Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Η υψηλή τεχνολογία βγάζει γλώσσα στον υπουργό

 

Μοιάζει με την αναζήτηση... ψύλλου στ' άχυρα. Με μια τέτοιου τύπου πλακέτα, που κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο, γίνεται το κόλπο στις αντλίες


Γρίφος για πολύ δυνατούς λύτες αποτελεί το νέο σύστημα κλοπής βενζίνης και πετρελαίου. Η ηλεκτρονικη τεχνολογία -και μάλιστα υψηλού επιπέδου- έχει εισχωρήσει για τα καλά στο χώρο της πώλησης υγρών καυσίμων, για την υπερτιμολόγηση των οποίων χρησιμοποιούνται πλέον μικρές πλακέτες στο ηλεκτρονικό σύστημα των αντλιών.

Μοιάζει με την αναζήτηση... ψύλλου στ' άχυρα. Με μια τέτοιου τύπου πλακέτα, που κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο, γίνεται το κόλπο στις αντλίες Το «κόλπο» θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τα όσα συνέβαιναν σχετικά πρόσφατα στις αίθουσες ηλεκτρονικών παιχνιδιών με τα «φρουτάκια», όπου ο ιδιοκτήτης άλλαζε κατά περίσταση την όψη της οθόνης, εξ αποστάσεως με τηλεκοντρόλ.

Με τον ίδιο χειρισμό, ο επιτήδειος βενζινοπώλης κατακρατά υπέρ του ποσοστό 5% έως και 6% της διατιθέμενης ...
ποσότητας καυσίμου, χωρίς να επηρεάζονται οι δείκτες στην αντλία. Πληρώνει κανείς π.χ. 20 λίτρα βενζίνης και στην πραγματικότητα παραλαμβάνει 19.

Με αυτό το νέο τεχνολογικό τρικ δεν είναι ορατό κάποιο ίχνος παρατυπίας, αφού το καύσιμο (φαίνεται να) ρέει κανονικά και οι υποψίες δεν προκύπτουν καν- οι ενδείξεις αναγράφονται σαν να μη συμβαίνει τίποτε το επιλήψιμο.

Την ίδια στιγμή, το μικρό αλλά όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό που παραμένει στην κατοχή του εμπόρου, δημιουργεί βήμα βήμα ένα ολοένα αυξανόμενο παράνομο αποθεματικό καυσίμων.

Με δυο λόγια, η υπερχρέωση του καταναλωτή και παράλληλα η αύξηση των παράνομων κερδών συνεχίζεται σε νέους εξελιγμένους, τεχνολογικά, «παράδρομους».

Και στο... πεζοδρόμιο

Και αυτά είναι τα καλά... νέα. Τα νέα τσιπάκια τοποθετούνται όχι μόνο στα ηλεκτρονικά πάνελ των αντλιών υγρών καυσίμων αλλά και σε μικρή απόσταση από αυτές (για παράδειγμα, εντοπίστηκαν πλακέτες σε πεζοδρόμιο κοντά στο πρατήριο) και είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν.

Ενας μηχανισμός εντοπισμού ύποπτων πρατηρίων (περιλαμβάνει συνεργεία ειδικών που μετακινούνται μέσα σε εξοπλισμένα με τον ανάλογο ψηφιακό εξοπλισμό οχήματα ) που σχεδιάστηκε και χρησιμοποιήθηκε στην Ισπανία -και για τον οποίο έδειξε ενδιαφέρον αρχικά το υπουργείο- «χάθηκε» σύμφωνα με πληροφορίες, στον ίδιο λαβύρινθο που κινείται και η αγορά των καυσίμων της χώρας γενικότερα.

Ο οιοσδήποτε ελεγκτικός ή/και διωκτικός μηχανισμός βέβαια είτε προέρχεται εκ δυσμάς είτε όχι, προϋποθέτει αυξημένο προσωπικό που στην Ελλάδα, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι για την ώρα είδος εν ανεπαρκεία και οι ειδικοί στον εντοπισμό της (νέας) τεχνολογίας κλοπής υγρών καυσίμων μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Πλέον προβάλλει για τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας η αύξηση/εντατικοποίηση των ελέγχων, προκειμένου να αποδυναμωθεί το ρεύμα αισχροκέρδειας - με τις σημερινές τιμές πετρελαιοειδών να έχουν πάρει τον ανήφορο έτσι κι αλλιώς... *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...