sachs, J.Ρ. Morgan Chase, Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley, Credit Suisse, UBS, Barclays, Deutsche Bank) συναντώνται μυστικά κάθε τρίτη Τετάρτη του μηνός, στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για τα μέλη μιας πανίσχυρης επιτροπής εποπτείας των συναλλαγών σε παράγωγα, που στόχο έχει την προστασία της ακεραιότητας της αγοράς.

Πραγματικός στόχος τους είναι όμως να προστατεύσουν τα συμφέροντα των παραπάνω τραπεζών και την κυριαρχία τους στην τεράστια αγορά παραγώγων, ελέγχοντας τις νέες επιτροπές εποπτείας και κινδύνου που δημιουργήθηκαν στις εταιρείες εκκαθάρισης συναλλαγών -όπως η ICE Trust με το νόμο Ντοντ-Φρανκ.

Συμμετέχοντας έτσι στην επιτροπή κινδύνου της ICE Trust, οι παραπάνω είναι σε θέση να αποκλείουν από αυτήν τραπεζικούς κολοσσούς όπως η Bank of New York, αλλά και να αποκρύπτουν πληροφορίες για τιμές και προμήθειες που κανονικά θα έπρεπε να είναι διαθέσιμες στον καθένα.

Καρπώνονται έτσι σε καθεστώς αδιαφάνειας και αθέμιτου ανταγωνισμού τεράστια ποσά.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο λειτουργίας, δεν θα έπρεπε να εκπλήσσουν οι πρόσφατες εκτιμήσεις του Bloomberg ότι οι πέντε μεγάλες τράπεζες της Wall Street (Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America, Citigroup και Morgan Stanley) θα εμφανίσουν φέτος τα δεύτερα μεγαλύτερα έσοδα της ιστορίας τους και την καλύτερη διετία τους στην επενδυτική τραπεζική και το trading.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...