Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Επικρίσεις της ΔΗ.ΣΥ. για τον θάνατο αλλοδαπού εργαζόμενου και τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξαπολύει η Δημοκρατική Συμμαχία με αφορμή το θάνατο του ανασφάλιστου Αιγύπτιου οικονομικού μετανάστη Ασίζ Εμάντ ο οποίος εργαζόταν σε συνεργείο καθαρισμού του υπουργικού κτιρίου.

Η πρόεδρος του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι στην Ελλάδα το σύστημα δεν λειτουργεί και έκανε λόγο για προκλητική στάση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τη μη έκδοση έστω και μιας τυπικής ανακοίνωσης δέκα ημέρες μετά το συμβάν. Η κα Μπακογιάννη επισημαίνει ότι η απουσία κρατικού ελέγχου στις συνθήκες εργασίας των ξένων μεταναστών στη χώρα μας, όχι απλά ευνοεί την απάνθρωπη μεταχείριση των ξένων εργαζομένων αλλά ουσιαστικά οδηγεί και στην αύξηση της λαθρομετανάστευσης αλλά και ...
στη μείωση των εσόδων του κράτους από φόρους και εισφορές. Τονίζει δε ότι ο περιορισμός των εργατικών ατυχημάτων και ο περιορισμός της λαθρομετανάστευσης προϋποθέτει τον αυστηρό κρατικό έλεγχο των επιχειρήσεων σε θέματα εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε εκείνους που εκμεταλλεύονται τη μαύρη εργασία και δεν τηρούν τις προδιαγραφές για ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

«Κανείς δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πίσω από μη σοβαρές και υποκριτικές δικαιολογίες. Σοβαρά πιστεύει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι μπορεί αξιόπιστα να μιλά για τήρηση των νόμων που προστατεύουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα όταν αποτυγχάνει να ελέγξει τι συμβαίνει ακόμα και στα ίδια του τα κτίρια; Επιτέλους οι αρμόδιοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε η κα Μπακογιάννη.

Η Δημοκρατική Συμμαχία άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Αφού τονίζει ότι σύμφωνα με στοιχεία του επιτρόπου ενέργειας οι τιμές χονδρικής από τον περασμένο Μάρτη έχουν μειωθεί κατά 60% σε σύγκριση με τις μέσες τιμές των τελευταίων ετών, επισημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τη δεσπόζουσα θέση του μεγαλύτερου παραγωγού/προμηθευτή, τη δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάξουν προμηθευτή αλλά και σχετικά με τα οφέλη που αποκόμισαν παρά τη σημαντική πτώση των τιμών των καυσίμων αλλά και του τελικού προϊόντος λόγω της οικονομικής κρίσης και της μείωσης της κατανάλωσης. Η Δημοκρατική Συμμαχία συμπεραίνει ότι ο μεγάλος χαμένος των επί 12ετία «ολιγωριών στην απελευθέρωση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», είναι ο Έλληνας καταναλωτής. «Αντί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει την απαιτούμενη πολιτική η κυβέρνηση διαλέγει το δρόμο των αυξήσεων και επιχειρεί να συνδιαλλαγεί ( μέσω του δανείου των 500.000 ευρώ ) με την ΓΕΝΟΠ με την οποία αναζητά απεγνωσμένα μορατόριουμ για να μην έρθει σε σύγκρουση με τα σπλάχνα της», τονίζει και καλεί την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η απελευθέρωση και η εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες δεν είναι αυτοσκοπός αλλά προς το συμφέρον του καταναλωτή και εργαλείο για την εξοικονόμηση ενέργειας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...